Ako sa obliecť do divadla

Dosky, ktoré znamenajú svet, ponúkajú unikátny kultúrny zážitok. Nenechajte si ho ujsť z obáv, že sa do divadla nevhodne oblečiete. Náš článok vám totiž prezradí všetko, čo o divadelnom outfite potrebujete vedieť.

Divadelný dress code pre začiatočníkov


Časy, kedy bolo divadlo výsadou aristokracie v prepychových toaletách, sú dávno preč. Dnes sú divadelné predstavenia dostupné oveľa širšiemu publiku, hoci mnohých ľudí naďalej od jeho návštevy odrádza predstava investície do luxusnej garderóby. Oblečenie do divadla je v súčasnosti voľnejší pojem, naďalej však treba myslieť nato, že ide o spoločenskú udalosť, ktorá si vyžaduje určitú dávku elegancie, slušnosti a vkusu. Prostredníctvom svojej visáže zároveň preukážete rešpekt voči celej produkcii predstavenia, práci jednotlivých účastníkov a tiež úctu voči ďalším divákom.
 

Ak máte pochybnosti o tom, čo si obliecť do divadla, zamyslite sa nad tým, čo by ste na seba dali napríklad ako hosť na svadbu. Zrejme by ste vynechali príliš krátke alebo vyzývavé šaty, ktoré nemajú miesto ani v divadle. Požadovaný dress code býva niekedy uvedený na vstupenke, ktorú ste si zakúpili a inšpirácia sa dá nájsť aj v galériách podujatí na webovej stránke konkrétneho divadla, ktoré sa chystáte poctiť svojou návštevou. Vďaka tomu si primerané oblečenie môžete vopred pripraviť a súčasne sa uistiť, že sa v ňom budete cítiť pohodlne a príjemne počas celého vystúpenia.

Šaty do divadla sa odlišujú podľa toho, k akej príležitosti, typu predstavenia a do akého druhu divadla si ich oblečiete. Čím významnejšej udalosti sa zúčastníte, tým formálnejšie by mal váš celkový outfit vyzerať. Prepychové róby by na druhej strane pôsobili neuvážene počas školského vystúpenia v kultúrnom dome, hoci ani pri podobnej akcii si nemusíte obliecť kúsky, ktoré bežne používate na doma alebo pre športovanie.

Hodia sa nohavice do divadla?

 

Odpoveď znie, áno aj nie. Prípustné sú napríklad nohavice, ktoré sú súčasťou decentného nohavicového kostýmu doplnené o blúzku a vkusné sako. Rifle naopak odporúčame len pre menej formálne divadelné udalosti, aj v tomto prípade by však mal byť ladené do tmavých odtieňov. Svetlomodré modely, roztrhané džínsy či rifle zdobené výšivkami radšej nechajte v šatníku pre iné príležitosti. Bez ohľadu na ročné obdobie by malo ísť o dlhé nohavice, nakoľko kraťasy, šortky či bermudy do divadla sú jednoducho tabu.

Odhalené nohy si naopak možno dovoliť pri sukni, ktorú ale nezabudnite doplniť o silonky a topánky s uzatvorenou špičkou, ideálne lodičky. Obľúbené sú napríklad puzdrové alebo po členky padajúce sukne predovšetkým v čiernej farbe v kombinácii s blúzkou či luxusne pôsobiacim topom. Všeobecne by formálne oblečenie do divadla malo byť ladené do klasických, sýtych odtieňov, ako je biela, čierna, hnedá, sivá alebo tmavomodrá. Na krikľavé a neonové farby rovno zabudnite.

Aký outfit si vyžaduje Národné divadlo?

 

V rámci nášho prostredia je práve Slovenské národné divadlo, v skratke označované ako SND, synonymom tradičného divadla, tak si ho väčšina z nás predstavuje. Na vašej garderóbe by ste si mali obzvlášť záležať, pokiaľ máte v pláne zúčastniť sa v salách tohto divadla premiéry baletného vystúpenia alebo opery. Môžete si zvoliť večernú róbu s rukavičkami i dlhé spoločenské šaty pripomínajúce šaty na ples či na stužkovú. Váš výber môže padnúť aj na šaty, aké by vám poslúžili pre večeru v luxusnej reštaurácii alebo na takzvané malé čierne šaty po kolená, ktoré by mali byť súčasťou šatníka každej správnej dámy.

Všeobecne sa dá povedať, že pokiaľ navštevujete významnú historickú inštitúciu, vždy je v nej potrebné zachovať určité dekórum. To si vyžaduje aj Mestské divadlo ako napríklad Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava a jeho bohatá umelecká scéna, ktorú si možno vychutnať napríklad v pohodlných koktejlových šatách.

Väčšiu voľnosť pri voľbe outfitu dávajú oproti premiére reprízy, teda opakované predstavenia tej istej hry, ktoré sa tešia veľkej obľube u divákov. Typickým príkladom je Radošinské naivné divadlo alias RND uvádzajúce rozličné humorné, kabaretné aj poetické hry. Do podobného divadla je zvykom obliecť sa v štýle nedbalej elegancie, teda smart casual, čo značí blúzku so sukňou alebo s hodvábnymi nohavicami.

Ako doladiť dokonalý outfit do divadla


Podobne ako pri inej slávnostnej príležitosti, aj pri návšteve divadla platí, že jednoduchšiemu outfitu dodajú šmrnc výraznejšie šperky, kým pri prepracovanejších šatách by pôsobili rušivo. Dámy navštevujúce divadelné predstavenia na pravidelnej báze nedajú dopustiť na zlaté a strieborné šperky, pričom si dávajú záležať, aby náušnice ladili s náhrdelníkom. Menej formálne oblečenie sa dá doplniť aj o dámske hodinky, tie sa však nehodia na premiéru vo večernej róbe, kedy môžete ruky zahaliť do šarmantných rukavičiek vo svetlých tónoch.

Na predstavenie vám postačí praktická malá listová kabelka, do ktorej si uschováte len pár základných vecí, ktoré by ste mohli potrebovať. Od dámy sa očakáva, aby si dala záležať na svojej celkovej visáži. Nemusíte hneď utekať za kaderníčkou, je ale dôležité, aby pôsobil váš účes, nechty a tvár upravene a decentne, pred výrazným líčením teda dajte radšej prednosť jemnému večernému make upu.
 

Čo sa obuvi týka, formálnejší outfit si pýta klasické lodičky v spoločnosti siloniek prípadne pančušiek. Pokiaľ si nepotrpíte na opätky, nájdite si elegantné baleríny, sandále v divadle nie sú príliš vítané. V zimných mesiacoch možno staviť na vkusné členkové čižmičky, ktoré vás zahrejú rovnako príjemne ako kabát, ktorý možno odložiť v divadelnej šatni. Nezabúdajte, že je síce dôležité obliecť sa do divadla primerane, nemalo by vás to však stáť toľko úsilia, aby ste si napokon nevychutnali umelecký zážitok z predstavenia, čo by koniec koncov malo byť hlavným cieľom návštevy divadla.

Photo credit
Pinterest.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy