Fair trade – za spravodlivú módu

Spoločnosť, v ktorej si môžete kúpiť bavlnené tričko za cenu jedného – dvoch obedov v reštaurácii, by sme ešte pred pár rokmi nazvali parádnym Kocúrkovom. Dnes tomu hovoríme moderný voľný trh. Ako je možné, že hodnota odevu, na ktorom pracovali desiatky ľudských rúk, nepresahuje priemernú hodinovú mzdu bežného Slováka?  Kde sa stratila hodnota materiálu, času a ľudskej práce? V desivej neúcte celého obchodného reťazca k človeku a k prírode! 

Na počiatku bola spravodlivá káva


Svet sa začal myšlienkou spravodlivosti a solidarity s obyvateľstvom tretieho sveta zaoberať už na prelome 40. a 50. rokov 20. storočia. Ucelená filozofia férového obchodu má svoje korene v potravinárskom priemysle, konkrétne v spravodlivej káve. Jej vznik sa spája s prianím chudobných mexických pestovateľov: „Nenoste nám dary, podporte nás kúpou našej kávy.“ Zatiaľ čo v tejto sfére sa myšlienka podpory lokálnej produkcie a bio výroby už takpovediac udomácnila, vo svete módy sú myšlienky férovosti do slova a do písmena v plienkach.

Na úvod niekoľko faktov na zamyslenie:


•    Na odmenu pracovníkov odevných tovární tretieho sveta pripadá asi 1% z ceny produktu. Za tričko, ktoré ste si kúpili za 10€ dostala krajčírka v Indii asi 10 centov.

•    Priemerná odmena za džínsy pre krajčírky sa pohybuje okolo 20-30 centov.

•    Priemerná odmena za ušitie polokošele sa pohybuje okolo 10 centov.

•    Priemerná minimálna hodinová mzda robotníkov v textilom priemysle v Bangladéši je 30 centov.

•    V roku 2013 zomrelo pri zrútení odevnej továrne v Bangladéši 1137 ľudí.

Fair trade je koncept usilujúci sa o dosiahnutie transparentnosti a rovnováhy v medzinárodnom obchode. Jeho cieľom je podpora etických a ekologických princípov, konkrétne zlepšenie života farmárov a robotníkov, ochrana životného prostredia a poskytovanie kvality a bezpečia. Vo svojej podstate sa Fair trade snaží o udržateľnosť, do jadra ktorej stavia človeka.

Kúpou výrobku označeného logom férového obchodu oznamujete svoju zainteresovanosť v hodnotách ochrany ľudskej dôstojnosti a našej planéty. Takto označené produkty totiž musia spĺňať prísne štandardy a to v oblasti pracovných podmienok – zásady bezpečnosti práce, regulácia pracovného času, absencia detskej práce, sloboda združovania a možnosť brániť sa zneužívaniu  i v oblasti ochrany životného prostredia. 


Tri dôvody, prečo sa zapojiť do spravodlivého obchodu

 
1.    Kúpou oblečenia Fair trade podporíte malých producentov
Odevný priemysel je smutne známy zneužívaním ľudskej práce, ktorého dôsledky sú často fatálne. Robotníci v textilných továrňach a pestovatelia bavlny dostávajú len nepatrný zlomok celkovej ceny odevu, čo ďalej znižuje ich extrémnu chudobu.

Fair trade sa štandardmi spravodlivého obchodu zaväzuje nielen za zabezpečenie primeranej odmeny a mzdy, ale aj za vyplatenie finančnej prémie, ktorú investuje do miestnych komunít. Získané peniaze putujú na budovanie škôl, zdravotníckych zariadení a tým na zlepšenie kvality života celej komunity.
 
2.    Kúpou oblečenia Fair trade chránite životné prostredie
Fair trade sa zaväzuje za dodržiavanie najvyšších ekologických princípov. Pre získanie certifikátu férovosti musí spoločnosť garantovať správnu likvidáciu odpadov, regulované používanie chemikálií a sledovanie spotreby energie.
 
3.    Kúpou oblečenia Fair trade dokazujete, že vám to nie je jedno
Prišiť vykorisťovanie ľudí a ničenie životného prostredia veľkým korporáciám je tak trochu alibizmus. V skutočnosti je zodpovednosť na pleciach celého obchodného reťazca, konečného spotrebiteľa nevynímajúc. Dopyt reguluje ponuku a tak každý z nás necháva svojim nákupom odkaz, ako si predstavuje smerovanie odevného priemyslu.

Tri kroky k spravodlivému šatníku


Predstava, že dnes vyhodíte celý svoj neetický šatník a od zajtra sa budete obliekať len férovo by bola viac než naivná. Platí pravidlo malými krokmi ku hviezdam. Etiku do svojej skrine vnášajte pozvoľna tak ako prechádza do celého módneho priemyslu. 
 
1.    Osvojte si myšlienky spravodlivého obchodu
Základom je uvedomiť si nutnosť zmeny. Presvedčenie, že aktuálna situácia na módnom trhu nie je trvalo udržateľná je prvým krokom k úspechu. 
 
2.    Zamýšľajte sa nad pôvodom tovaru
Pri nákupe zvážte okrem ceny a dizajnu aj etické a ekologické princípy. Zamyslite sa, aká je pravdepodobnosť, že tie perfektné džínsy ušilo dieťa alebo žena, ktorej denná mzda nepokryje ani váš obed.

3.    Ak máte možnosť, uprednostnite etický nákup
Raz za čas si kúpte oblečenie označené ako Fair trade. Značky s certifikátom férovosti sú dostupné aj na našom trhu. Siahnuť môžete po športovom oblečení Patagónia alebo po vkusnej ležérnej móde People Tree. S dobrým pocitom môžete nakúpiť  aj produkty Nomads, PrAna alebo Braintree. Dopyt po rýchlej móde znížite aj nákupom v second hande alebo oslovením malých lokálnych producentov. 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Veronika

Milujem módu, milujem nakupovanie a milujem leto. Šaty, sandálky a klobúk na hlavu, to je môj naj outfit.

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy