Ako sa kráľovsky postarať o semišový materiál


Semiš je celosvetovo známy ako komodita náročná na udržiavanie. Neraz sme museli obetovať v obchode jeho vznešený vzhľad a kúpiť si veci z iného materiálu len preto, lebo sme vedeli, že udržiavať ho bude beh na nekonečnú trať. Nehovoriac o počasí, ktoré sa vie tomto type látky pekne vybúriť. Čo teda robiť, ak bažíte po novom semišovom kabáte alebo semišových lodičkách a chcete ich udržať v tej najlepšej forme? Mrkni sa spolu s nami na zopár tipov ako sa postarať o tento kráľovský materiál.

Z čoho semiš pozostáva


nubuk a velur
Semiš je vlastne brúsená koža. To, či je brúsená z rubu alebo z líca delí semiš na dva typy.  Ak je koža brúsená z rubu, nazýva sa velur. Tento typ semišu je hrubší. Keď je koža brúsená z líca, ide o nubuk. Nubuk je síce jemnejší, ale o to viac sa natrápime pri jeho čistení.

Impregnačný sprej je must have


inpregnacny-spred-pred-a-po

Impregnácia je dôležitý krok k udržiavaniu akéhokoľvek semišového kúsku oblečenia alebo páru topánok, preto sa tento raz nesnaž odmietnuť ponuku tety predavačky pri pokladni a jeden si kúp. Impregnačný sprej aplikuj na celý povrch kabáta, vesty, doplnkov či topánok ešte predtým, ako ich pôjdeš prvýkrát prevetrať.

Sprej pomáha chrániť nielen proti vonkajším vplyvom počasia, ale aj proti prachu a vlhkosti. V prípade oblečenia sa poďakujete trojnásobne. Chráni totiž aj pred „kuchynskými“ škvrnami, ku ktorým sa môžete ľahko dopracovať pri rýchlovečeri pred odchodom na párty. Škvrnu zotriete bez toho, aby po nej ostala nežiadúca stopa.  Samozrejme, že jedna impregnácia textílie nestačí. Ak chceš vyzerať, musíš sa starať. Pre tých menej chtivých je tu pomoc v podobe spreja so zložkou teflónu, ktorý chráni povrch na dlhšiu dobu, než obyčajné silikónové spreje.

Pri čistení topánok použi šampón a kefku


starostlivosť o semiš
Na bežné čistenie semišových topánok ti bude stačiť šampón a kefka. Proces pripomína starostlivosť o vlasy a je časovo a finančne nenáročný. Navštív domáce potreby a od obsluhy si skús vypýtať kefku s čo najjemnejšími štetinami. Šampón určený na čistenie obuvi nájdeš dnes už v každej špecializovanej predajni. Tieto šampóny majú zväčša konzistenciu pripomínajúcu telové mlieko.

Postup čistenia je nasledovný: Nanes si šampón pomocou aplikátora na povrch brúsenej kože a nechaj ho vyschnúť. Potom vezmi kefku a jemnými krúživými pohybmi prejdi po zvŕšku topánky. Nakoniec môžeš znova aplikovať impregnačný sprej. Čistenie kefkou s jemnými štetinami môžeš uplatniť aj na akýkoľvek druh oblečenia alebo obľúbenej kabelky.

Oži v koži


Ak farba tvojho semišového favorita stratila dosť veľké percento zo svojej pôvodnej, môžeš siahnuť po spreji s pigmentom. Predtým než pigment aplikuješ na povrch kože, vyskúšaj si ho na časti oblečenia, doplnku alebo na časti topánky, ktorá nie je až tak viditeľná, aby  si sa  uistila, že výsledkom nebude nepodarený farebný skok. Väčšiu pozornosť nanášaniu pigmentu venuj v prípade, ak ide o svetlú farbu kože.
 

Čo robiť so škvrnami od fixiek alebo od pera


V takomto prípade zabudni na všetky overené domáce recepty, ktoré „pomáhajú“ škvrny vyčistiť. Ani citrón, ani renovácia práškom na pranie túto neplechu nevyrieši. Výsledkom môže byť iba zväčšenie špinavej plochy. Pokiaľ sa fashion kúsku ešte neplánuješ vzdať a nechceš sa zmieriť so skutočnosťou, že ho bude zdobiť krásny fľak, posuň kúsok odborníkovi. Kráľovský materiál si vyžaduje predsa kráľovskú starostlivosť.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy