Psychológia farieb v móde

Politik v modrom obleku, nevesta v bielych šatách, sudca v čiernom talári... rozumiete reči ich odevu? Každá farba má svoju moc. Je v nej ukrytý psychologický obsah, ktorý má vlastnú výpovednú hodnotu. Farby sa tak stávajú tichým nástrojom komunikácie. To, akým spôsobom ich volíte a kombinujete vo svojich outfitoch, je vlastne správa, ktorú o sebe zdeľujete svetu. Ak poznáte skrytý význam jednotlivých farieb, máte v rukách tromf. Môžete do veľkej miery ovplyvniť dojem, ktorý vo svojom okolí zanecháte. Čo teda chcete, aby ľudia vo vašej spoločnosti pociťovali?

Biela - nežná čistota


Biele outfity
(Zdroj: pinterest.com)

Biela je farbou nevinnosti a čistoty. Práve preto do nej v našej kultúre už tradične obliekame nevesty a bábätká. Zdravotnícky personál svojimi bielymi plášťami zdôrazňuje sterilitu prostredia. Vo svete módy je biela veľmi obľúbená kvôli svojej ľahkosti a jednoduchej kombinovateľnosti. Skvele vyzerá v letnom období, pretože odráža svetlo a váš outfit tým dokonale rozžiari. Nositelia bielej sú považovaní za nekompromisných, poriadkumilovných až puntičkárskych. Ak chcete pôsobiť dojmom človeka, ktorému záleží na detailoch, ide si za svojim cieľom a všetko robí priam dokonale, oblečte sa práve do tejto farby. Vhodnou príležitosťou môže byť stretnutie s nadriadenými alebo pracovný pohovor napríklad na miesto asistentky. Bielym kostýmom určite nič nepokazíte, práve naopak!

Čierna - tajomná sila


Čierne outfity
(Zdroj: pinterest.com)

Čierna reprezentuje moc, autoritu a inteligenciu, ale aj rezervovanosť a odstup. Tieto vlastnosti sú farbou pretavené napríklad v čiernych talároch sudcov alebo sa nimi reprezentujú vysokí manažéri svojimi čiernymi oblekmi. Tmavé slnečné okuliare zas poskytujú celebritám dištanc od fanúšikov. V našej kultúre je čierna tiež farbou smútku, zrejme pre jej súvis s tmou. Okrem toho, že čierna farba lichotí Vašej postave, je vhodná všade tam, kde chcete pôsobiť elegantne a sebavedomo, no pritom rezervovane. Je ako stvorená na formálne rokovanie s obchodným partnerom, ale môže byť tiež voľbou pre prvé rande. V čiernych minišatách budete pôsobiť sexi a tajomne.

Červená - vášeň


Červené outfity
(Zdroj: pinterest.com)

Červená je farba silných emócií. Vyjadruje celé spektrum prežívania od lásky a sexuálnej príťažlivosti až po impulzivitu a agresivitu. Červená púta našu pozornosť najviac zo všetkých farieb. Používa sa preto ako výstražná farba napríklad v doprave. Pre zamilovaných je červené srdce vyjadrením citu, pre pánov hľadajúcich sexuálne uspokojenie je lákadlom červené osvetlenie. S červenou by sa to v oblečení nemalo preháňať, odporúča sa voliť ju skôr v doplnkoch. Ak sa však chcete stať stredobodom pozornosti na večierku, pokojne sa oblečte do krvavočervených šiat. Alebo sa chystáte uloviť muža svojich snov? S červenou sa Vaše šance rapídne zvyšujú. Je totiž štatisticky dokázané, že muži sú viac priťahovaní k ženám v červenom. 

Žltá - radosť


Žlté outfity
(Zdroj: pinterest.com)

Jasná, žiarivá a zábavná. Taká je žltá. Býva spájaná so šťastím a optimizmom. Je preukázané, že zvyšuje apetít, púta pozornosť a zlepšuje koncentráciu. Využíva sa ako farba lepiacich poznámkových papierikov, predajných akcií alebo v priestoroch reštauračných zariadení. Rovnako ako s červenou ani so žltou by ste to vo svojich outfitoch nemali preháňať. Jej „nadužívanie“ môže na okolie pôsobiť znepokojujúco. Opäť však platí, že žltá je farbou tých, ktorí chcú vyniknúť. Žltú blúzku zvoľte, ak chcete na ľudí pôsobiť pozitívne, vyvolať dobrú náladu a úsmev na tvári. Je vhodnou farbou pre príjemné stretnutie s priateľmi alebo pre voľný čas a tvorivé koníčky.

Modrá - dôveryhodnosť


Modré outfity
(Zdroj: pinterest.com)

Farba modrej oblohy a nekonečného oceánu. Modrá evokuje pokoj a rozvahu. Považuje sa za farbu lojálnych a spoľahlivých ľudí. Je preto obľúbenou farbou predajcov, bánk, poisťovní, ale aj väčšiny politických strán. Modrú zvoľte, ak chcete pôsobiť dôveryhodne. Odporúča sa ako vhodná farba pre prijímacie konania a pohovory, kde je prvý dojem často rozhodujúci. Blúzka alebo kostým v námorníckej modrej  môže byť štartovacou čiarou na ceste k úspechu. Modrá je skutočne jedna z farieb, ktorou nič nepokazíte.

Malé zhrnutie na záver

 
Viete čo, ktorá farba znamená?

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Poppy

Som mladá aktívna Bratislavčanka milujúca ruch mesta a pokoj prírody. Vzťah k umeniu sa snažím manifestovať rôznymi spôsobmi, napr. fotografiami, maľbami, tortami, čarbanicami v zošite a samozrejme módou. Srdcom som tajná hipsterka a potrpím si na originalitu a detail. Závislosťou sú kabelky a topánky. Šťastná farba je čierna a držím sa hesla: ,,Menej je niekedy viac.“

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy