Ako si vybrať správne svadobné topánky

Správne svadobné topánky sú vo váš veľký deň minimálne tak dôležité ako perfektné svadobné šaty. Zistite spolu s nami, čo by vaša svadobná obuv mala spĺňať, aké topánky na svadbu máte na výber a čo sa pred ich kúpou oplatí vedieť.
 

Miesto topánok vo svadobnom outfite




Sú veci, ktoré na vlastnej svadbe napriek maximálnemu úsiliu nedokážete ovplyvniť. Mesiace dopredu nie je možné v deň sobáša zaručiť slnečné počasie ani sa spoliehať nato, že všetci pozvaní hostia sa svadby skutočne zúčastnia. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré ale môžete mať pod kontrolou, je váš vlastný svadobný outfit.


Jeho základom sú samozrejme svadobné šaty, do ktorých výberu investujú nevesty tradične najviac času, úsilia aj financií. Zanedbávať však netreba ani doplnky šiat, spomedzi ktorých sú jednoznačne najdôležitejšie svadobné topánky. Niekto by mohol namietať, že pod dlhými šatami topánky ani nevidieť a tak si nevesta môže obuť prakticky hocičo. Nie všetky svadobné šaty však majú podobu dlhých rób a dokonca aj pri nich občas topánky vykuknú na svetlo sveta napríklad počas fotenia alebo kráčania po schodoch.
 

Nevesta priťahuje počas svadby plným právom najväčšiu pozornosť zúčastnených a mnohí z nich si ju premerajú doslova od hlavy po päty, topánky z celku nevynímajúc. Môžeme sa tiež zamyslieť nad tým, že ak by nemali význam, mohli by sme sa pokojne vydávať aj bosé. Nakoľko tento trend zatiaľ v móde nie je a tak skoro zrejme ani nebude, pozrime sa nato, čo by malo vaše svadobné topánky charakterizovať a aké druhy topánok máte na výber.

 

Aké vlastnosti by mala mať správne svadobné topánky pre nevestu


V prvom rade by mala byť vašim hlavným výberovým kritériom otázka pohodlia. Je treba mať na pamäti, že vo vybratých topánkach strávite takmer celý deň od príchodu na miesto konania sobáša cez slávnostnú ceremóniu, fotenie a prijímanie gratulácií až po tanečnú oslavu. Musíte si byť preto naistom, že všetky tieto činnosti s topánkami vašich snov zvládnete, hoci samozrejme pre neformálnu časť svadby môžete siahnuť po druhom páre topánok, určenom špeciálne pre zábavu bez hraníc.
 

Nemenej podstatná je správne zvolená veľkosť, keďže topánky na svadbu by vám mali sadnúť doslova ako uliate. Príliš malá veľkosť bude chodidlo odierať a tlačiť, kým príliš veľká zanechá voľné miesto, ktoré bude treba vyplniť niečím iným. Nespoliehajte sa nato, že do svadby sa topánky vašej veľkosti prispôsobia, keďže to platí iba do určitej miery a nie pre všetky materiály, z ktorých sa topánky vyrábajú.

Podceniť by sa nemala ani téma stability a tu máme na mysli predovšetkým výšku opätku. Pokiaľ sa bežne pohybujete v ihličkách a nemáte s tým žiadny problém, nemusíte sa vysokých opätkov vzdávať ani počas svadby. Ak sa s nimi naopak príliš nekamarátite, stavte radšej na nízke svadobné topánky, v ktorých budete pôsobiť nemenej sebaisto a zároveň v nich znížite riziko potknutia alebo inej nepríjemnej nehody. V prípade, že sa radíte k vyšším nevestám alebo len nechcete vyzerať vyššie ako váš budúci manžel, vyskúšajte svadobné topánky bez opätku, ktoré vám dodajú primeraný komfort a eleganciu.
 

Svadobné lodičky, biele svadobné topánky alebo svadobné balerínky?

 
Pre mnohé nevesty sú lodičky klasikou, na ktorú nedajú dopustiť a vo svete svadieb tak nevychádzajú z módy. Ich popularita je pochopiteľná, nakoľko máloktorá iná obuv pôsobí tak žensky, elegantne a zmyselne zároveň, ako práve lodičky. Hodia sa pritom na viaceré spoločenské udalosti a aj neskôr si tak nájdu využitie napríklad počas plesu, slávnostnej večere alebo v pozícii družičky na svadbe kamarátky.

Svadobné sandále

Svadobné topánky bez podpätku


Ak sa chcete držať tradícií a vaša svadba sa nesie v duchu jednoduchej elegancie, váš výber zrejme padne na biele lodičky na svadbu. Dajte si však záležať na tom, aby sa šaty aj topánky niesli v rovnakom tóne bielej farby, nakoľko šaty v snehobielom prevedení nebudú dobre sedieť v kombinácii s topánkami napríklad maslového alebo ivory odtieňa. Lodičky znesú aj farebnosť napríklad v podaní pastelových alebo metalických tónov, pričom v tomto prípade je vhodné aby ladili buď so svadobnou výzdobou, kyticou alebo motýlikom či kravatou ženícha, pokiaľ neladia so šatami samotnými.
 

Čo sa balerínok týka, tie ocenia nevesty, ktoré si na formality príliš nepotrpia, pre ktoré je prvoradá otázka komfortu alebo ktoré plánujú svadbu v prírodnom prostredí, napríklad v záhrade alebo na pláži pri mori. Okrem toho sú baleríny praktickým a z hľadiska nosenia príjemným riešením aj pre nevesty, ktoré sú v stave sladkého očakávania. Odporúčame však vybrať si model určený pre slávnostnejšie príležitosti, ktorý nebude pôsobiť príliš bežným a všedným dojmom.
 

Trendy posledných rokov: svadobné baleríny a svadobné tenisky

 
Tajomstvo vhodnej svadobnej obuvi vám pomôže rozlúštiť aj zváženie viacerých faktorov, súvisiacich s vašou svadbou. Napríklad, kde sa bude svadba konať? Pokiaľ máte v pláne využiť hotelovú sálu, konferenčnú miestnosť či priestory reštaurácie, tu najlepšie vyniknú lodičky a iné spoločenské topánky na svadbu, pričom všeobecne platí, že pri jednoduchšom modeli šiat pekne vyniknú topánky zdobené čipkou, kamienkami alebo kvetinami. Ak je naopak vaša svadobná róba honosná a dekorovaná do najmenších detailov, stavte radšej na menej výrazné topánky a ďalšie doplnky, váš outfit tak bude pôsobiť vyváženejšie.
 
V prípade, že sa vaša svadba uskutoční vo vonkajšom prostredí a bude na nej panovať uvoľnená atmosféra, do tej viac zapadnú sandále či už s opätkom alebo bez neho. Často bývajú doplnené aj o remienok okolo členku, ktorý vám poskytne väčšiu stabilitu. Pokiaľ ale máte v pláne použitie topánok s otvorenou špičkou, nezabudnite na pekne upravené nechty.

Obľúbené sú aj svadobné topánky na platforme, ktoré vám dodajú pár centimetrov navyše a súčasne sa v nich budete cítiť pohodlnejšie a stabilnejšie ako na ihličkách. Tie sa naopak pre svadbu na záhrade alebo povedzme aj na pláži vôbec nehodia, keďže ich opätok jednoducho pre mäkký povrch nie je určený.



A keď už sme pri otázke komfortu, skúsili ste porozmýšľať nad svadobnými teniskami? Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že slová svadba a tenisky nejdú dohromady, v skutočnosti sa táto kombinácia teší čoraz väčšej obľube, obzvlášť u športovo založených neviest. Navyše máte možnosť na teniskách predviesť vašu kreatívnu stránku primaľovať im motív zo svadobnej výzdoby alebo im dodať originalitu prišitím nejakého ozdobného prvku.

Zvážiť sa oplatí tiež ročné obdobie, v ktorom bude svadba organizovaná. Zatiaľ čo sandále a tenisky sú najlepšie počas letných mesiacov, pre obdobie jari a jesene sú najpraktickejšie lodičky. Rozprávková zimná svadba sa nezaobíde bez topánok, ktoré vaše nohy udržia v teple a suchu a zabránia prenikaniu vlhkosti a studeného vzduchu. Pre podobnú úlohu sú kandidátom číslo jeden svadobné čižmičky napríklad v zamatovom prevedení.
 

Topánky ako perfektné svadobné doplnky


Niektorým nevestám najprv padnú do oka svadobné topánky a až potom sa púšťajú do výberu svadobných šiat. My vám však odporúčame najprv si zadovážiť šaty a následne pokračovať s topánkami. Toto riešenie je praktickejšie, keďže šaty sú hlavným prvkom svadobného outfitu, od ktorého by sa tie ostatné mali odvíjať a je ľahšie kombinovať doplnky so šatami ako voliť šaty podľa doplnkov.



Zároveň však platí, že voľbu topánok je vhodné realizovať v dostatočnom časovom predstihu pred svadbou. To vám umožní zobrať si topánky na skúšku šiat a lepšie tak zhodnotiť váš celkový výsledný vzhľad. Nie je na škodu topánky pred vašim veľkým dňom aspoň trochu rozchodiť, minimálne chodením po dome alebo po byte. Vaše chodidlá si tak na vami zvolenú obuv lepšie zvyknú, budete sa v nej cítiť istejšie a sebavedomejšie a taktiež znížite riziko otlakov, odrenín alebo iných nepríjemných zranení.

Praktické tipy na záver


Podobne ako môžu byť popolnočné šaty vašou záchranou a plánom B v prípade poškodenia svadobných šiat, aj pri topánkach sa oplatí mať v zálohe pripravený náhradný pár pre každý prípad. Či už sa vám zlomí opätok, roztrhne remienok, topánky sa zašpinia alebo sa jednoducho po formálnej časti obradu budete chcieť prezuť z lodičiek na vysokom opätku do komfortných tenisiek či jemných balerín.

Vaše nohy sa vám poďakujú, ak im pred svadbou doprajete masáž alebo pedikúru, nehovoriac o tom, že chodidlá budú následne pôsobiť estetickejšie a budú v topánkach viac uvoľnené. Pokiaľ vaša obuv nedisponuje mäkkou výstelkou, jej funkciu môžu nahradiť gélové vložky a nie na škodu požiadať niektorú z vašich družičiek, aby vám odložila do svojej kabelky leukoplast či deodorant na nohy.

V otázke ceny svadobných topánok sa dá riadiť zlatou strednou cestou. Nevyberajte si tie najlacnejšie, aké nájdete, keďže ich kvalita a trvácnosť bude otázna, zároveň by však ani nemali patriť k najdrahším položkám vášho svadobného rozpočtu. Ak si však zvolíte model, o ktorom ste presvedčená, že ho využijete aj v budúcnosti, či už v práci alebo pre inú slávnostnú príležitosť, môžete do kúpy topánok zainvestovať aj viac peňazí.

 

Zdroj foto:
Pinterest.com
Shutterstock.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy