Čo robiť, aby oblečenie vydržalo čo najdlhšie

Vykapsuluj si skriňu, skladuj len to, čo potrebuješ a kombinuj len tak, aby to bolo s udržateľnými princípmi. Aj keď sa Marie Condo podarilo so svojím upratovacím „manifestom“ dostať takmer do každej obývačky, v praxi nás stojí vyskladanie trvácneho minimalizmu v šatníku omnoho viac úsilia.

Uvedomelá filozofia pri nakupovaní je horúcim trendom už niekoľko piatkov, keď však zalovíme v histórii, zistíme, že nejde o žiadnu prevratnú novinku. Naše babičky toho nemali veľa, ale tá kvalita za to stála! Spomeňte si na ich kašmírový sveter či vlnený kabát, ktoré môžu aj po rokoch konkurovať novinkám vo výkladoch obchodov. Ako teda udržať naše milované kúsky v dobrej forme čo najdlhšie a nakupovať tak menej? Postup nájdete v nasledujúcich riadkoch.

1. uvedomelé pranie

Základným kľúčom k tomu, aby oblečenie vydržalo čo najdlhšie, je prať menej. Mnohí z nás si zvykli prať veci po každom použití, aj napriek tomu, že si to daný kúsok ešte nevyžaduje. Pri každom praní dochádza k opotrebovaniu vlákien, nehovoriac o tom, že pri syntetickom odeve sa do vody uvoľňujú čiastočky na mikroplastickej úrovni. Niektoré čiastočky dokonca dokážu prechádzať aj čističkami odpadových vôd. 

Skúste sa riadiť pravidlom šetrného prania – pokiaľ nie je odev viditeľne znečistený, oblečte si ho aspoň trikrát predtým, než poputuje do práčky. 

Náš tip: Predĺžiť životnosť oblečenia vám pomôže aj správny výber pracieho programu. Ak vám to charakter odevu dovoľuje (nejde o detské oblečenie, ktoré si vyžaduje vyššiu teplotu pri praní), perte na tridsiatich stupňoch.

2. nezabúdajte na ochranné vrecúško


Počúvame o tom veľa, no praktizujeme to málo. Jemný odev či spodné prádlo dávajte prať v ochrannom vrecúšku, ktoré pomáha predchádzať mechanickému poškodeniu oblečenia v bubne práčky. Tkanine tak predĺžite život. Takéto vrecúška dnes kúpite napríklad aj v DM drogérii.

3. pletené svetre do vodorovnej polohy


Po úspešnom manuáli o zachraňovaní scvrknutého oblečenia z práčky je na čase spriateliť sa so správnym sušením “ťažších” odevov, ku ktorým patria aj pletené svetre. Tie sa klasickým vešaním na prádlové vešiaky môžu naťahovať do neželaných proporcií a strácajú tak svoj prirodzený tvar. Pleteninu odporúčame sušiť vo vodorovnej polohe na väčšom uteráku. Takisto sa vyhnite sušeniu na horúcich radiátoroch.

4. skladovanie odevu

 

Precízne uskladnenie oblečenia je niekedy náročnou záležitosťou, najmä ak nám v skrini nezostáva príliš miesta nazvyš, no predlžuje život vášho odevu. K mechanickému poškodeniu odevu vo výraznej miere prispievajú šatníkové mole, ktoré vedia potrápiť aj večne trpezlivé osoby. Mole si zgustnú najmä na prírodných tkaninách, preto medzi vaše kašmírové svetre odporúčame umiestniť takzvané prírodné repelenty v podobe cédrových triesok, cédrového oleja alebo gáfora.

Náš tip: Do šatníka môžete preventívne umiestniť aj vrecúško so sušenou levanduľou, rozmarínom či tymiánom. Je to skvelá náhrada za škodlivé chemické prípravky.

5. menej pracieho prostriedku


Veľké množstvo pracieho prostriedku môže vaše oblečenie zmatňovať, takisto môže ovplyvniť jeho poddajnosť. Skúste hmotnosť prášku zredukovať na polovicu a druhú polovicu doplniť sódou bikarbónou. Tá perfektne poslúži nielen pri čistení bielych tenisiek, ale aj pri praní vašich milovaných kúskov.

6. sušičku vymeňte za šnúru na prádlo

 

Ak vám počasie praje a umožňujú to exteriérové podmienky, vypraté oblečenie radšej sušte na čerstvom vzduchu. Teplo v sušičke môže niektoré druhy odevu deformovať. Najmä ak ide o jemné spodné prádlo alebo aktívne oblečenie určené na šport, ktorého pružnosť sa pod vplyvom tepla môže eliminovať. Vo výsledku sa k vám dostane neželaný natiahnutý kúsok.

7. tmavé oblečenie perte naruby


Udržať odev čo najdlhšie v dobrom stave pomôže aj pranie naopak. Tento princíp je vhodné uplatniť najmä pri tmavých kúskoch oblečenia, predídete tak ich skorému vyblednutiu. To isté platí aj pri tričkách s potlačou. Ak ich prevrátite naruby a vyperiete, pomôžete tak predĺžiť životnosť nadpisov či tlačených vzorov.

8. ihla a niť = prvá pomoc

 

Koľko kúskov ste odsunuli na vedľajšiu koľaj len kvôli odtrhnutému ramienku alebo odpadnutému gombíku? Pritom stačí vyloviť domáci košík so šitím a opraviť malú chybičku krásy. V čase karantény sme síce odkázaní na vlastnú zručnosť, no nebojte sa s prosbou o opravu osloviť aj krajčírku. Ručná práca dokáže divy aj v tejto pretechnizovanej dobe. 

9. drevené vešiaky


Na maličkostiach stojí svet, a preto myslite aj na to, ako a na čo vešiate vaše oblečenie. Lacnejšie plastové a kovové vešiaky môžu roztiahnuť odev do neželanej podoby, preto je lepšie investovať do drahších drevených verzií, vďaka ktorým vydrží vaše oblečenie v dobrej forme dlhšie. 

10. do it yourself


Sú samozrejme aj prípady, kedy škvrny z oblečenia nejdú odstrániť. Môžete však skúsiť vdýchnuť vášmu kúsku nový život napríklad pomocou batikovanej techniky. Stačí si vybrať obľúbenú farbu, zapojiť kreativitu a ukrojiť si kúsok voľného času. Ak vás nenadchla ani táto možnosť, odev nevyhadzujte. Môžete ho postrihať na záplaty, ušiť si z neho rúško alebo ho použiť ako látkového pomocníka pri čistení v domácnosti.

11. investujte do kvality

 
 
Posledný bod sa môže zdať niekomu ako omieľané klišé, no investícia do kvality sa vám vráti zakaždým, keď to budete najmenej čakať. Ak máte možnosť, radšej si priplaťte za jeden kvalitný nadčasový kúsok, ktorý si budete vážiť viac ako 5 akcioviek z fast fashion výpredaja. Nebudete ho musieť každý mesiac vymeňať za nový. Ľahšie dýchať sa nebude iba vášmu šatníku, ale aj planéte. 

Ako predĺžiť životnosť oblečenia v kocke:

 
  • využívajte šetrné pracie programy
  • ak je to možné, oblečenie sušte prirodzeným spôsobom
  • nevyhadzujte oblečenie len kvôli malej dierke či odtrhnutému gombíku, ale opravte si ho doma
  • nepotrebujete 5 kašmírových svetrov, vyberte si jeden kvalitný kúsok, do ktorého chcete investovať 
  • čierne oblečenie a kúsky s potlačou perte obrátené naopak
  • nebojte sa upcyklovať nenosený či poškodený odev na iný kúsok, napríklad na nové rúško

Poznáte iné osvedčené recepty na to, ako zabezpečiť, aby odev vydržal čo najdlhšie? Dajte nám o nich vedieť v komentároch na našej FB stránke!
 

Zdroje:

goodonyou.eco
www.whowhatwear.co.uk

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy