Ľudia, ktorí zmenili svet módy podľa The Colorful Thoughts

Sú ľudia, ktorí sa pričinili o zmenu vo svete či už len tým, že hlásali do sveta múdre vety, alebo svojimi dielami, vďaka ktorým sme sa posunuli ako ľudstvo vpred. My sa v dnešnom článku zameriame na ľudí, ktorí zmenili módny svet a pričinili sa na tom, aby ženy či muži nosili ikonické kúsky, ktoré sú nezabudnuteľné.

Ktoré meno sa vám ako prvé vybaví v mysli, keď sa povie módny svet? Nadaných ľudí, ktorí vyprodukovali tisícky kusov oblečenia bolo naozaj veľa, no len pár bolo tých, ktorí sa skutočne zapísali do histórie.

Coco Chanel

 
(zdroj: pinterest.com)
 
Jednou z najznámejších módnych návrhárok a celkovo aj reformátoriek ženskej módy je Coco Chanel. Narodila sa v chudobnej rodine, vyrastala ako sirota a neskôr pracovala pre výrobcu dámskych klobúkov. Napokon sa však rozhodla, že by chcela predávať svoje kúsky oblečenia, ktoré navrhne, a tak si vo francúzskom Deauville otvorila vlastný obchodík.

Preslávila sa najmä v roku 1924, keď si otvorila obchod v Paríži a začala predávať šaty, ktoré úplne zmenili dámsku módu. Šaty Coco Chanel boli pohodlné a jednoduché, no pritom elegantné. Ženy za jej módnymi kúskami doslova šaleli, pretože dovtedy nosili šaty, ktoré boli nepohodlné, ťažké alebo z materiálu, ktorý sa neprispôsobil telu, takže vždy niekde tlačil. Mnohé šaty boli obľúbené celé desaťročia. Medzi tie najobľúbenejšie patrili šaty košeľového strihu a zapínací sveter bez goliera, no najmä tmavé večerné šaty, ktoré poznáme dnes už ako „malé čierne“. Tie sa dali a stále dajú nosiť na viacero príležitostí.

Coco Chanel mala veľký cit aj pre módne doplnky ako boli napríklad šatky a šperky. Založila spoločnosti na výrobu látok, šperkov a voňaviek, ktoré sú obľúbené dodnes. Stala sa tak najbohatšou francúzskou návrhárkou tej doby.

Poznáte dnes už veľmi známy parfum Chanel 5? Coco ho na trh uviedla v roku 1921 a stále sa drží medzi tými najkvalitnejšími a najpredávanejšími parfumami.

Christian Dior

 
 
Zlaté časy sa v módnom svete odštartovali koncom druhej svetovej vojny. Ľudia sa začali znova zabávať, svet bol krajší a každý si užíval voľnosť, ktorú niekoľko rokov nemal. Práve táto doba bola stvorená pre módnych návrhárov, ktorí mohli konečne do sveta vypustiť to, čo za celé roky vojny skrývali. Christian Dior prišiel v roku 1947 s novým módnym štýlom, ktorý sa nazýval New Look.

Módni návrhári ako Coco Chanel ho veľmi kritizovali aj kvôli navráteniu menších korzetov, ktoré boli zakomponované v rôznych kúskoch oblečenia. Aj napriek tomu sa Dior dokázal udržať a nabrať na sláve. Presnejšie povedané, kúsky, ktoré obsahoval New Look boli šaty s úzkym pásom a širokou sukňou. Bola to veľká a vítaná zmena po uniformnom štýle počas druhej svetovej vojny. Onedlho sa tento štýl začal páčiť aj iným návrhárom a tak sa začali tieto šaty šiť vo veľkom.
 
(zdroj: pinterest.com)

Marylin Monroe

 
(zdroj: pinterest.com)
 
Síce Marylin nepatrila medzi žiadnych návrhárov, o zmenu sveta módy sa pričinila. V päťdesiatych rokoch minulého storočia boli na čele tzv. pin-up girls, ktoré mali oblečené podväzky, na namaľovanej tvári nevinný výraz a k tomuto všetkému boli oblečené do jednoduchých áčkových šiat. Kto mohol tieto ženy lepšie zosobňovať ako samotná Marylin?  Tá trendy diktovala niekoľko rokov po sebe a veľmi úspešne.

Twiggy

 
(zdroj: pinterest.com)

Šesťdesiate roky priniesli veľký obrat. Z kyprých ženských tiel, ktoré najviac presadzovala Marylin Monroe, sa odrazu stali ženy vychudnuté na kosť. Môže za to aj modelka s veľkými očami Twiggy, ktorá sa pričinila o zmenu ďalšej dekády. Ženy chceli nosiť minisukne, krátke šaty a oblečenie, ktoré viac odhaľovalo ako zakrývalo. Namiesto Paríža sa stal stredobodom módnej pozornosti Londýn, odkiaľ pochádzala aj Twiggy.

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia však prišiel s pestrofarebnými šatami aj známy módny návrhár Pierre Cardin alebo Hubert De Givenchy, ktorý stavil na elegantné návrhy. Tlmené farby a mäkké látky boli zas podpisom Giorgia Armaniho a fantastické a novodobé návrhy zas Yvesa Saint-Laurenta.  Versace bol inšpirovaný oslňujúcimi farbami, z ktorých neraz vytvoril kúsky, na ktoré spomíname dodnes. Toto všetko malo veľký vplyv aj na to, ako sa obliekali bežní ľudia.

Koncom šesťdesiatych rokov sa módni návrhári pustili okrem oblečenia aj na iné kúsky. Boli to napríklad doplnky či parfumy. Gucci nedal dopustiť na krásne kožené výrobky. Lacnejšie šaty boli ponúknuté širšiemu okruhu ľudí, ktorí si ich mohli dovoliť. Začal ich vyrábať Givenchy, no neskôr aj mladší Londýnčan Alexander McQueen. Tie celé roky zapĺňali predné stránky magazínov.

Síce sme v článku spomínali len pár mien, existuje však neskutočné množstvo ľudí, ktorí zmenili svet módy k lepšiemu. Krásne strihy šiat, doplnky či parfémy môžeme dodnes nájsť v obchodoch. Síce sú tieto výrobky drahšie, no kvalitu máte zaručenú. 
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

The Colorful Thoughts

Som bloggerka, ktorá miluje módu, fotografovanie a písanie článkov na všetky rôzne témy. Milujem teplé letné dni ale aj studené zimné noci. Som milovníčkou dobrého jedla, seriálov a kníh.

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy