Ako sa obliecť na pohreb

Pohreb je jednou z tých udalostí, kedy idú módne trendy stranou a prioritou je vyjadrenie úcty voči zosnulému a jeho príbuzným. Priblížime vám, aké oblečenie je na pohreb vhodné a čomu by ste sa naopak mali radšej vyhnúť.

Je dôležité, aby váš outfit bol slušný, nepôsobil rušivo a nepriťahoval na seba zbytočne pozornosť. Určite by ste tiež nechceli niekoho z prítomných uraziť alebo pobúriť, dobre si preto vopred premyslite, čo si na pohreb oblečiete. Všeobecne platí, že oblečenie na pohreb vychádza v prvom rade z vášho príbuzenského vzťahu so zosnulou osobou. Ak bola členom vašej rodiny, mala by vaša voľba padnúť na klasické kúsky ideálne v čiernej farbe. Pokiaľ ste naopak mali so zosnulým menej blízky vzťah, môžete sa od konzervatívnosti mierne odkloniť a siahnuť aj po iných tmavých farbách.

Aké by malo byť oblečenie na pohreb pre ženy?




Dámske oblečenie na pohrebe by malo spĺňať niekoľko základných kritérií, v prvom rade by nemalo byť príliš odhaľujúce. To značí zakryté ramená aj kolená a to aj počas letných mesiacov či v prípade, že máte oblečené šaty. Pokiaľ šatám chýbajú rukávy, môžete pre zakrytie ramien použiť šatku respektíve sako. Podobne ako minisukňa by počas pohrebného obradu pôsobil neprístojne tiež priveľký výstrih či športový odev. Zvolené oblečenie by malo byť čisté, dôkladne vyžehlené a nachádzať sa všeobecne v dobrom stave.

Sú čierne šaty na pohreb jedinou možnosťou?


Nemusia byť, hoci v mnohých prípadoch predstavujú najpraktickejšiu alternatívu. Šaty v čiernej farbe by mali byť súčasťou garderóby každej správnej dámy vzhľadom na ich všestranné použitie. Je dôležité uvedomiť si, že na pohreb je potrebná určitá etiketa a tak sa ľahko môže stať, že hlavne v prípade pohrebu významnej osobnosti nemusia byť prítomní v nevhodnom oblečení na pohrebný obrad pripustení. Rifle, ktoré nosíte denne bežne, nápadné doplnky či výrazné líčenie tak skutočne na pohrebe nie sú vítané.


Popri šatách máte na výber taktiež decentné nohavice alebo sukňu s blúzkou prípadne nohavicový kostým. Jednotlivé kúsky nemusia byť všetky nutne ladené do čiernej, mali by však naďalej zachovávať tmavé tóny, či už máme na mysli modrú, hnedú alebo sivú a výnimočne aj zelenú prípadne fialovú farbu. Topánky, podobne ako kabelka a ďalšie doplnky by mali podľa možnosti ladiť so zvoleným outfitom. Niektoré dámy si na pohreb berú aj klobúk, ktorý by však svojou veľkosťou nemal rušiť ostatných prítomných. S mierou je potrebné postupovať aj pri líčení a účese, extravagancia na pohrebe naozaj nie je prípustná

Aké je vhodné oblečenie na pohreb pre muža?


Čo sa týka voľby oblečenia pre mužov, tradíciou naďalej zostáva aj v dnešnej dobe oblek na pohreb. Klasikou, ktorou nikoho určite neurazíte, sú u pánov čierne nohavice a sako, biela košeľa, čierne topánky a kravata. Pri téme kravaty je už od čiernej možné upustiť a prikloniť sa napríklad k námorníckej modrej, šedej alebo hnedej. Ak však vlastníte len kravaty výraznejších vzorov alebo farieb, tak radšej kravatu vynechajte. Namiesto saka sa možno prikloniť k elegantnému pulóvru alebo kabátu, obe alternatívy by však mali byť podľa možnosti buď v čiernom alebo inom tmavom prevedení.



Podobne ako pri dámskej garderóbe, aj pri pánskom oblečení na pohreb platí, že pokiaľ ste mali so zosnulou osobou príbuzenský či blízky vzťah, mal by váš outfit ladený čo najviac do čiernej. Ak ste sa s dotyčným poznali menej, prijateľná je tiež tmavomodrá, sivá, hnedá prípadne tmavozelená. Páni mnohokrát riešia tiež otázku, akú košeľu na pohreb by si mali zvoliť. V praxi sa najčastejšie stretávame s bielou košeľou, ktorá má vďaka svojmu univerzálnemu využitiu pevné miesto v skrini každého gentlemana. Niektorí muži preferujú čiernu košeľu, nevyžaduje sa však od vás byť kompletne pokrytý v čiernej a preto si radšej túto možnosť vyberte len v prípade, že už na košeli nebudete mať oblečenú inú hornú vrstvu v čiernej, či už ide o sako, sveter, pulóver alebo kabát.

V čom by malo spočívať oblečenie na pohreb v lete?


Ak sa zúčastňujete pohrebu v priebehu letných mesiacov, pozor si dávajte hlavne na primeranú obuv. Sandále ani topánky s otvorenou špičkou nie sú pre podobnú udalosť totiž vhodné. Dámam tak odporúčame lodičky alebo obuv s uzatvorenou špičkou, ktorej opätok sa na seba nesnaží upútať pozornosť. Muži by sa mali vyhnúť teniskám a siahnuť po klasických poltopánkach používaných k obleku alebo šnurovacích topánkach, do ktorých patria aj v lete čierne ponožky. 

V otázke oblečenia dávajú ženy prednosť šatám, ktoré by mali spĺňať už spomenutú zásadu neodhalovať priveľa, či už ide o oblasť nôh, ramien alebo dekoltu. Nezabudnite na silonky, hoc aj z tenkej látky, ktorá vás nebude príliš zohrievať. Preferované sú pančušky v čiernej farbe, do úvahy sa ale berú aj silonky v telových odtieňoch. Pre pánov sú aj počas leta odporúčané dlhé nohavice, krátke sa na pohreb skrátka nehodia. Tolerovať sa naopak zvyknú košele s krátkymi rukávmi, ako aj absencia saka či kravaty.

Čo charakterizuje oblečenie na pohreb v zime?


Pri asistencii na pohreb v zimných mesiacoch je potrebné zohľadniť nielen úroveň slušnosti vášho odevu ale aj fakt, do akej miery vás dokáže zohriať počas obradu, ktorý môže trvať aj niekoľko hodín. Šaty preto už radšej nechajte v skrini a stavte namiesto toho na nohavice s blúzkou prípadne nohavicový kostým, ktorý možno v prípade potreby doplniť o viac vrstiev vo forme pančúch či dlhého kabáta. Ten môže počas pohrebu v zime nahradiť klasické sako aj u pánov. Ak by vám bolo chladno, môžete si ponechať slušné rukavice alebo šál či šatku, naďalej však zostávame v oblasti tmavých odtieňov a povrchu bez vzorov.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy