Ako sa zbaviť nepotrebného oblečenia: ekologicky, eticky a ekonomicky

Fenomén sveta rýchlej módy: šatník praská vo švíkoch a jeho majiteľka nemá čo na seba. Ak ste sa už do tohto štádia dostali i vy, pravdepodobne si začínate uvedomovať, že fashion triumf nie je plný šatník, ale vlastný štýl a kvalita. Cestu od nedostatku cez prebytok až k osvietenej striedmosti a kvázi minimalizmu si však musí prejsť každý po vlastných. Ak sa už nachádzate na jej druhej méte, máme pre vás niekoľko nápadov pre ďalší krok. Trasu si vyberte sami, smerovanie a cieľ sú totožné: ekologické, etické a ekonomické princípy. Realizáciou a podporou obehu vo fashion priemysle pomáhate sebe i iným, šetríte prírodné a finančné zdroje a neprikladáte ruku k dielu zvanému rýchla móda.

Darujte


(zdroj: pinterest.com)

Existuje veľmi veľa možností, ako darovať nosené oblečenie. Skôr ako si niektoré z nich vymenujeme si však povedzme jedno: darujte svoje oblečenie len tomu, kto má oň záujem. Ešte kým pred dverami susedov, charity alebo sociálneho zariadenia zazvoníte s nabalenými taškami, spýtajte sa, či by sa im vaše šatstvo zišlo.

,,Darujte svoje oblečenie len tomu, kto má oň záujem."


Najjednoduchšie je pomôcť tomu, kto o pomoc žiada. Zbierky šatstva obyčajne vyhlasujú charitatívne organizácie alebo Červený kríž. Jedným z najznámejších projektov je Sklad solidarity, ktorý prevádzkuje Slovenská katolícka charita. Šatstvo, ktoré organizácii odovzdáte, si majú možnosť ľudia v núdzi nakúpiť za skutočne symbolické ceny.
 
Individuálne žiadajú ľudia o pomoc najčastejšie prostredníctvom na to určených internetových portálov. Za zmienku stojí napríklad projekt Podaj ďalej, ktorý funguje pod záštitou občianskeho združenia Mamám Slovenska. S víziou „Dajme veciam druhú šancu“ je prevádzkovaný ako inzertný portál, na ktorom má možnosť požiadať o pomoc naozaj každý. 
So svojou zbierkou oblečenia sa môžete obrátiť i priamo na už spomínané sociálne zariadenia. Potešia sa mu mnohé materské centrá, detské domovy alebo centrá poskytujúce pomoc ľuďom bez domova. Pokiaľ však nepublikovali prosbu o pomoc, odporúčame vám informovať sa, či vaše oblečenie môžu prijať.

,,Darca a obdarovaný sú si rovní."


Tip: Rozhodnutie darovať je šľachetný čin. Napriek tomu darujte vždy len čisté a nositeľné oblečenie. Dávate tým najavo, že si obdarovaného vážite. Nezabúdajte: darca a obdarovaný sú si rovní. Vy by ste pravdepodobne tiež nemali záujem o znečistené oblečenie po predchádzajúcom majiteľovi.

Zóna bez peňazí

Malé myšlienky s prepracovaným konceptom skôr či neskôr dobijú svet. Alebo môžu po malých kúskoch pomáhať planéte i ľuďom, ktorí to potrebujú. Hovorí vám niečo projekt Zóna bez peňazí? Na samom začiatku išlo len o malú komunitnú akciu, ktorá postupne nabrala na obľúbenosti a v súčasnosti prebieha vo viacerých mestách na Slovensku. Jedná sa o dobročinnú akciu, kde sa zhromažďujú veci, ktoré už nepotrebujete.



Nenosené tričká, nesadnúce veľkosti šiat či kopiace sa dary z osláv narodenín. Tieto záležitosti už pre vás možno význam nemajú, no môžu pomôcť ostatným ľuďom. Na Zónu bez peňazí je povolené veci prinášať, odnášať a dokonca si ich vymieňať. Táto akcia počas roka niekoľkokrát mení svoj šat a tematiku. Raz sa ponúkajú knihy, inokedy zas detské veci. V jeseni sa dokonca koná tradičná novembrová Zóna po mestách a obciach Slovenska.

Charity shop

Charity shop Košice vznikol pod taktovkou občianskeho združenia S nami druhými. Do charitatívneho shopu môže prísť za symbolické ceny nakúpiť každý, nielen tí v nepriaznivej sociálnej situácii. Zaplatená suma je darom, pri nákupe sa môžete rozhodnúť, koľko vlastne za oblečenie zaplatíte. Peniaze potom putujú do starostlivo vybraných rodín alebo na projekt, s ktorým OZ momentálne pracuje.
 

Podpora lokálnej módy – Darovanie oblečenia lokálnym dizajnérom na upcycling

 

(Foto: Ľubo Baran)

Zo starého nové s jedinečnou pridanou hodnotou. Oblečenie, ktoré už nenosíte, môže smelo putovať aj do rúk tých najpovolanejších. Lokálni dizajnéri staré kúsky využijú napríklad na výrobu nových trendových košieľ,šiat alebo doplnkov. Za pozretie stojí už vyššie spomínaný Bagbet - stránka s ekologickým rozmerom, taktiež platforma Wakivaky, ktorá je zameraná prioritne na výrobu tašiek, ľadviniek a rôznych obalov. Vynechať by ste nemali ani starú dobrú Cilu, ktorá poteší kapsulovými kolekciami z kvalitných materiálov, no a duše všetkých slow fashionistov pookrejú pri značke Bartinki zhromažďujúcej vintage a nechcené kúsky, ktoré dostávajú novú šancu na život v trendovej podobe. 

,,Lokálni dizajnéri staré kúsky využijú napríklad na výrobu nových trendových košieľ, šiat alebo doplnkov."

SWAPNI TO

 

Výmenné obchody ani zďaleka nie sú iba záležitosťou minulých čias. Myšlienka “vec za vec” zostáva, zmenil sa len názov. Swap predstavuje ekologickú alternatívu pre zemeguľu a takisto nezaťaží ani naše peňaženky. Tieto podujatia sú čoraz viac v kurze. Zameriavajú sa primárne na výmenu oblečenia, topánok i doplnkov. 
 


Na Slovensku si stále hľadáme cestu k ekologickej móde a musíme povedať, že sa nám podarilo nasmerovať na správnu koľaj. Žiť zero waste je ťažkým orieškom aj pre tých najpovolanejších, no na pomoc nám idú inštitúcie, ku ktorým patrí napríklad aj slovenský IPRUM. Pod touto skratkou sa skrýva organizátor takmer všetkých bratislavských SWAP-ov. Na čele projektu stojí Zuzana Dutková, Patrik Brody, Ľubo Baran a Alžbeta Irhová, ktorú možno poznáte z vedenia značky Bagbet. Na trh prináša jedinečné upcyklované kolekcie zameriavajúce sa na ekológiu, prírodné materiály a redukciu textilného odpadu.

K obľúbeným dejiskám výmenného obchodu v hlavnom meste sa zaradili KC Dunaj, DOT. Espresso Bar či Satori Stage. Ak nechcete, aby vám unikli tie najlepšie udalosti z kolónky „uvedomelé“, pridajte sa na Facebooku k fanúšikom Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy.

 

Second handy


Nákup oblečenia z druhej ruky možno bezpochyby považovať za spotrebiteľské správanie v zmysle etických, ekologických a etických princípoch. Second handy však prichádzajú do úvahy i v prípade, keď hovoríme o zmysluplnom naložení s nenoseným oblečením. Hoci väčšina z nich odevy nevykupuje, ale vo veľkom dováža zo zahraničia, nájdu sa i výnimky.

Ak chcete oblečenie darovať, oslovte predajne, ktoré majú vo filozofii rôzne formy podpory a pomoci. Veľmi zaujímavým projektom je Nosene – obchod s dobrým pocitom a voňavým oblečením, ktorý je úzko spojený s centrom MYMamy o.z. venujúcim sa pomoci týraným ženám. Nosene posiela 15% z každého predaného oblečenia  na tento šľachetný účel.
 
(zdroj: nosene.sk)
 
Druhou možnosťou je oblečenie do second handu predať. Na Slovensku je naozaj len minimum obchodov, ktoré ho od vás kúpia, ale nájdu sa. Požadovaná cena vám bude vo väčšine prípadov vyplatená až po odpredaji vášho oblečenia. V prípade, že o vaše odevy nebude záujem, predávajúci vám ich vráti.
 

Verejné kontajnery


Pomôcť môžete aj tým, že svoje oblečenie vyhodíte do kontajnera. Nie však do bežného. Iste ste si už pod svojimi oknami alebo v blízkom okolí všimli zvláštny druh košov určený na obnosené šatstvo. Hoci k nim mnohí pristupujú skepticky a pochybujú o ďalšom využití oblečenia na humanitárne účely, jedno je isté. Ak nepomôžete ľuďom, tak minimálne planéte. Spoločnosti prevádzkujúce kontajnery sa v rôznych mestách Slovenska líšia, ale ich filozofia a spôsob fungovania je vo všeobecnosti veľmi podobný. Oblečenie z kontajnera putuje do triediaceho centra. Časť z neho končí priamo v krajinách tretieho sveta a zvyšok v second handoch na Slovensku i v rôznych kútoch Európy. Zisk z predaja slúži na chod organizácie a na podporu humanitárnych projektov. Nepoužiteľné oblečenie sa recykluje a ďalej sa využíva napríklad v automobilovom priemysle.
 

Predávajte online

 
(pinterest.com)
 
Top kúsky vášho nepotrebného šatníka môžete ponúknuť na predaj i individuálne. Jedným z najobľúbenejších spôsobov sú internetové bazáre. Fungujú ako klasické inzertné portály. Za obnosené oblečenie tu horibilné sumy nečakajte, ale okrem menšieho zisku vás môže hriať pri srdci i dobrý pocit z etického a ekologického obchodu. To však len v prípade, že sa ako predávajúca zachováte naozaj férovo. Najlepšie sa predáva oblečenie, u ktorého možno predpokladať malé opotrebovanie. Okrem detského je to napríklad tehotenská móda.

,,Najlepšie sa predáva oblečenie, u ktorého možno predpokladať malé opotrebovanie."

 
Úspech majú aj drahšie kúsky – značkové kolekcie, bundy, kabáty či šaty, na ktorých sa dá kúpou z druhej ruky skutočne ušetriť. Medzi užívateľmi sú najobľúbenejšie bazáre, ktoré poskytujú aj bonusové možnosti ako vytvorenie profilu, získavanie spätnej väzby a hodnotení a tým budovanie si dobrého mena a efektívnejšie obchodovanie alebo rôzne diskusné fóra a módne magazíny. Iste ste už niektoré z nich navštívili.

Remixshop

Počuli ste už o tomto virtuálnom predajnom mieste? Remix Second Hand patrí k najväčším online predajcom oblečenia z druhej ruky v Európe. Ponuka obsahuje veci starostlivo roztriedené do rôznych kategórií – na svoje si prídu milovníci luxury sekcií, ale aj tí, ktorí vyhľadávajú budget friendly alternatívy. Remixshop ponúka oblečenie a doplnky v deviatich krajinách. Portfólio obchodu obsahuje viac než 5000 značiek, takže nasýti aj náročnú klietelu.



Zákazníci môžu veci nielen kupovať, ale ich aj predávať prostredníctvom REMIX BAGU v sekcii Predajte Remixu. Každý jeden kúsok prebehne prísnou kontrolou pracovného tímu a musí splniť požiadavky obchodu. Získaný príjem za oblečenie môžete zúžitkovať na vyhliadnutý sekáčový kúsok alebo si ho nechať vyplatiť na bankový účet.

Vinted

Medzi koncepty s veľmi dobre zvládnutou ideou predaja oblečenia z druhej ruky patrí rozhodne aj internetová platforma Vinted. Kancelárie spoločnosti sídlia už na dvanástich miestach vo svete. Na vinted.cz môžete nielen kupovať, ale aj predávať a vymieňať oblečenie, doplnky a kozmetiku.

Vypratávame dom po starých rodičoch

Táto facebooková skupina je určená pre všetkých, ktorí milujú dedičstvá našich starých mám a otcov. Pokiaľ máte na povale veci, ktoré by ste chceli posunúť ďalej, neváhajte ich nasmerovať práve sem.
 
Vintage bazar

Zberateľom módnych starožitností odporúčame navštíviť skupinu Vintage bazar. Brošne po starej mame či koktejlové šaty prastarých mám majú domov práve na tomto mieste. 

Burzoblšák

Podujatie, ktoré sa môže zaradiť medzi vašu obľúbenú rutinu. Burzoblšák sa koná každú prvú sobotu v mesiaci na Drieňovej 16 v areáli Základnej školy Pavla Marcelyho.
 

Staré oblečenie ako pomocník pri upratovaní

                                                             
Okrem toho, že svoje oblečenie môžete posunúť obchodom z druhej ruky, existuje ešte jedna šikovná alternatíva. Využite ho ako pomocníka pri upratovaní. Jedna handra na prach, ďalšia na dlážku a tá tretia na kúpeľnu. Skvelý spôsob ako sa približovať udržateľným princípom. 

Takzvaný SHWOPPING




Milé dámy, nejde o žiaden hláskový preklep.Shwopping vznikol kombináciou slov shopping (nakupovanie) a swap (vymeniť). Celá myšlienka spočíva v tom, že do obchodu donesiete oblečenie, ktoré už nenosíte a obratom zaň dostanete zľavu na ďalší nákup. Kúsky väčšinou putujú charitatívnym organizáciám. Tie z nich tvoria nové veci alebo ich využijú ako zdroj energie v spaľovniach.
 

DIY – druhá šanca pre vaše oblečenie


Nepotrebných vecí sa nemusíte nutne zbaviť. Dajte im druhú šancu. Možno si ešte pamätáte časy, keď vaša mama alebo stará mama trávila hodiny za šijacím strojom a obnosené oblečenie pod jej rukami nachádzalo nové uplatnenie. Vtedy sa tomu ešte nehovorilo DIY, ale podstata bola rovnaká. Viete prečo sa to už nerobí? Áno, príčinou je rýchla móda, ktorá si necení čas a ľudské zdroje. A tak sa viac oplatí kúpiť si nové tričko ako prešívať staré. Je tomu však naozaj tak?
 
(Zdroj: pinterest.com)
 
Samozrejme, že nie. Ak hovoríme o etickej, ekologickej a ekonomickej stope, vyhráva jednoznačne recyklácia. Mnohí to už našťastie pochopili a tak sa na webe doslova hromadia návrhy a postupy na obnovu starého. Veľmi populárne je zúžitkovanie bavlnených tričiek. Pomerne jednoduchým spôsobom si z nich vyrobíte nákupnú tašku, koberček, prestieranie pod nápoje alebo zaujímavý top. Obľúbené sú aj patchworkové deky, sukne, náhrdelníky či čelenky do vlasov. Áno, to všetko sa dá vyrobiť zo starého bavlneného trička. V niektorých prípadoch vám budú stačiť len nožničky a vlastná šikovnosť.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy