Tieto šperky vznikajú na Slovensku a v Česku! 3 lokálne značky, ktoré musíte poznať!

O tom, že Slovensko je krajina plná mladých, iniciatívnych a šikovných ľudí niet pochýb. Každým dňom to dokazujú svojou mravčou prácou nielen v slovenských vodách, ale aj za hranicami našej malebnej krajiny. O mnohých úspešných hrdinoch však nemáme ani len tušenia. Vynikanie na presýtenom trhu je behom na dlhú trať. Dnes sme pre vás vybrali tri mená, ktoré zdobia meno srdca Európy i povesť našich severozápadných susedov. Drahí milovníci malých ozdobných radostí, toto sú dámy, ktoré dennodenne obohacujú šperkársky svet svojimi jedinečnými návrhmi.

BENU MADE

 

Napoly Britka, napoly Francúzka žijúca najprv v Londýne, neskôr v Paríži. Život Pauline Hagan sa odmalička točil okolo papiera a lepidla. Kreatívna duša sa po škole vydala na cestu vlastných handmade projektov, z ktorých neskôr za pomoci blízkych a priateľov vznikla značka Benu Made. V roku 2015 sa k Pauline dostala pracovná ponuka priamo z Prahy. Tá nenechala na seba dlho čakať a rozbehla svoj biznis v srdci stovežatej.

„Podnikanie s vlastnou značkou je o hľadaní rovnováhy medzi cenami, medzi produktovými fotografiami a produktovou prezentáciou, medzi propagáciou a PR, medzi bezproblémovým výrobným procesom a skvelým zákazníckym servisom. A nakoniec to zahŕňa veľa tvrdej práce.“ Pauline Hagan pre mintyfinty.cz

Tajomstvo unikátnosti šperkov Benu Made spočíva v kombináciách kožených častí a odvážnych asymetrických tvarov. Všetky návrhy vznikajú v pražskom štúdiu pod ochrannými krídlami Pauline. Nosným prvkom unikátov značky je tvarovateľná a univerzálne použiteľná koža. Šperky vychádzajú na kusy limitovaných edícií a ich cieľom je nielen zapôsobiť vizuálom, ale rovnako priniesť majiteľovi radosť z ich nosenia. Kožené šperky dokonca zaujali aj celosvetového trendsettera v oblasti blogov. Newyorský Man Repeller zakomponoval do jedného zo svojich článkov fotografie produktov, za ktorými stojí srdce Benu Made. Pre maniakov dokonalého fotografického vizuálu odporúčame navštíviť aj ich Instagram.  

Dôkazom, že robia skutočne originálnu prácu, je fakt, že sa ich ikonické náušnice stali terčom plagiátorstva. Táto vec je síce z tých menej potešujúcich, no na druhej strane, nápady kopírujeme vtedy, ak sú skutočne inovatívne a inšpirujúce, no nie?

 

METAFORMI


Minimalizmus v podobe slovenskej dizajnérky Tatiany Lesajovej nosí meno Metaformi. Šperkársky počin rozšíril marketingovo svoje pôsobenie v roku 2015. Metaformi kolekcie šperkov dýchajú čistotou a ženskosťou. Backround tejto úspešnej firmy stojí na úsmevnom príbehu, kedy sa Tatiana rozhliadala po novej mramorovej kuchynskej doske. Časom „ten obyčajný“ kus materiálu vytvoril asociácie pre kreovanie iných rozmerov. Tatiana sa rozhodla interiérový prvok premeniť na nositeľnú časť módy.
 


 

„Začalo sa to nekonečným hľadaním perfektnej kuchynskej dosky. Fascinovalo ma dotváranie vlastného kreatívneho priestoru. Časom však už nešlo len o veľkú plochu kuchynskej dosky, ale aj túžbu vytvoriť z mramoru niečo nové, vlastné. Objaviť nový kontext materiálu.“ Tatiana Lesajová pre odviati.sk

 

Funkčné a originálne šperky prechádzajú osobnostným a dôkladným opracovaním. Tatiana  kombinuje priam nesmrteľný mramorový skvost s ďalšími čisto prírodnými materiálmi, akými sú koža a mosadzné kovy. Šperkové metamorfózy predstavujú statement kúsok ako vyšitý. Najnovšia kolekcia Metamorfi zahŕňa hru farieb. Zatiaľ čo predošlá disponovala monochromatickými odleskami, tá súčasná stavia na opracovaní zeleného mramoru. Zelená farba a unikátna textúra spoluvytvárajú pastvu pre oči, ktorú si nemožno odoprieť. Mramorové skvosty môžete zhliadnuť na slovenskom trhu pri udalostiach ako sú urban markety, svoj stánok mali takisto na predošlom ročníku Fashion LIVE! 2016.
 

BEPART

 

Treticu úspešných šperkových dizajnérov uzatvára slovenská značka Bepart. Jej začiatky siahajú do roku 2012, kedy sa autorka šperkov Petra Arbetová rozhodla posunúť svoju tvorbu do celosvetovej siete dizajnérov, ktorí sú združení na americkom portáli Etsy. Jej začiatky, ako sama povedala, boli náročné, pretože jej chýbalo legálne udelenie puncu, bez ktorého nemohla šperky pod vlastnou značkou predávať. Takisto jej chýbalo dostatočné odborné vzdelanie. Petra však objavila dieru v zákone a predaj sa jej nakoniec podarilo rozbehnúť. Po absolvovaní štúdia vo Fínsku sa ešte viac utvrdila v tom, že dizajn je neodmysliteľnou súčasťou jej života.

„Uvedomila som si aj to, že veľa z nás sa podvedome prenáša do svojich dizajnov. Prehĺbila sa tam aj moja láska k severskému dizajnu, ktorého jednoduchosť sa reflektuje v mojej tvorbe.“  Petra Arbetová pre sashe.sk

Každý kúsok z dielne Bepart je určený na denné nosenie a tiež sa vyznačuje minimalistickým ponímaním rôznych materiálov a tvarov. Ak túžite po akýchsi „komfortných šperkoch“, tak je Bepart skvelou alternatívou. Jednotlivé kúsky sú vyrábané z kvalitných materiálov. Značka pracuje s tradičnou zlatníckou technikou, ktorej výsledkom je detailné opracovanie mincového zlata a striebra. Iniciátorom Petrinej výroby nie sú len materiály a tvary, ale prvotná myšlienka, ktorú ďalej rozvíja vo svojich kresbách. Čím by však boli šperky bez toho, ak by netvorili čerešničku každého outfitu? V tomto prípade stojí za zmienku kolaborácia Bepart-u so značkou We Are Not Sisters, ktorá produkuje naozaj nadčasové kúsky s nezameniteľným detailom. 
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy