Blogerské Vianoce: Ako trávia Vianoce blogerky?

Po náročnom roku plnom práce, štúdia, zhonu, úspechov, ale občas aj nezdarov tu máme vytúžené sviatky pokoja, ktoré si všetci zaslúžime. Áno, VIANOCE sú už tu! Slovenské blogerky nám prezradili ako trávia Vianoce, či majú nejaké špeciálne zvyky a aké su ich obľúbené vianočné mašrkty. A keď ťa zaujíma, aj čo si obliekajú k štedrovečernému stolu a čo robia prvý sviatok vianočný, tak čitaj ďalej...Na konci ťa čaká prekvapenie v odobe súťaže o skvelú výhru!

Sweet Lady Lollipop: Tradičné Vianoce pod Tatrami 


(zdroj: sweetladylollipop.com)
 
Vianoce trávim vždy doma, pod Tatrami, spoločne s rodinou. Neskôr sa k nám zvykne pripojiť aj môj priateľ. Na Štedrý večer pripravujeme tradičnú večeru z kapustnice, rýb a zemiakového šalátu a predtým, než sa najeme, chodievame spolu s mladším bratom a s maminou do kostola. Čo sa týka tradícií či zvykov, máme nejaké menšiu rituály, ktoré pred večerou či počas nej dodržiavame, ako napríklad kúsok oblátky či drobné pod tanierom, aby sme boli celý rok zdraví a mali všetkého dostatok. V Bratislave nepečiem, keďže niet pre koho, no domov chodievam skôr, takže sa mamine snažím pomáhať- ak to stihnem a nenapečie skôr, než prídem. :) Zvykneme piecť medovníky, vanilkové rožky či šohajdy, ktoré mám zo všetkého najradšej. Medzi sviatkami nechýba ani srnčí chrbát či štrúdľa. Počas Vianoc oddychujeme, užívame si, že sme všetci spolu a veľa jeme. :) Čo sa darčekov týka, poteší ma všetko, čo je darované z lásky.

Čo si Sweet Lady Lollipop zvykne obliecť na štedrú večeru?
Už od mala som na Štedrý večer bývala vždy perfektne zladená a oblečená, takže sa to so mnou tiahne až do dnešného dňa. Väčšinou volím nejaké šaty alebo kombináciu, ktorá má slávnostný a elegantný nádych. Doma sa takto chystáme všetci a ja som tomu veľmi rada, pretože to má hneď iný nádych.

Simply the Blog: Vianoce plné pečenia a rozprávok


(zdroj: simplytheblog.com)

Počas Vianoc mám veľa zaužívaných zvykov a tradícií (niektoré už od detstva). Milujem rozprávkové Vianoce presne také, ako vo vianočných filmoch :) Prvé čo ráno urobím je stlačenie gombíku na televízií a nasávanie čarovnej atmosféry. Nikdy nevynechám film Sám doma, taktiež sa snažím každý rok rozposlať priania, predsa len je to iné ako sms či e-mail. Tiež mám vo zvyku vyrábať dekorácie na stromček či do bytu a menovky na darčeky.  Pečenie je moja veľká záľuba a preto pečiem každý rok, ak sledujete môj blog nájdete tam mnoho receptov. Najradšej mám samozrejme medovníky a domáci perník s čokoládou a orieškami. Každý rok robím nejaký experiment v podobe nového receptu. Tento rok to budú vianočné makrónky.

K štedrému stolu si obliekam vianočný sveter, alebo slávnostnejšie šaty či sukňa, väčšinou niečo červené, alebo zelené :) Pod stromčekom ma poteší ozaj všetko. My ženy sme vo výhode, pretože stačí malý šperk, doplnok či kozmetika a vždy je to trefa do čierneho. Najradšej mám však darčeky, ktoré sú niečím originálne a majú nejaký hlbší význam. Vždy sa poteším aj darčeku o ktorom celý rok snívam a nakoniec si ho nájdem pod stromčekom, takže aspoň viem že Ježiško počúva čo hovorím :) No a čo by ma potešilo tento rok ? Možno to vyznie ako klišé ale potešilo by ma, keby každý urobil aspoň mali krôčik k tomu, aby sme mali vianočný film celý rok :) Čo film, rovno seriál :)

Čo robí Simply the Blog prvý sviatok vianočný? 
To je ľahké :) Ochutnávať koláčiky, pozerať rozprávky, taktiež absolvujem alebo prijímam rodinné návštevy a večer trávim s priateľmi.

DonnaIveh: Pohodové a vegánske Vianoce


(zdroj: donnaiveh.com)

Vianoce trávim už teraz so svojim priateľom a toto budú naše prvé spoločné Vianoce “ vo vlastnom”. Vianoce sú pre nás hlavne dni plné relaxu, takže darčeky moc neriešime. Riadime sa heslom, že keď niečo zaujímave zbadáme a vieme, že by to druhého potešilo, tak to kúpime bezohľadu na to, či sú Vianoce alebo nie. Čo sa týka tradícií, tak môj dedo mal vo zvyku hádzať do všetkých rohov izby orechy, ktoré boli ako symbolický dar a v podstate to robíme do dnes. Samozrejme sa prekrojí jabĺčko a podľa neho zistíme, či budeme aj ďalší rok zdraví.  Na Štedrý vecer som hlavne pohodlne oblečená, nepreháňam to. Kľudne si dám nejaké pekné domáce oblečenie ale tiež nemám problém sa obliecť do nejakých pekných šiat. Samozrejme všetko hlavne prirodzene :)  Pod stromčekom ma poteší nájsť všetko čo je domáce, vegánske a zo srdca. Inak som skôr zážitková takže dávam prednosť pred hmotným darčekom radšej nejakému výletu alebo cestovaniu. Prvý sviatok vianočný robím pomaly 27 rokov to isté Vždy sa stretneme celá rodina u babky a máme štedrovečernú večeru ešte raz aj s darčekmi :)

Pečie DonnaIveh vianočné koláče?  Ak áno, ktoré maškrty máš najradšej?
Nuž priznám sa, že mne pečenie moc nejde a skôr dávam prednosť nejakým nepečeným koláčikom, ktoré sú jednoduché na prípravu. Moje najobľúbenejšie sú arašidové guľky v čokoláde. Je to veľmi jednoduché na prípravu a suroviny ( potrebujeme arašidové maslo, kokosový cukor, kokosovú múku a horkú čokoládu) a hlavne je to nenormálne dobré :-D

The Stylemon: Veselé Vianoce s rodinou
 

(zdroj: stylemon.com)
 
Vianoce trávim vždy doma s rodinou. Je to klišé, ale pre mňa sú to tie najvzácnejšie chvíle, síce spolu trávime čo najviac času aj počas roka, no na Vianoce sa čas predsa trochu spomalí a užívame si jeden druhého, spoločné debaty, koláče, vianočné rozprávky a oheň v krbe. Ja osobne Vianoce neoslavujem ako náboženský sviatok, ale skôr ako tradíciu, kedy sa stretne celá rodina, pečieme koláče, staviame snehuliaka a plánujeme, ako sa po sviatočnom prežieraní pustíme do cvičenia... Ani darčeky neriešim nejako extrémne, keďže svojich blízkych obdarovávam aj len tak cez rok. Pred Vianocami skôr nepečiem, ale tento rok som si dala malé predsavzatie, že sa naučím všetky recepty na vianočné koláče od mojej starkej. Pretože starká (asi ako každá starká) vianočné koláče proste vie!  Štedrý deň je špeciálnejší deň ako iné. Snažím sa preto, aby aj moje oblečenie bolo trochu viac než len rifle a tričko. Obvykle volím červené alebo čierne šaty, elegantné doplnky a outfit doplním chlpatými domácimi papučami. Prvý sviatok vianočný si vždy ráno navaríme horúcu čokoládu a počas sledovania dvestej reprízy slovenských rozprávok obdivujeme stromček. Teda, skôr sa čudujeme, koľko hlúpostí sme naň počas predvianočného obdobia navešali.

Aké darčeky vždy potešia The Stylemon, keď ich nájde pod stromčekom?
Viac než hodnotné darčeky v podobe kabeliek, elektroniky alebo wellness pobytov ma asi ako každého potešia úplné hlúposti a drobnosti. Hrnček s vtipným (najlepšie dvojzmyselným) nápisom alebo gýčové ponožky so sobíkmi, to je proste moje.

Romilikes: Čarovné Vianoce

 
(zdroj: romilikes.com)
 
Vianoce sú pre mňa čarovné a čo sa týka tradícií, tak Vianoce u nás nemôžu začať bez svetielok na okne, adventného venca a kolied. Keby môžem, tak sa z tejto parády vytešujem už Novembra. Ďalej nesmie chýbať oplátka s medom a cesnakom, kapor a kapustnica, tá moja samozrejme (a tak trochu aj Židekova). Na Vianoce som v kuchyni varená-pečená a vlastne aj mimo nich. Topky sú u mňa určite zázvorníky, medovníky, linecké a vanilkové rožky. Bez nich by Santa asi ani nedošiel. Čo sa týka dress codu u nás doma, je to určite najmä červená a biela, ale tento rok plánujeme s drahým a krpcom zaviesť ešte jednu tradíciu, keďže to budú prvé Vianoce v trojici a tou budú vianočné svetre so sobom alebo iným oldschoolovým logom. Pod stromček ma najviac poteší kniha a ponožky, ale v zásade platí, že ma skôr baví darčeky dávať a úplne najviac ich baliť. Na tom si ulietavam, už mám doma asi milión roliek baliaceho papiera. Kľudne požičiam.

Čo robí Romilikes prvý sviatok vianočný? 
Zvyčajne sa presúvam na východ, ale tieto Vianoce budem iba pozerať rozprávky, čakať na sneh, hrať sa spoločenské hry, jesť a veľa sa smiať.  

Timea Timbo: Vianoce plné oddychu


 
(zdroj: timea-timbo.blogspot.sk)
 
Moje obdobie pred Vianocami býva zväčša hektické. To mi však  vrásky na tvári nespôsobuje, pretože viem, že po ňom príde zaslúžený niekoľkodňový pokoj. Deň pred Vianocami frčím na plný výkon a snažím sa všetky podstatné aktivity ako upratovanie, pečenie či balenie darčekov vtesnať do jedného dňa. Vďaka tomu prežívam Štedrý deň relatívne bez stresu a môžem sa venovať dôležitejším činnostiam...napríklad nič nerobeniu. Jediný zvyk,ktorý počas Vianoc dodržiavam je pôst, ale neviem či v ňom budem pokračovať, nakoľko zlaté prasiatko som stále nemala možnosť zahliadnuť. Po celodennej hladovke si potom vychutnávam každučké sústo, ktoré štedrovečerný stôl ponúka. Po výdatnej večeri sa mi obvod pásu zväčší asi o 5 cm, ale stále si nechávam dostatok miesta pre chutné koláčiky – zelenú majú u mňa všetky druhy vianočných zákuskov, nie som vyberavá.

A podľa toho sa snažím vyberať aj vhodný outfit na štedrú večeru. Musí byť pohodlný a nenápadne zakrývať trochu plnšie bruško :-) Preto volím volnejšie blúzky či sukne s elastickým pásom. Po večeri sa všetci presúvame k stromčeku, spod ktorého vykukujú darčeky. Asi to bude znieť ako typické klišé, ale radšej darčeky rozdávam než ich prijímam, a keď už nejaký darček dostanem, potešia ma hlavne praktické veci (tepláky,pyžamá,kozmetika). No určite by som nepohrdla ani takou exotickou dovolenkou alebo letenkou do New Yorku. :D Každopádne ideálne Vianoce sú pre mňa tie, ktoré môžem stráviť s najbližšími, keď viem, že je všetko v poriadku a všetci sú zdraví.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Poppy

Som mladá aktívna Bratislavčanka milujúca ruch mesta a pokoj prírody. Vzťah k umeniu sa snažím manifestovať rôznymi spôsobmi, napr. fotografiami, maľbami, tortami, čarbanicami v zošite a samozrejme módou. Srdcom som tajná hipsterka a potrpím si na originalitu a detail. Závislosťou sú kabelky a topánky. Šťastná farba je čierna a držím sa hesla: ,,Menej je niekedy viac.“

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy