Čižmy na jeseň a zimu

Predstavte si šampanské bez bubliniek, leto bez zmrzliny, ráno bez kávy... a budete presne vedieť, ako by vyzeral jesenný a zimný šatník bez čižiem. Tento druh obuvi ku sklonku roka neodmysliteľne patrí a módni návrhári neustále prichádzajú s jeho nápaditými obmenami. Ktoré modely kraľujú posledným sezónam a ako ich nosiť?

Členkové čižmy

 
(zdroj:pinterest.com)

Pôvabným čižmičkám končiacim niekde v oblasti členkov môžeme hovoriť aj krok istoty. Sú univerzálnou voľbou vo vzťahu k postave, outfitu, príležitosti a dá sa povedať, že i ročnému obdobiu. Len máloktorú obuv vynosíte na sklonku leta, na vrchole jesene, v miernej zime i v rozkvete jari. Na trhu ich nájdete v najrozmanitejších štýloch a prevedeniach. Veľmi obľúbený je takzvaný chelsea štýl, ale aj prudká elegancia vysokých opätkov. Svoje mesiace slávy zažili pár sezón dozadu, ale nie sú krokom vedľa ani túto jeseň. Outfitu dodajú šmrnc a jemný závan rebélie.

Základné pravidlo ich kombinovania znie: Nechaj ich vyniknúť! Členkové čižmy nikdy neskrývajte pod nohavice. Výborne zahrajú v kombinácii so skrátenými skinny džínsami, cullotes, legínami, ale aj so šatami či sukňou. S členkovými čižmami takmer nemáte čo pokaziť. Pozor len na optické skrátenie nôh. Stať sa vám to môže, ak si z nich "odkrojíte" z oboch strán. Inak povedané, ak členkové čižmy odkroja zospodu a sukňa po kolená alebo šortky zvrchu. Týmto kombináciám sa vyvarujte.

Jazdecké čižmy

 
(zdroj:pinterest.com)

Sú inšpirované džokejmi a kombinujú v sebe zaujímavý dizajn a špičkové pohodlie. Čižmy v jazdeckom štýle sú jednoznačnou voľbou pre istý krok na zľadovatenom alebo snehom pokrytom chodníku. Majú rovnú podrážku alebo len nízky a široký podpätok. Typické sú mohutnejším strihom a hladkým koženým prevedením. Zdobia ich obyčajne tvrdšie aplikácie, pracky, remienky, prípadne i strapce. Sú veľmi pohodlné a vhodné do sychravej jesene i chladnej zimy. Výborne zahrajú predovšetkým v ležérnom štýle. Ľahko sa kombinujú so skinny džínsami a košeľami či pletenými svetrami.

Celý outfit zjednotíte, ak budete čižmy ladiť s opaskom alebo inými doplnkami z kože a kovu. Kombináciu jazdeckých čižiem a sukne voľte opatrne. V jemnom a elegantnom outfite by pôsobili príliš drsne a uzemnene. Nápadito však zahrajú s menej formálnymi sukňami končiacimi pár centimetrov nad kolenami.


Vysoké a elegantné


Dostávame sa k overenej klasike. Čižmy končiace tesne pod kolenami, subtílneho strihu na vysokom podpätku sú medzi nami už nejakú tú generáciu. Výborne sa kombinujú, nohy opticky predĺžia a preto sa hodia naozaj každej dáme. Obľúbenou klasikou je ich kombinácia s elegantným, formálnym, ale aj romantickým outfitom.

Tento typ čižiem si tyká predovšetkým so sukňami v dĺžke nad kolená, šatami a zimnými kabátmi. Výbornou voľbou sú však aj skinny džínsy alebo úzke nohavice. Pozor na kombináciu lesklých materiálov a vysokánskych opätkov. Vo výstrednom outfite môže zapôsobiť lacno. Jesenným kúskom, ktorý si priam pýta tento druh topánok sú pletené a semišové šaty jednoduchého strihu.
 

Extra vysoké 

 
(zdroj:pinterest.com)

Sú star posledných sezón a sú všade. Na škodu nám všetkým, i na miestach, na ktorých ich vidieť nechceme. Čižmy končiace sa takmer v polovici stehien lámu rekordy módnej popularity sezón jeseň/zima. Rázne nie by im však mali povedať dámy kyprejších tvarov. Najmä širšie boky tento druh obuvi ešte viac zdôrazňuje a pridáva im na objeme. Čižmy nad kolená patria štíhlejším siluetám. Každá dáma by im však mala dať červenú v kombinácii s vyzývavými a večernými outfitmi. Hlboké výstrihy, extra krátke sukne, výrazný make-up a odhalená koža pôsobia s čižmami nad kolená lacno. Tento druh obuvi je sám o sebe výstredný a pýta si uzemniť. Efektne pôsobí s pletenými šatami, maxi svetrom, kardigenom a s džínsami alebo legínami. Populárna je aj kombinácia čižiem nad kolená a elegantných šortiek.

Gumáky

 
(zdroj:pinterest.com)

Z poľa do mesta alebo z dažďa pod odkvap. Nepremokavé gumové čižmy sa v novom šate dostali na módnu scénu už pred pár rokmi. Napriek tomu sa ešte nejedna módna maniačka na ne pozerá cez prsty. Nehovoriac o konzervatívnejších dámach a pohoršenom pánskom osadenstve, ktoré ich ako zabijakov ženskosti hádže do jedného vreca s balerínami. Majú pravdu alebo len doposiaľ nevideli vkusnú kombináciu tejto trendovej obuvi? Najjednoduchšia kombinácia je opäť s priliehavými džínsami a farebne zladeným zvrškom. Predovšetkým pri extravagantnejších modeloch by ste nemali v outfite príliš uletieť. Snažte sa ladiť farebne i štýlovo. Veľmi obľúbené sú gumáky a šortky, ale aj sukňa či šaty nad kolená. Pre zjemnenie nezabudnite na pančušky. 

Tri zlaté pravidlá nakupovania čižiem


Šetriť sa neoplatí
Stavte na kvalitu. Na jesennú a zimnú obuv sú predsa len kladené vyššie nároky čo sa týka podmienok terénu i funkčnosti ako na letné topánočky. V záujme vlastného pohodlia i zdravia sa do čižiem skutočne oplatí investovať.

Materiál je rozhodujúci
Z materiálov sú hitmi sezóny semiš, brúsená koža a kožušinové aplikácie šialených farieb. Slovo však patrí aj nesmrteľnej hladkej koži. Dvakrát si premyslite, či investujete do latexu alebo plastu. 

Jedny nestačia
Doprajte svojmu šatníku aspoň dva – tri páry kvalitných čižiem rôzneho štýlu. Ich výber musíte prispôsobiť outfitu i počasiu a to býva s jedným párom takmer nemožné.
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Veronika

Milujem módu, milujem nakupovanie a milujem leto. Šaty, sandálky a klobúk na hlavu, to je môj naj outfit.

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy