Ako odstrániť fľaky od potu a antiperspirantu

Naše denné rutiny sú rozličné a nie vždy zahŕňajú len príťažlivé momenty. Jednou z menej slávnych, ale zato častých problematík, ktoré nás vedia potrápiť, sú škvrny od potu či deodorantu/antiperspirantu na obľúbených kúskoch oblečenia. Keď sa na odeve objavia fľaky, nemusí to automaticky znamenať jeho koniec. Obzvlášť keď ide zbožňované basic kúsky.  

Ako na fľaky pod pazuchami? Ako odstrániť škvrny od potu na farebnom oblečení a čo robiť so zažltnutou košeľou? Neželané žlté stopy na oblečení vznikajú reakciou medzi zložkami antiperspirantu (väčšina z nich obsahujú hliníkové soli) a soľou, ktorú vylučujeme pri potení.

Samotné pranie problematického odevu s použitím pracieho prášku tento problém nevyrieši, žlté škvrny sú totiž „zažraté“ hlboko v tkanine a vyžadujú si extra prístup. Pomôcť vám môže sóda, biely ocot či kyslíkové bielidlo. 

Vyskúšajte metódu s kuchynskou sódou

 
Sóda bikarbóna dokáže robiť zázraky nielen pri čistení tenisiek, ale aj pri odstraňovaní žltých škvŕn od potu. Vaše obľúbené tričko môžete zbaviť neželaných fľakov pod pazuchami dvomi spôsobmi. Úspech bude záležať od toho, aké sú škvrny staré, ale aj od toho, aká látka tvorí vaše tričko. Čím viac bavlny – tým lepšie! Proces čistenia bude jednoduchší.

S touto metódou si najviac pomôžete pri žltých škvrnách na bielom oblečení. Na jej realizáciu budete potrebovať:
 
  • sódu bikarbónu
  • peroxid vodíka (3% koncentrácia)
  • vodu
  • vysoko odolný prací prášok

Ako na to? Zmiešajte si štvrtinu šálky sódy bikarbóny s rovnakým množstvom trojpercentného peroxidu a totožným dielom vody. Roztok aplikujte na škvrny a nechajte pôsobiť 30 minút. Zvyšky roztoku potom jemne rozotrite po danom mieste pomocou zubnej kefky. Nakoniec vyperte kúsok oblečenia v práčke s použitím silnejšieho pracieho prášku.

Náš tip: Keď spozorujete, že na vašom tričku objavili žlté škvrny, nehádžte ho automaticky do sušičky, teplo môže prácu s odstraňovaním fľakov zhoršiť.

Kyslíkové bielidlo

Žlté fľaky pod pazuchami na odeve možno odstrániť aj pomocou kyslíkového bielidla a amoniaku. Pri tejto metóde čistenia si pripravte:
 
  •  2 polievkové lyžice kyslíkového bielidla v prášku
  •  2 lyžice domáceho amoniaku
  •  vysoko odolný prací prášok

Pri tomto type odstraňovania škvŕn dbajte na to, aby bola miestnosť dostatočne vetraná, nezabudnite si pred manipuláciou s danými surovinami natiahnuť gumené rukavice.

Zmiešajte vyššie uvedené množstvo kyslíkového (nie chlórového) bielidla s domácim amoniakom, túto zmes opatrne rozotrite pomocou kefky s jemnými štetinami na postihnuté miesto. Roztok nechajte na tkanine pôsobiť aspoň 10 minút a potom odev vyperte.

Ako odstrániť škvrny od potu z farebného oblečenia

 

Neželané fľaky sa neobjavujú len na bielych kúskoch oblečenia. Škvrny od antiperspirantu sú viditeľnejšie na farebnom odeve a takisto menia jeho pôvodnú farbu. V takomto prípade pomôže klasický biely ocot. Pripravte si:
 
  • 1 pohár destilovaného bieleho octu
  • vodu
  • vysoko odolný prací prášok

Zmiešajte si pripravené množstvo octu s vodou. Pred namočením odevu použite na škvrny kefku s jemnými štetinami. Po jemnom čistení problematických miest namočte odev do studenej vody, následne pridajte pohár bieleho octu.Farebné oblečenie nechajte namočené asi 30 minút. Roztok potom vylejte a odev vyperte.

Náš tip: Pri odstraňovaní neželaných škvŕn z odevu môže pomôcť aj Vanish na škvrny od potu. Klasický prací prášok stačí doplniť jednou odmerkou tohto prípravku, ktorý nájdete vo verzii pre biele, ale aj farebné oblečenie.

Ako na zažltnutú košeľu


Udržať golier košele či jej manžety čisté je pomerne náročné, vyžaduje si trpezlivé ošetrenie odevu po každom použití. Nachystajte si:
 
  • odstraňovač škvŕn na báze rozpúšťadla alebo mydlo na pranie
  • vodu

Predpripravte si zažltnutý golier alebo manžety košele tak, že na postihnuté miesta aplikujete buď odstraňovač škvŕn (kúpite v klasickej drogérii) alebo ich ošetríte mydlom na pranie. Prípravky zapracujete do tkaniny pomocou zubnej kefky s mäkkými štetinami.

Odstraňovač nechajte pôsobiť najmenej 10 minút pred praním. Odev vyperte pri takej teplote, ako si to daná látka vyžaduje. Pred sušením odevu pri vysokej teplote ho najprv skontrolujte – pokiaľ škvrny ostali, nehádžte oblečenie do sušičky, ale proces čistenia zopakujte.

Rýchle rady na záver:

 
  • Pred oblečením trička či košele aplikujte tenkú vrstvu antiperspirantu a počkajte aspoň 30 sekúnd, až tak si odev oblečte
  • Alternatívou ku klasickým deodorantom môžu byť deodoranty bez obsahu hliníkových solí, ktoré nájdete už aj v klasickej drogérii
  • Žlté fľaky na oblečení ošetrujte pravidelne po každom nosení, aby sa „nezažrali“ hlboko to tkaniny
  • Ak nestíhate náročnejší proces čistenia neželaných fľakov na oblečení, majte v kúpelni prvú pomoc v podobe odstraňovača škvŕn, ktorý aplikujete na odev predtým, než ho dáte do práčky
  • Škvrny od potu môžete 10 minút pred praním postriekať aj nezriedeným bielym octom v rozprašovači a pomôcť tak ich účinnejšiemu odráneniu
Zdroje:
www.thespruce.com
www.youtube.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy