Štyri pravidlá ako na výpredaje s rozumom

Striháme ceny! Vyprázdňujeme sklady! Stop, neprešvihnite to! Červené a žlté nápisy obrích rozmerov vyvolávajúce v pravých nákupných maniačkach pocity módneho orgazmu zaplavujú obchodné centrá stále častejšie. Chladnou nenechajú snáď  žiadnu príslušníčku ženského pokolenia. Veď ktorá z nás by odolala možnosti nakúpiť si do svojho šatníka exkluzívne kúsky za skvelé ceny. Mimochodom, viete, prečo obchodníci označujú akcie práve žltou a červenou? Pretože sú to dve najpútavejšie farby z celého spektra. Jednoducho šikovne využívajú naše podvedomie, aby zarobili.

Nie je však dôvod im to zazlievať. Výpredaj je v skutočnosti  výborná príležitosť pre obe strany, predávajúceho i spotrebiteľa. Treba len vziať rozum do hrsti a nenechať sa zlákať overenými trikmi obchodných domov a silou davovej psychózy.

1.Kupujte to, čo potrebujete


Ak odchádzate z domu s plánom kúpiť si lodičky a vrátite sa s plnými taškami oblečenia, prázdnou peňaženkou a bez lodičiek, pokojne si hovorte obeť. Nechali ste sa zmanipulovať a padli ste priamo do šikovnej pasce obchodníkov. Nezúfajte, občas sa to stane každej z nás. Vyrovnávame sa s tým tak, že samé seba presviedčame, že sa nám tie vecí zídu a nekúpiť ich za takú cenu  by bol hriech. Skúste to aj vy, pomáha to. Nabudúce si už ale svoju peňaženku strážte lepšie.

Scenár číslo dva: odchádzate z domu s plánom kúpiť si lodičky a podarí sa vám nájsť kúsok exkluzívnej kvality za perfektnú výpredajovú cenu.  Gratulujte si! Podarilo sa vám využiť výpredajové šialenstvo vo vlastný prospech. Že ste si za ušetrené peniaze kúpili tričko? Vaša šikovnosť sa vám vyplatila, tešte sa z neho.

2.Nedajte sa oklamať


Konkurencia je veľká a obchodníci sa v snahe predať a udržať sa na trhu uchyľujú k rôznym praktikám, niekedy i k tým menej férovým. Či im to možno zazlievať je otázne. V podstate tiež len profitujú na svojej šikovnosti. Vlastné túžby a kreditné karty si musíme držať na uzde samy. Pod vplyvom skrytého psychologického tlaku je to však niekedy viac ako ťažké. Ak však podstatu šikovných trikov odhalíte, stratia nad vami moc. Máme pre vás niekoľko užitočných rád.

Akciovú cenu neporovnávajte s uvádzanou pôvodnou cenou tovaru. Niektorí obchodníci v snahe presvedčiť zákazníka, že sa mu nákup naozaj oplatí, pôvodnú cenu navýšia. Môžu tak uviesť, že tovar predávajú s päťdesiat percentnou zľavou, hoci to nie je celkom pravda. Novú cenu vždy zvažujte vo vzťahu k ponúkanému tovaru a k vlastným finančným možnostiam. Premyslite si, či chcete do tej sukne investovať 40 eur, nie že na nej 20 eur ušetríte. 

Akciovú cenu neporovnávajte ani s cenami iného tovaru v predajni. Výpredajový tovar býva spravidla umiestnený v bezprostrednej blízkosti tých najdrahších kolekcií, aby ste nadobudli pocit, že robíte obchod roka. V mnohých prípadoch však ide o tovar úplne odlišnej kvality a porovnávanie jabĺk s hruškami.

Nenechajte sa nalákať na akcie označené "až do". Uvedomte si, že až do 70% je aj 10. Na stojane s takouto upútavkou je obyčajne zavesených len veľmi málo kúskov s maximálnou zľavou. Ak však k nemu pristúpite v presvedčení, že ide o naozaj výhodný tovar, spravidla si niečo vyberiete. 

3.Nakupujte mimo sezóny


Prestaňme sa už tváriť, že výpredaje sú zabijakom našich peňaženiek. V skutočnosti sa dá na nich celkom pekne ušetriť. Mnohé nákupné maniačky sú veľmi šikovné a vybudujú si nádherný šatník plný kvalitných kúskov za zlomok ceny. Ako? Chodia s otvorenými očami a nakupujú vopred. Zimný kabát na jar už pravdepodobne nevynosíte, ale ak by sa vám nejaký zišiel, neváhajte a kúpte si ho napríklad v marci.

Obchodníci sa snažia čo najviac vyprázdniť sklady a tak ponúkajú kúsky končiacej sa sezóny za naozaj lákavé ceny. Aktuálne vrcholiace letné výpredaje sú tiež výbornou príležitosťou na výhodný nákup. Takmer všetci už majú plné šatníky ľahkých šiat, šortiek a topov bez ramienok a obchodníci tak musia ponuku prispôsobiť znižujúcemu sa dopytu, čo v preklade znamená znížiť cenu. 4.Kupujte nadčasové kúsky
Nakupovať o jednu sezónu dopredu si vyžaduje aj myslieť minimálne pol roka vopred. Kúpiť si na konci leta aktuálny módny výstrelok sa vám takmer určite neoplatí. Módne trendy sa menia tak rýchlo ako počasie a do budúceho leta budete pravdepodobne out. Aby ste sa z výhodnej kúpy tešili aj o rok, stavte na kvalitné nadčasové kúsky.

Takouto voľbou môže byť všetko, čo sa v módnych magazínoch označuje ako nestarnúce. Nestarnúci denim, nestarnúca biela blúzka, nestarnúce čierne nohavice klasického strihu, nestarnúce tenisky a tak ďalej. Obyčajne platí, že vysoká kvalita sa rovná dlhšia životnosť. Kvalitné kožené čižmy, kožená kabelka, elegantné lodičky či čierne minišaty budú zaručene v kurze ešte niekoľko rokov.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Poppy

Som mladá aktívna Bratislavčanka milujúca ruch mesta a pokoj prírody. Vzťah k umeniu sa snažím manifestovať rôznymi spôsobmi, napr. fotografiami, maľbami, tortami, čarbanicami v zošite a samozrejme módou. Srdcom som tajná hipsterka a potrpím si na originalitu a detail. Závislosťou sú kabelky a topánky. Šťastná farba je čierna a držím sa hesla: ,,Menej je niekedy viac.“

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy