Fashion tipy: Stužková

Gaudeamus igitur, Iuvenes dum sumus...
Z reproduktorov zaznieva vznešená melódia notoricky známej študentskej hymny, mame sa v očiach lesknú slzy dojatia a vy stojíte s hrdo vztýčenou hlavou v zástupe študentov. Na hrudi sa vám vypína zelená stužka, všetko je také nádherné... Ale počkať! Čo to máte na sebe?! Vy nepoznáte spoločenský bontón? Veď spod šiat vám vytŕčajú kolená! A s tým obrovským náhrdelníkom to myslíte vážne? Stooop! Celé to zrušme, upokojme sa a vráťme sa aspoň mesiac dozadu, do obdobia príprav. Začneme tým, že si prečítate náš článok. Stručne vám v ňom predstavíme základné fashion paradigmy maturitného plesu.

Čo hovorí etiketa


Dress code je zrejmý. Stužková je mimoriadne výnimočná, večerná udalosť. Môžeme ju prirovnať k plesu. Páni to majú teda pomerne jednoduché. Vyžaduje sa skvele padnúci slávnostný oblek, košeľa s dlhým rukávom a zapnutými gombíkmi a samozrejme, bez chybičky zaviazaná kravata. Pribaľte si striedmy prístup k alkoholu a môžete vyraziť. Dámy to majú opäť o niečo komplikovanejšie.

Z hľadiska etikety sú voľbou číslo jeden šaty v dĺžke minimálne pár centimetrov nad kolená. Väčšina maturantiek volí dlhú róbu, ale vzhľadom na váš mladučký vek nie sú mimo ani kratšie modely. Horná polovica stehien by však mala zostať zahalená. Na mieste je večerné líčenie a slávnostný účes. Príležitosť, akou je stužková, si však vyžaduje oveľa viac ako len spĺňať základné kritériá bontónu. Ak chcete zahviezdiť, mali by ste vyzerať naozaj skvele.

Šaty

 
(zdroj:pinterest.com)
 
Prvé, čo si potrebujete ujasniť, je výber dominantného prvku svojho outfitu. Tým sú bezpochyby slávnostné šaty. Okrem osobných preferencií sú dôležité aj dispozície vašej postavy. Zbytočne budete snívať o nádhernom korzete, ak máte prsia konkurujúce Pamele Anderson. V tomto prípade zabudnite aj na stojačiky a voľte šaty s klasickým U alebo V výstrihom.

Výborne padnúce šaty musia upriamiť pozornosť na vaše prednosti a skryť nedostatky. Máte pekné ramená? Pokojne stavte na asymetrické šaty s jedným ramienkom. Alebo chcete zdôrazniť svoj štíhly driek? V tom prípade je na mieste už spomínaný korzet alebo šaty so zvýrazneným pásom.

Vo všeobecnosti platí, že v partiách, na ktoré nechcete príliš upozorňovať, by sa nemali nachádzať žiadne výrazné aplikácie a ozdoby. Ak máte širšie boky, voľte hladkú, padavú sukňu. V prípade, že je vašim problémom bruško, vyberajte šaty strihané pod prsiami alebo voľnejšie strihy.

Nižšie postavy zúfalo potrebujú vysočizné opätky. V opačnom prípade ich dlhá róba ešte viac zatlačí k zemi. Na mieste je aj voľba kratšieho strihu.
Z hľadiska farby sú ideálne monochromatické šaty s pútavými aplikáciami. Kombinácia dvoch farieb alebo jemná potlač prejdú, bláznivé vzory sú už out. Objemnejšie postavy si pýtajú tmavšie farby a nepriatelia sa s vysoko lesklými materiálmi.


 

Spodné prádlo

 
(zdroj:pinterest.com)
 
Hneď po výbere šiat by ste sa mali zamerať na voľbu spodnej bielizne. Tá môže váš výsledný look dotiahnuť do dokonalosti alebo úplne pochovať. Nohavičky musia v prvom rade skvele sedieť. Pozor hlavne na vytlačené tukové vankúšiky. Pod priliehavými šatami môžu pôsobiť naozaj negustiózne. Ak máte problematické bruško alebo boky, môžete zvážiť výber sťahujúcich nohavičiek s vyšším pásom. V kombinácii s večernými šatami dokážu robiť skutočné zázraky. Strih podprsenky by mal kopírovať strih vašich šiat. Určite však zabudnite na silikónové ramienka. Zvážte radšej investíciu do kvalitnej samodržiacej podprsenky bez ramienok.
 

Topánky a doplnky

 
(zdroj:pinterest.com)
 
Niečo málo o doplnkoch sme si už naznačili v úvode. Je potrebné si uvedomiť, že spoločenské šaty sú mimoriadne výrazným kúskom outfitu. Ich aplikácie sú neraz šperkom sami o sebe. Voľba ďalšej bižutérie by preto mala byť len veľmi striedma. Úplne postačia menej nápadné náušnice a jemný náhrdelník. Na mieste je aj klasická retiazka z drahého kovu alebo biele perly. Topánky voľte vo farbe šiat alebo v základnej béžovej či čiernej. Vhodné je slávnostnejšie prevedenie a vysoký opätok. Pozor však na ozdobné aplikácie, o ktoré by sa vám mohli pri chôdzi zatrhávať šaty. Uprednostnite radšej hladké povrchy s leskom. Chôdzu i tanec si v nových topánkach vopred nacvičte.

Zdroj foto:
Pinterest.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Veronika

Milujem módu, milujem nakupovanie a milujem leto. Šaty, sandálky a klobúk na hlavu, to je môj naj outfit.

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy