Ako roztiahnuť topánky: Takto to zvládnete aj z pohodlia domova

Čo robiť aby netlačili topánky? Situácia vyšitá z našich každodenných životov. Vo výklade čakali len na nás a my sme neodolali. Rýchlo sme sa v nich prešli po predajni a odniesli si ich do pohodlia domova. Dokonalosť na prvý pohľad predsa musí sedieť na mieru. Dlhšia promenáda pred zrkadlom však preukázala, že pobyt v nových topánkach je akýsi tesný. Vrátiť ich ale nechceme, veď ide o vysnívaný pár. Ako teda postupovať v prípade, že vás topánky tlačia a vy ich nechcete reklamovať? Zosnovali sme praktického pomocníka, vďaka ktorému sa dozviete, ako zväčšiť vašu novú obuv.

Požiadavka komfortu je v dnešnej uponáhľanej dobe na prvom mieste v každej oblasti a celodenný pobyt v topánkach nie je výnimkou. Dovolili sme si byť trošku pragmatickí a pomôcť vám pri vašom malom boji s nováčikom.
 
Pri každom type obuvi ale majte na pamäti, že ak sú vaše prsty v topánkach pokrčené, príliš zovreté a nemajú prirodzené miesto, je zrejmé, že vaše topánky sú veľmi tesné a ich rozťahovanie nemá zmysel. Topánky správne “sedia” vtedy, ak sú vaše prsty rovné a je medzi nimi dostatok priestoru. 

1. fén a hrubé ponožky

 

Hneď v úvode je dôležité poznamenať, že najľahšie sa vám bude pracovať s topánkovými modelmi, ktoré sú z kože. Tento materiál je totiž prirodzene pružný. Obuv, ako sú plátené tenisky či semišové topánky, budete musieť z tohto procesu vynechať a venovať mu osobitú pozornosť.

Pri tomto type zväčšovania topánok budete potrebovať fén a pár hrubých ponožiek. Pokojne to môžu byť tie vianočné, ktoré sú určené do treskúcej zimy. Ponožky si obujete a pokúsite sa v nich vtesnať do topánok. Následne zapnite fén a nahrejte problematické miesta. Doba nahrievania by mala trvať približne tridsať sekúnd. Počas fénovania odporúčame hýbať prstami, aby ste pomohli lepšej poddajnosti materiálu. Topánky nechajte vychladnúť na nohách, proces opakujte dovtedy, kým nedosiahnete žiadanú veľkosť.  

Náš tip: Hrubé ponožky môžete tiež namočiť do vody a potom v nich absolvovať topánkovú prechádzku. Ponúkame aj ekvivalent bez vody. Všetko čo potrebujete, je viac párov ponožiek. Tie zrolujete a umiestnite ich na noc do topánok.   

2. mrazničková metóda

 
  
K osvedčeným receptom na prímerie s vašim novým párom topánok patrí aj mrazničková metóda. Do topánok umiestnite vrecko s vodou, zabaľte ich do sáčka a vložte ich do mrazničky na niekoľko hodín. Voda zamrzne, zväčší svoj objem a pomôže tak roztiahnuť vašu obuv.

3. prechádzajte sa v nových topánkach po dome


K tomuto bodu nebudete potrebovať žiadne špeciálne príslušenstvo. Obujte si topánky doma a vykonávajte v nich bežné činnosti – povysávajte príbytok, prípadne umyte riad. Pokiaľ vám táto činnosť nespôsobuje neznesiteľnú bolesť, opakujte tento proces niekoľko dní po sebe.

4. prvá pomoc z obchodu


Chcete šetriť čas? V súčasnosti sú v obchodoch dostupné spreje, ktoré sú priamo určené na rozťahovanie koženej obuvi. Pomôžu povoliť materiál a odstraňujú tak plochy, na ktorých vás topánky tlačia. Aplikácia je jednoduchá. Sprej stačí nastriekať len na problematické miesta a následne si topánku obuť. Materiál sa natiahne pri nosení.

5. použite alkohol

 

Pri rozťahovaní kožených topánok je zaručeným pomocník práve lieh. Do rozprašovača umiestnite lieh s vodou v pomere 1:1, nastriekajte dovnútra topánok a obujte si ich. Prípravok spôsobí to, že koža zmäkne a bude poddajnejšia.

6. napínač na topánky          


Ak sa vám nechce absolvovať vyššie uvedené metódy, pomôžte si napínačom na obuv. Prvé dni noste topánky len krátko po dome a po vyzutí ich umiestnite na napínač. Topánka si tak zapamätá svoj tvar.

Ako roztiahnuť plátené tenisky či syntetickú obuv


Plátený a syntetický materiál si vyžaduje iné zaobchádzanie. Pri takomto zväčšovaní vám pomôžu navlhčené noviny. Tie umiestnite do topánok a vyberte ich až vtedy, keď budú úplne suché.

AKO ZISTIŤ, ŽE TOPÁNKY NIE SÚ VHODNÉ

 

Štúdie ukázali, že až dve tretiny ľudí nosia topánky, ktoré sú pre ich chodidlo príliš úzke. Diskomfort môže mať viacero príčin:
 
  • špička topánky je buď príliš úzka, nie je príliš vysoká, alebo oboje
  • celková dĺžka topánky je príliš krátka
  • tvar topánky nesedí vášmu chodidlu
  • výška podpätkov nepôsobí dobre na prsty či na iné časti chodidla
 
Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti o komforte a závadách vašich topánok, bude lepšie, keď ich vrátite späť do obchodu a nájdete za ne náhradu.
Nesprávne sadnúce topánky môžu spôsobiť ťažkosti vašim nohám a kĺbom. A to je to posledné, čo chceme. Pohodlie a zdravie je predsa vždy o krôčik pred štýlom. 

 
Zdroje:
 
healthline.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy