4 vegánske kúsky, v ktorých neobetuješ štýl ani zviera

Žiť tak, aby sme nepoužívali a nepožívali nič zo živočíšnej výroby. Aj tak by sa dal v skratke opísať vegánsky spôsob života, ktorý v poslednej dobe veľmi rezonuje. Jedna vec je, že sa týka konzumovania mliečnych, či mäsových výrobkov a obmedzenia používania testovanej kozmetiky, táto sféra spadá aj do módy. Aké veci nosiť, keď sa chceme vyhnúť koženým či vlneným výrobkom? Dá sa vôbec obliecť šmrncovne bez toho, aby sme na sebe mali nejakú kožušinu? Samozrejme, že to ide! Poďme si ukázať, ako sa dá obliecť bez zvieracej krutosti a zároveň trendy či zaujímavo.
 

Biker bunda

 

Stará, známa „motorkárska bunda“, ktorá sa stala must-have kúskom skoro každého šatníka. Aj keď veci na motorku sú prevažne vyrobené z kože, táto módna bunda nemusí byť ani zďaleka. Dnes ich je dostupných v rôznych prevedeniach a dĺžkach veľmi veľa, tak prečo si vybrať zrovna z kože zvieraťa? Určite ste ju videli nosiť aj k teniskách či k vysokým opätkom, takže o jej všestrannosti v nosení, nemusíme ani hovoriť.

Kožušinový kabát

 

Milovaná i nenávidená. Symbol luxusu a nedostupnosti. A v neposlednom rade veľkej krutosti. Určite ste počuli rôzne „hypotézy“, že pravá kožušina sa rýchlejšie rozloží, teda je ekologickejšia, že je to teplejšie a dlhšie vydrží. Nuž, keďže je kožušina určená zvieratám na prežitie, jednodznačne má niektoré výhody. Avšak spôsobom jej „výroby“ je nehorázny a pre moje čisté svedomie a vedomie, by som určite dala prednosť kabátu z nepravej kožušiny.

Pred pár týždňami módny gigant Gucci oznámil, že od roku 2018 končí so všetkými kožušinami, čo je jasný dôkaz toho, že „hups, niekde nastala chyba a treba to zmeniť“! Ak predsa len radi investujete do drahých, dizajnérskych kúskov, pozrite sa na cruelty free tvorbu anglickej návrhárky Stelly McCartney. Jej modely sú vyrobené z neživočíšnych, recyklovaných či recyklovateľných materiálov.
 

Doplnky


Ich účel slúži (ako už samotný názov naznačuje) v dopĺňaní, alebo doladení outfitu. Pre niekoho drobnosti a nepodstatné kúsky oblečenia, pre iných symbol trendovosti. Kabelky, topánky, obľúbené klobúky či baretky, to všetko si môžete dnes kúpiť aj v neživočíšnej verzií. Bijete sa do pŕs, že žiadnu kvalitnú a nekoženú kabelku nenájdete? Pozor, ste na omyle. Trh sa rozširuje, dopyt po vegan produktoch rastie a preto vznikla aj kanadská značka MATT&NAT, ktorá patrí jednoznačne k mojim najobľúbenejším.

Ich kabelky sú vyrobené z polyuretánu a vnútro z recyklovaných plastových fliaš. Čo viac chcieť? Podporila som ekologický a vegan biznis, mám doma kúsok čo mi vydrží a je tiež aj vkusný. Je táto značka pre vás drahá? Poobzerajte sa aj po dostupnejších doplnkoch iných veľkých módnych reťazcov, ktorí kvôli nižšej cene, poväčšine ani nepoužívajú kožu.
 

Radšej nakupujete slovenské značky ako zahraničné? V tom prípade vás môže zaujať značka NOVESTA, ktorá sa vyrába v meste topánok, v Partizánskom. Jej model Star Master sa vyrába z prírodného kaučuku, ktorý je udržateľnejší materiál ako jej syntetická náhrada z PVC. Tiež mali výbornú kolaboráciu so secondhandom Nosene, kedy topánky boli vyrobené z recyklovaných starých denimových nohavíc.
 
 
TIP: Dávajte pozor, aby ste napríklad nemali kúsok kože na jazyku topánky či na vnútornej výstielke. Niekedy sa stáva, že celá topánka je vyrobená z nekožených materiálov, ale značka vloží do topánky malý kúsok kože, kde je napríklad vytlačené jej meno.

TIP 2: To, že ešte nie je niečo vyrobené z kože, neznamená automaticky, že je to vegánske. Napríklad lepidlá, ktoré sa používajú pri lepení topánok, môžu byť vyrobené zo živočíšnych ingrediencií a tým pádom nespĺňajú „vegan normu“.
 

Vlna


Videli ste tie filmy z okolia hôr, kde chlapi rúbu drevo v riflovkách podšitých vlnenou výstelkou pre lepšie teplo? Ak nie, tak ste sa v tom prípade zamerali asi na iné partie tela. :-D Vlna je ďalší materiál, ktorého nosenie je veľmi diskutované. Na jednej strane, sa ovečka kvôli vlne iba ostrihá, na druhej strane, jej osud je spečatený tak isto, ako pri hovädzej koži. Aj keď si možno poviete, že „To je super, aspoň sa využije celá – aj mäso, aj koža“, rozhodne vlna nepatrí medzi vegánske alebo etické materiály.

Existuje veľa článkov o zaobchádzaní pri strihaní, o celkovom ošetrovaní vlny priamo na ovci a keďže istotu máte iba vtedy, ak všetko vidíte na vlastné oči, preferujem radšej nevlnené materiály, ktoré vedia tiež zahriať. Ke‫ďže jesenná ponuka je už obsadená v obchodoch, s prehľadom nájdete svetre, kardigany alebo podšité riflové bundy vyrobené aj z iného materiálu ako je vlna.
 
Pýtate sa čo zimné kabáty alebo bundy? Áno, veľká väčšina z nich je vyrobená práve z vlny a pri bundách je vnútro z peria. Veľké fast-fashion značky ako Mango alebo H&M, majú v ponuke aj kabáty, vyrobené z bavlny alebo polyesteru. Ak chcete byť viac ekologickejší, na internete nájdete bundy vyrobené z recyklovaných PET fliaš, ktoré sú od značky Stanley&Stella. Táto značka je známa tým, že používa udržateľné a ekologické materiály, ktoré sú aj férovo šité. Osobne mám doma niekoľko tričiek od nich a nedám na ne dopustiť.
 
 
Pred pár rokmi som si povedala, že chcem žiť tak, aby som sa nehanbila pozrieť na seba do zrkadla a mohla ísť aj iným príkladom. Nehovorím, iba o riešení rôznych problémov, či medziľudských vzťahov. Móda nám siaha naozaj hlboko do života a preto by sme sa mali zamyslieť aj nad dopadmi našich hmotných radostí na iné, žijúce tvory medzi nami.
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

DonnaIveh

Blogerka a stylistka v jednom, ktorá sa hrá s módou so srdcom a podľa jej vlastných trendov. Farby, textúry, materiály a strihy sú na móde najkrajšie tak prečo s nimi nepracovať!

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy