Ako sa obliecť na ples

Plesová sezóna sa do našich končín blíži pomalým, ale istým krokom a ak na ňu chcete byť patrične pripravení, prečítajte si náš najnovší článok. Na jednom mieste sme pre vás v ňom zhrnuli zásady plesového dress codu pre dámy aj pre pánov a tiež prezradili, aké topánky či doplnky sú pre túto slávnostnú udalosť vhodné.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DeTolaCuLTure(@styleitwithdetola),

Ako sa obliecť na ples podľa príležitosti?


Ples môžeme všeobecne považovať za formálnu udalosť, je však dôležité zohľadniť, na aký druh plesu ste dostali pozvánku a kde respektíve v akých priestoroch sa ples bude konať. Obecné a mestské plesy konajúce sa v sále miestneho úradu sú v otázke garderóby trochu otvorenejšie, zatiaľčo slávnostný ples v spoločnosti vysoko postavenej smotánky má svoje pevne stanovené pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať. V opačnom prípade riskujete, že vás na ples jednoducho nevpustia, ak váš outfit nebude korešpondovať so stanoveným dress codom. Ten môže byť presne vyznačený aj na samotnej pozvánke, ktorá tak môže byť užitočnou inšpiráciou pri voľbe vášho plesového outfitu.



Štandardným typom oblečenia na ples je black tie teda malá večerná toaleta pre dámy a smoking alias formálny večerný oblek na ples pre pánov. Skladá sa z jednoradového saka, bielej košele, nohavíc, vesty a motýlika, kravata sa naopak na ples nosiť nezvykne. S výnimkou košele by mali byť jednotlivé prvky v čiernej farbe podobne ako poltopánky alebo lakované topánky a ponožky. Košeľa môže byť doplnená o vkusné manžetové gombíky a vítané sú aj elegantné hodinky z kvalitného materiálu prípadne vreckovka do saka.   

Pokiaľ sa ples ponesie v duchu white tie, od dám sa očakáva veľká večerná toaleta. A ako sa majú obliecť na ples muži? V tomto prípade je vyžadovaný slávnostný frak v čiernom odtieni doplnený o bielu vestu, bieleho motýlika, nohavice a lakované topánky v čiernej farbe, ako aj bielu košeľu určenú špeciálne pre použitie v kombinácii s frakom, ktorú charakterizuje vysoký golier. Štýlovým spoločenským doplnkom sú pri podobnej príležitosti biela vreckovka, biele rukavice, hodinky na retiazke alebo cylinder.
 

Aké šaty si vybrať na ples 2020?


Na plese má prvé slovo vždy elegancia a  preto zabudnite na šaty posiate trblietkami, flitrami a inými lacno pôsobiacimi aplikáciami. Správne spoločenské šaty na ples by nemali zdobiť prehnane veľké volány, výrazné motívy a vzory, nadmerné riasenie či rozložitá  naberaná spodná časť vo forme krinolínovej sukne. Tieto prvky na plesových šatách patria už dávno do minulosti a taktiež s čipkou sa v súčasnosti na plesových šatách stretávame menej často ako kedysi. Trendom posledných rokov sú naopak šaty s jednoduchšími líniami, ktorých strih možno ľahko prispôsobiť vašej postave a v ktorých zdanlivej jednoduchosti sa skrýva krása.

Všeobecne je však ideálne držať sa strednej cesty a neobliecť sa na konkrétny ples oveľa formálejšie, než je od vás očakávané. Do vašej plesovej garderóby tiež nemusíte nutne investovať závratné sumy, keďže v dnešnej dobe nájdete aj lacné spoločenské šaty na ples, ktoré sa vyznačujú dostatočne kvalitným materiálom a spracovaním. Presvedčí vás o tom návšteva najbližšej požičovne šiat vo vašom okolí aj prelistovanie nášho Lovely katalógu, kde nájdete atraktívne modely spoločenských šiat pre každú príležitosť. 

Chcete vyniknúť? Skúste luxusné šaty na ples


Pokiaľ na ples smerujete v páre s vašim manželom alebo partnerom, je vhodné aby ste boli farebne zladení v otázke šiat a doplnkov a vaše outfity sa vzájomne harmonicky dopĺňali. Ženskej plesovej garderóbe dlhodobo dominujú dlhé plesové šaty siahajúce až po zem, pri ktorých sú ramená zahalené trištvrťovými rukávmi alebo v prípade potreby štólou. Ak si na eleganciu obzvlášť potrpíte, šaty môžete doplniť o rukavice špeciálne určené pre túto príležitosť. Na plesoch najvyššej spoločenskej úrovne nie je ničím neobvyklým vidieť ani šaty s vlečkou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudia Konopka (@monchanvre),


V minulosti bolo zvykom nosiť na ples šaty v tmavých farbách, dnes to však už nie je podmienkou. Zaobstarať si tak môžete aj plesové šaty vo výraznejšom farebnom odtieni, ktorý by sa však mal hodiť k vášmu tónu pleti. Nič nepokazíte čiernymi šatami, hoci mnohým dámam v skutočnosti pristanú viac šaty iného odtieňa, ktorý možno prispôsobiť tiež farbe vašich očí alebo vlasov. Biele šaty boli na plesoch dlho raritou a hoci dnes ich možno na týchto udalostiach vidieť častejšie, odporúčajú sa predovšetkým mladým dievčatám, ktoré sa zúčastňujú svojho prvého plesu.

Aké plesové šaty sú vhodné pre moletky?

0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

Pestrá ponuka dostupná v súčasnej dobe je zárukou toho, že ani dámy s plnšími krivkami sa nemusia obávať, že by nenašli šaty na ples podľa svojich predstáv. Vyhnite sa šatám s korzetom, v ktorých by sa vám ťažko dýchalo a necítili by ste sa v nich pohodlne ani príjemne. Tieto modely navyše nepatria k najaktuálnejším a môžu vám zbytočne pridať niekoľko rokov navyše. Zvoľte si radšej voľnejší strih šiat, ktorý dá možnosť vyniknúť vašim prednostiam a v ktorom budete môcť pretancovať hoc aj celú noc.

Môžem si vybrať folklórne šaty na ples?


V mnohých obciach je už obľúbenou tradíciou každoročná organizácia plesu konajúceho sa zvyčajne v priestoroch sály obecného úradu v priebehu mesiacov január prípadne február. Ak sa teda pýtate, čo si obliecť na dedinský ples, čítate ten správny článok. Na rozdiel od vysoko slávnostných plesov s patričnou noblesou sa obecné plesy všeobecne nesú vo voľnejšej atmosfére a tak to s formálnosťou vášho outfitu nemusíte preháňať, aby ste na nich nepôsobili priveľmi nepatrične. Výbornou voľbou sú originálne plesové šaty s folklórnym motívom vyjadrujúce rešpekt voči ľudovým tradíciám a slovenskému folklóru. Tento motív sa v posledných rokoch stal natoľko trendovým, že si dokonca našiel miesto aj na exkluzívnych podujatiach, akým je napríklad prestížny ples v Opere.

Nielen obecné, ale aj mestské, tematicky ladené plesy či plesy organizované vo firemných priestoroch dávajú tiež väčší priestor pre krátke šaty na ples a preto sa nemusíte báť použiť ich pri podobnej príležitosti. Nemalo by však ísť o minišaty alebo priveľmi obtiahnuté modely a majte tiež na pamäti, že jednou z hlavných udalostí plesu je tanec, v ktorom by vám šaty nemali prekážať, či už svojim strihom alebo materiálom. Vhodnou voľbou sú koktejlové šaty po kolená vo farbe podľa vašej preferencie respektíve podľa outfitu vášho partnera.

Topánky na ples, s ktorými sa nestratíte v dave


Nespoliehajte sa na to, že pod dlhými plesovými šatami vám topánky nebude vidieť a preto málo záleží na tom, aký druh obuvi si pre túto udalosť zvolíte. Aké topánky na ples sú teda najvhodnejšie? Jednoznačne klasické lodičky priam stvorené pre túto večernú spoločenskú udalosť. Ak sa k vášmu modelu šiat hodia, môžete si obuť aj romanticky a nežne pôsobiace črievičky, v ktorých sa budete cítiť ako skutočná princezná z rozprávky. Pokiaľ vám nosenie lodičiek nerobí žiadny problém, môžete si dopriať tiež vkusné ihličky.

Preferované sú lodičky s uzatvorenou špičkou aj pätou, ak sa však už rozhodnete pre otvorenú špičku, dajte si záležať na kvalitnej pedikúre. Samozrejmosťou je, že topánky by mali farebne ladiť so šatami, k modelom v tmavých odtieňoch sa hodia čierne lodičky, kým ku svetlým šatám si môžete vybrať topánky v bielych, krémových alebo slonovinových tónoch.
 

Hodí sa bižutéria na ples?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DeTolaCuLTure(@styleitwithdetola),


Na záver patrí posledné slovo doplnkom, pri ktorých by ste podobne ako v prípade šiat mali vziať do úvahy typ plesu a miesto jeho konania. Veľkolepý slávnostný ples si vyžaduje kvalitné šperky z pravého zlata alebo striebra a nie ich lacné napodobeniny, ktoré by počas tejto udalosti pôsobili nanajvýš nevhodne. Aj tu platí zlaté pravidlo, podľa ktorého si jednoduchšie šaty pýtajú výraznejšie doplnky a zase naopak. Hodinky sa k dáme na plese príliš nehodia, aj keby išlo o elegantnejší model. Majte na pamäti, že plesy sa konávajú počas zimných mesiacov a preto by ste nemali zabúdať doplniť svoje dlhé šaty na ples o kabát, ktorý vás počas cesty na ples udrží v teple a ktorý si môžete neskôr odložiť v šatni. 

Kabelka ideálne listového typu nemusí farebne ladiť s odtieňom šiat, mala by však s topánkami a jednotlivými doplnkami. Primeranú pozornosť venujte aj líčeniu, ktoré by malo byť skôr decentné a dávať do popredia len určitú časť tváre, napríklad oči alebo pery. Samozrejmosťou sú upravené nechty a obočie a nemenej dôležitým aspektom je  tiež účes. Na plesoch sa obľube tešia predovšetkým vlasy vypnuté dohora, čím dávajú možnosť vyniknúť vášmu krku.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy