Ako nájsť motiváciu po lete a nevyhorieť v práci? My ti poradíme!

Lenivé rána a bezstarostné dni plné slnka a sladkého ničnerobenia s nádychom dobrodružstva. Definitívne im odzvonilo s otočením deviatej strany v kalendári. Vystrieda ich ranné vstávanie, pracovný zhon a jeseň v povetrí. Povinnosti viažuce sa k nadchádzajúcemu obdobiu nového školského roka tešia len málokoho.

Ak aj vy máte pocit, že ten plameň vo vašom vnútri nehorí, ale len lenivo plápolá, pravdepodobne potrebujete "nakopnúť". Presnejšie povedané podnietiť motiváciu do nových pracovných a školských dní.

#Ak nevieš kam ideš, nezavedie ťa tam nijaká cesta

 
Každé snaženie by malo niekam smerovať. Inak stráca zmysel a stáva sa len otravnou povinnosťou. Stanovte si svoj konečný cieľ. Ten bod, ktorý keď dosiahnete, prestane byť všetko ostatné dôležité. Budete zrazu len vy a vaše víťazstvo. Pamätajte, že cieľ môže byť vzdialený, idealistický, úžasný, ale musí byť reálny.

Niečo, čo po zmobilizovaní všetkých síl a zdrojov naozaj môžete dosiahnuť. Vždy, keď budete strácať chuť, presvedčenie alebo túžbu, spomeňte si na svoj cieľ.
 

#Vizualizuj si svoj úspech

 

Ak sa potrebujete pripraviť na náročnú situáciu, zamerajte sa na jej úspešné zvládnutie. Predstavujte si, ako ste uspeli pri náročnej prezentácii alebo na porade so šéfom. Ste so svojim výkonom nadmieru spokojná a doprajete si zaslúženú odmenu. Nechajte svoju víziu zájsť do detailov. Takýmto spôsobom sa dokážete pozitívne naladiť a motivovať na skvelé výkony. Ísť do niečoho s očakávaním úspechu je prvým krokom k jeho dosiahnutiu.
 

#Začni vnímať problémy ako výzvy

 
Opäť je to o pozitívnom sebanaladení. V očakávaní dňa plného problémov sa vám pravdepodobne nebude ráno ľahko vstávať. Ak sa však skúsite na skomplikovaný projekt alebo na nariadenú služobnú cestu so šéfom pozrieť ako na výzvu a príležitosť ukázať, čo viete, váš deň zrazu získa celkom inú príchuť.

Naučíte sa zdolávať prekážky s nadšením a s dávkou zdravého sebavedomia. Sú to predsa vaše šance. Ak by ste nijaké nedostali, nikdy by sa vám nepodarilo odhaliť váš potenciál.
 

#Dopraj si odmenu


Za zvládnuté úlohy sa vždy odmeňte. Obdarujte samú seba, pretože vy si to zaslúžite. Odmeňovanie si vopred naplánujte. Ak je pre vás náročné už to, že musíte celý týždeň vydržať v práci alebo v škole, odmeňte sa na začiatku aj za to. Postupne nároky na seba zvyšujte. Odmenou môže byť čokoľvek, čo je pre vás motivujúce a na čo sa budete tešiť. Môže ísť o zážitok, ale aj o materiálnu vec.
 

Choďte do kina, na bláznivý večierok alebo si pre seba niečo kúpte. Doprajte si čokoládu, novú kabelku, tenisky či šialene drahú blúzku. Potešte za odmenu sama seba.
 

#Nájdi bielu bodku na čiernom pozadí

 
Svet nie je čierny alebo biely. Nech sa situácia zdá akokoľvek bezútešná, vždy sa v nej nájde pozitívny moment, na ktorom by sa dalo stavať. Ubíja vás množstvo práce, ktorou ste zavalená? Možno ju máte možnosť robiť po boku skvelých kolegov. Je váš šéf na nevydržanie? Pravdepodobne s ním nemusíte tráviť 24 hodín denne.
 

Máte nekonečne dlhý pracovný čas? Možno máte šťastie na pohodové pracovné prostredie. Alebo na skvelé obedy vo firemnom bufete. Snažte sa nájsť vo všetkom negatívnom to pozitívne. Každý deň bude pre vás ľahší.
 

#Usmievaj sa, aby si bola šťastná

 

Väčšina z nás to pozná naopak. Usmievame sa, pretože sme šťastní. Naše telo takýmto spôsobom reaguje na záplavu hormónov šťastia, endorfínov. Ak sa však začnete usmievať, spustí sa rovnaký proces, ale opačným smerom. Vaše telo je jednoducho naprogramované tak, že úsmev rovná sa dobrá nálada. Začne produkovať endorfíny a vy sa budete naozaj cítiť lepšie. Preto sa vždy oplatí začať nový deň s úsmevom na tvári. Ak už nič iné. Otrávite tým svojich neprajníkov. 
 

#Odraz sa od svojich úspechov

 
Nízke sebavedomie a pochybnosti o sebe sú hlavným nepriateľom pozitívnej motivácie. Ak budete celé hodiny sedieť a premýšľať, či to vôbec zvládnete, pravdepodobne sa úplne demotivujete. Vo chvíľach, keď o sebe pochybujete, spomeňte si na svoje úspechy. Zaručene existuje celý rad vecí, ktoré sa vám už v živote podarili. Môže to byť čokoľvek od vydareného obeda alebo skvele zladeného outfitu až po megaprojekty ako vysokoškolský diplom či výchova dieťaťa.
 

Jednoducho hľadajte veci, za ktoré by ste sa mohli pochváliť a urobte to. Pocit zadosťučinenia z úspechu vám dodá pozitívnu energiu pre dosiahnutie ďalšieho.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Veronika

Milujem módu, milujem nakupovanie a milujem leto. Šaty, sandálky a klobúk na hlavu, to je môj naj outfit.

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy