Čo si obliecť na svadbu na úrade?

Sobáš je kľúčovým momentom v živote snúbencov bez ohľadu na to, kde ho uzatvoríte. Čím sa však svadba na matrike vyznačuje a aké šaty sa pre ňu hodia? Poradíme vám, čo si v tento slávnostný deň môžete obliecť, aby ste zažiarili tak, ako si svadobná ceremónia vyžaduje. Ak hľadáte viac inšpirácie, neprehliadnite naše ďalšie svadobné články na témy: Šaty pre svadobnú mamu, Šaty pre družičky či Popolnočné šaty.

Civilný sobáš alebo svadba v kostole?


Plánujete spolu s vašou polovičkou vstup do manželského zväzku? Potom ste už určite počuli, že na území Slovenskej republiky si možno zvoliť cirkevnú svadbu, ktorá je uzatvorená v katolíckom, evanjelickom prípadne inom kostole či svätostánku v rámci náboženstva, ktoré budúci manželský pár vyznáva. Popri tom si môžete zvoliť sobáš na úrade, ktorý sa uskutoční na matričnom úrade.



Tento úrad sa nachádza obyčajne v mieste trvalého bydliska jedného zo snúbencov respektíve obidvoch, pokiaľ je spoločné. Svadba na matrike sa spája s formálnymi náležitosťami, ako je predloženie rodného listu a občianskeho preukazu budúcej nevesty a ženícha. Dodatočné doklady je potrebné preukázať v prípade, že jeden z partnerov je vdovcom či vdovou, rozvedeným alebo rozvedenou, nedosiahol ešte plnoletosť prípadne je cudzincom.

Ktorý druh sobáša si zvolíte, záleží samozrejme predovšetkým od vašej preferencie. Svadobný obrad na mestskom úrade sa napríklad rozhodnú uzatvoriť snúbenci, ktorí nie sú nábožensky založení, pokrstení alebo už niektorý z nich vstúpil do prechádzajúceho manželstva v kostole. Je tiež vítanou voľbou pre páry, ktoré necítia potrebu organizácie veľkej svadby, chcú sa zosobášiť len v spoločnosti svojej najbližšej rodiny alebo dokonca iba s dvojicou svedkov či ušetriť financie, čas a stres, ktorý sa takmer vždy spája s organizáciou veľkej svadby.

Ako si vybrať šaty na civilný sobáš?



Voľba šiat pre váš sobáš je veľmi dôležitou otázkou, či sa už budete brať v kostole alebo na úrade. Váš výber by mal padnúť na šaty, v ktorých sa cítite pohodlne, príjemne a očarujúco. Zabudnite preto na kúsky, ktoré vás takmer nenechajú dýchať alebo vám primerane nesadnú. Radšej dajte prednosť outfitu, ktorý vám dodá sebavedomie a v ktorom budete pripravená spraviť veľký krok do nového života.

Nezabúdajte, že svadba je slávnostnou udalosťou a je preto vhodné, aby šaty zachovávali isté dekórum, pôsobili elegantne, vkusne a nie vyzývavo a lacne. Ak navyše šaty nie sú vašou šálkou kávy, pokojne siahnite aj po kostýme zloženom z blúzky, saka a sukne či nohavíc. Nie je však na škodu, aby sa celý komplet odlišoval od vášho každodenného outfitu a nepripomínal príliš oblečenie, aké bežne nosíte do kancelárie. K tomu dopomôžu výraznejšie doplnky, make up alebo prepracovanejší účes, než na aký ste zvyknutá.


Okrem toho nezabúdajte aj na kvalitnú svadobnú spodnú bielizeň, ktorá je takisto neodmysliteľnou súčasťou vášho finálneho looku. Vyberajte si pohodlnosť a štýl zároveň. Majte na pamäti, že ak volíte šaty s hladkou textúrou, mali by ste k tomu prispôsobiť aj textíliu svadobného spodného prádla.

Klasické svadobné šaty sú pre civilný sobáš menej častou voľbou, nič vám však nebráni v tom, aby ste si ich obliekli, ak po tom túžite. Nemusíte sa obávať, že by ste v nich na matrike boli na smiech alebo nezapadali do okolitého prostredia. Spomeňte si, že ide o významný moment vo vašom partnerskom vzťahu a vy preto rozhodujete o tom, v akých šatách a akým spôsobom si ho chcete vychutnať.

Viac inšpirácie na šaty

Šaty na svadbu na úrade podľa vášho gusta


Čo sa týka dĺžky šiat pre svadbu na matrike, v móde sú v prvom rade krátke šaty po kolená, ktoré oceníte počas sobáša v letnej sezóne alebo v popoludňajších hodinách. Nič ale nepokazia ani dlhé šaty, na ktoré nedáte dopustiť pri večernom obrade a ktoré vám opticky predĺžia figúru. Myslite na to, že koncom ceremónie v obradnej sieni sa budete musieť predkloniť, aby ste svoj zväzok spečatili podpisom zápisnice a sobášneho listu, preto si minišaty aj minisukne radšej nechajte pre inú príležitosť.




V otázke farby šiat vám svadba na mestskom úrade dáva väčší priestor pre fantáziu oproti svadbe v kostole, kde sa väčšina neviest zásadne neodváži vzdialiť od tradičnej bielej a jej jemných odtieňov. Matrika netrvá na tom, aby ste sa vydávali v bielom a tak sa môžete bez obáv obliecť aj do ružovej, striebornej či zlatej. Pre odvážne nevesty je k dispozícii i kráľovská modrá, vínovo červená alebo smaragdovo zelená.

Strih ideálnych šiat by mal lichotiť postave, podčiarknuť vaše prednosti a naopak zakryť partie, na ktoré nie ste príliš hrdá. Hoci civilná svadba trvá v zásade kratšie oproti cirkevnej, aj tak vám neodprúčame obetovať váš komfort na úkor zdanlivo dokonalého modelu. Vezmite do úvahy, že po čase strávenom na matrike zrejme budete chcieť zvečniť okamih s vašim milým a prítomnými na fotkách plus možno sa neskôr vyberiete do reštaurácie na obed alebo na večeru, aby ste váš deň patrične oslávili. To všetko spolu značí aspoň niekoľko hodín, počas ktorých budete musieť vydržať v šatách, ktoré si oblečiete.

Pohodlie zohráva svoju rolu aj pri voľbe materiálu šiat, ktorý je príjemný na dotyk, neškriabe vás ani nesťahuje. Obľubený je vzdušný šifón, luxusný satén, príťažlivá krajka aj romantická čipka, ktorá vynikne napríklad na rukávoch alebo v oblasti dekoltu. Menej je pri téme outfitu takmer vždy viac a inak tomu nie je ani pri civilnom sobáši. Zatiaľčo jednoduchšie šaty priam volajú po výrazných doplnkoch, šaty extravagantnejšieho strihu už príliš o ďalšie prvky dopĺňať netreba.

Čo si obliecť na svadbu na úrade v roku 2020


Pandémia koronavírusu sa výrazne dotkla svadobného sektora a na neurčitý čas ovplyvnila výber svadobných šiat. Svadobné róby nahradili jednoduchšie šaty na civilný sobáš, ktoré sa dajú zúžitkovať na viacero príležitostí. Rok 2020 je rokom komfortu, nenáročných strihov a funkčnosti. Tieto vlastnosti sa preniesli aj do kategórie svadobných šiat a na istú dobu budú ovplyvňovať rozhodovanie pri ich výbere. 

Inšpirácie na šaty na svadbu pre hostí
Inšpirácie na topánky na svadbu

Zdroj foto:
Shutterstock.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy