Ako sa obliecť na stužkovú

Stužková predstavuje slávnostnú príležitosť, ktorá patrí spolu s maturitnými skúškami k najvýznamnejším udalostiam posledného ročníka počas štúdia na strednej škole. Prinášame vám praktické tipy pre výber vášho stužkového outfitu, aby ste si túto jedinečnú udalosť vychutnali na maximum, či už z pozície maturanta, rodiča alebo hosťa.

Aké šaty sa hodia na stužkovú?

 

Zatiaľčo maturity preveria znalosti a vedomosti študentov, stužkovú slávnosť možno považovať za vstup do spoločenského života a oslavu dospelosti. Preto by ste mali výberu vašej garderóby venovať primeranú pozornosť. Pre dievčatá sú aj v dnešnej dobe najčastejšou voľbou dlhé šaty na stužkovú, ktoré sú zárukou elegancie a dobrého vkusu. Môžu mať aj podobu večernej róby, aká sa bežne nosí na plesy. Základom je, aby boli šaty vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý sa nebude príliš krčiť a v ktorom sa budete cítiť pohodlne.
 


Čo sa týka pánskeho výberu, klasikou, ktorá nevychádza z módy je aj naďalej čierny oblek s tmavými topánkami na zaväzovanie a bielou košeľou s dlhými rukávmi. Stužková je teda možnosťou, aby si chlapci vybrali oblečenie, ktoré neskôr využijú pri mnohých ďalších slávnostných alebo spoločenských udalostiach. Kravata nie je podmienkou a ak chcete aspoň mierne vybočiť z davu, stavte na štýlového motýlika. Zabúdať by sa nemalo na opasok a ideálnym, ako aj praktickým doplnkom sú hodinky.

Aké šaty sú v móde na stužkovú 2019?

Stužková je udalosťou, v rámci ktorej sa trendy z roka na rok príliš nemenia, hoci z času na čas sa môže vyskytnúť nová tendencia, ktorá si získa obľubu. Tou sú napríklad tento rok dvojdielne šaty na stužkovú - výborná voľba obzvlášť pre dievčatá, pre ktoré je problémom objav šiat, ktoré by padli ako uliate. Podobný typ šiat je väčšinou k dispozícii v dvojfarebnom prevedení, kedy je jeden diel napríklad v bielej a druhý v jemných odtieňoch inej farby. Modernou voľbou sú tiež midi šaty, ktoré dávajú možnosť vyniknúť vašim topánkam a sú ideálnym kompromisom medzi dlhými šatami a mini šatami.

Pri téme farby šiat je výber všeobecne veľmi pestrý, hoci je lepšie vyhnúť sa príliš krikľavým alebo neonovým tónom. Obľúbená je napríklad kráľovská modrá, smaragdovo zelená, karmínovo a vínovo červená, orgovánová, ružová alebo čierna so striebornými prvkami.  Niektorí špecialisti považujú za najkrajšie šaty na stužkovú romanticky ladené čipkované šaty, ktoré ako nestarnúca klasika nevychádzajú z módy ani po rokoch. Pôsobia príťažlivo a obzvlášť vyniknú v čiernom prevedení, ktoré možno spestriť farebnou výšivkou.
 


Čo sa týka strihu šiat, pri tom samozrejme môžete vychádzať z vašej postavy. Dievčatá s úzkym driekom a širšími bokmi napríklad vyniknú v puzdrových šatách, zatiaľčo pre športovo založené slečny sa hodia šaty s odhalenými ramenami. V dnešnej dobe nie je núdza o krásne šaty na stužkovú pre plnoštíhle dievčatá, v ktorých určite zaujmete, dodajú vám na sebavedomí a zároveň sa v nich budete cítiť atraktívne a slávnostne, čo sa koniec-koncov na stužkovej aj patrí. Môžete si zvoliť napríklad dlhé áčkové šaty, ktoré vašu figúru opticky predĺžia a zatiaľčo vo vrchnej časti sú tesnejšie, dolu sa naopak rozširujú do strán.
 

 

Stužková: aké oblečenie pre rodičov ?

 

Nielen samotní maturanti, ale aj ich rodičia musia pred blížiacou sa stužkovou riešiť otázku „čo na seba“. V prvom rade platí, že rodičovský outfit by mal byť decentný a nesnažiť sa na seba pritiahnuť nadbytočnú pozornosť, ktorá by mala v tento večer náležať ich potomkom. Je tiež dôležité, aby vám vybrané šaty dobre padli, nakoľko ich budete mať oblečené po niekoľko hodín. Do úvahy možno zobrať aj fakt, že na stužkovej už tradične patrí aspoň jeden tanec študentom a ich rodičom a preto by vás šaty na stužkovú pre mamu, ktoré si zvolíte, nemali nijakým spôsobom obmedzovať v pohybe. Prednosť sa tiež zvyčajne dáva šatám so zahalenými ramenami respektíve doplniť k šatám na ramienka bolerko prípadne štólu.


S ohľadom na dĺžku šiat, od mamy sa na stužkovej nevyžaduje dlhá večerná róba, ktorú si radšej odložte na plesovú sezónu. Vyhnite sa šatám v minimálnej dĺžke a vydajte sa zlatou strednou cestou šiat po kolená prípadne tesne pod kolená. Ak máte pochybnosti o tom, čo sa v dnešnej dobe na stužkovú nosí, pokojne sa poraďte s vašou dcérou alebo synom, na ktorého stužkovú sa chystáte. Inšpirujte sa bez obáv aj na internete, kde rýchlo zistíte, že šaty na stužkovú pre mamu moletku nemusia byť nutne neforemné ani ladené v tmavých odtieňoch. Nebojte sa pastelových a krémových farieb a to tak na šatách, ako aj doplnkoch, kde by mala tiež prevládať jemnosť, elegancia a skôr striedmosť než extravagancia.

Niektoré maminy dávajú na stužkovej prednosť nohavicovému kostýmu prípadne nohaviciam a slávnostnému topu, je však potrebné myslieť na to, že stužková je výnimočná príležitosť a preto je lepšie nechať bokom outfity pôsobiace príliš všedne, ktoré si možno obliecť na ktorýkoľvek iný deň. O niečo ľahší výber predstavuje oblečenie na stužkovú pre otca, kde ocinovia nič nepokazia čiernym alebo tmavým oblekom a košeľou, ktorej farbu možno prispôsobiť šatám maminy či prenechať farebné zladenie na kravatu. Nohavice z džínsoviny a podobného neformálneho materiálu sa na stužkovú jednoducho nehodia. Ak si naopak na eleganciu potrpíte, pokojne si na stužkovú oblečte aj smoking.
 

 

Oplatí sa kupovať najlacnejšie šaty na stužkovú?

 

Otázka ceny stužkového outfitu je dôležitá tak pre priamych účastníkov stužkovej, ako aj osoby, ktoré sú na stužkovú pozvané ako partneri či hostia. V súčasnosti nájdete kúsky v rôznych cenových kategóriách  alebo s výhodnými zľavami, prihliadať by ste však mali aj na ich kvalitu a fakt, či sa v nich budete počas dlhého večera cítiť dostatočne pohodlne. Pokiaľ hľadáte vhodné šaty na stužkovú ako hosť, vedzte, že podobne ako pri rodičoch, aj v tomto prípade by ste sa nemali snažiť vedome svojim oblečením zatieniť maturantov a vyhnúť sa teda prehnane extravagantným modelom.
 


Je nepísaným pravidlom, že maturantky majúce stužkovú sú oblečené prevažne v dlhých šatách, zatiaľčo pozvané partnerky maturantov si zvyčajne dávajú krátke šaty na stužkovú. Pozor však, aby ste to s ich krátkosťou neprehnali, minišaty ani priveľmi odhaľujúce outfity sa jednoducho na slávnostné udalosti nehodia, aj keď sa aktívne nepodieľate na pripravenom programe. Výbornou voľbou sú klasické malé čierne šaty, ktoré by nemali chýbať v šatníku žiadnej mladej dámy.
Po hlavnej časti programu zvyčajne nasleduje voľná zábava, kedy sa už od stola dostávate na tanečný parket a preto si vyberte také šaty na stužkovú ako partnerka, ktoré vás nebudú obmedzovať pri tvorbe tanečných kreácií podľa vašich predstáv. Ideálne teda radšej modely s voľnejším áčkovým strihom než úzke puzdrové šaty. 

 

Kde kúpiť šaty na stužkovú?

 


Možnosti pre kúpu šiat na stužkovú sú dnes skutočne pestré, vďaka čomu si z nich určite nebudete mať problém vybrať tie pravé šaty práve pre vás. Pokiaľ nechcete do ich získania investovať viac, než je nutné, je vám k dispozícii požičovňa šiat, ktorej služby sa oplatí využiť predovšetkým, pokiaľ si myslíte, že šaty na podobnú slávnostnú udalosť vám už v budúcnosti na inú príležitosť neposlúžia. Podobne môžete navštíviť tiež bazár alebo hľadať šaty v sieti vašich vlastných kontaktov. Táto možnosť je však mierne limitovaná, keďže vám potrvá dlhšie nájsť model, ktorý sa vám padne do oka aj na telo.

Spôsob, akým sa rozhodnete zadovážiť si outfit na blížiacu sa slávnosť tiež môže záležať od toho, aké šaty na stužkovú vás zaujímajú. Ak hľadáte originálne kúsky, môže byť bazár dobrou voľbou, pokiaľ zase hľadáte trendové modely podľa poslednej módy, skúste náš lovely katalóg alebo kamennú predajňu.

 

Nezabudnite na vhodné topánky a doplnky

 

Hoci šaty sú samozrejme hlavným kúskom vašej stužkovej garderóby, podceniť nemožno ani ďalšie prvky, akými sú topánky a doplnky. Nespoliehajte sa na to, že pokiaľ budete mať oblečené dlhé večerné šaty, topánky spod nich nebude vidieť a preto sa nimi príliš netreba zaoberať. Najlepšou voľbou zostávajú aj naďalej lodičky, ktorých výšku opätku možno prispôsobiť postave alebo podľa toho, do akej miery ste na nosenie opätkov zvyknutá. Stužková je príležitosťou, aby ste predviedli svoj dobrý vkus a eleganciu, čo sa týka aj obuvi a preto zabudnite na tenisky alebo topánky na platforme.


Popri topánkach je možné zohľadniť aj silonky, ktoré síce nie sú nutnosťou, vášmu outfitu ale dodajú viac elegancie. Ideálnou voľbou sú tenučké, takmer neviditeľné pančuchy mierne zjednocujúce farbu a dodávajúce jemný lesk. Naopak veľkým oblúkom sa vyhnite lacným lesklým pančuchám s oranžovým podtónom, ktoré sú už dávno minulosťou, podobne ako silonky v sandáloch. Praktickou alternatívou sú naproti tomu pančuchy v spreji, s ktorých pomocou možno nenápadne zakryť prípadné jazvy alebo modriny.  Ak sa rozhodnete pre puzdrové šaty, majte na pamäti, že vaša postava v nich najlepšie vynikne vtedy, keď si zvolíte sťahovacie silonky respektíve sťahovacie spodné prádlo.

Pri ďalších doplnkoch sa možno riadiť pravidlom, že k jednoduchším šatám si môžete dovoliť výraznejšie doplnky, zatiaľčo pri šatách s pútavým vzorom vsaďte radšej na jemné detaily. Kabelku pri sebe nebudete mať počas celého konania slávnosti a tak ju nemusíte zbytočne naplniť vecami, ktoré nakoniec aj tak nevyužijete. Úplne vám postačí pár základných drobností, ktoré sa vám bez problémov zmestia napríklad do listovej kabelky. Zvolenému outfitu odporúčame prispôsobiť aj výsledný účes a make-up. Pri šatách na ramienka sú preferované dohora zopnuté vlasy, naopak pri voľnejšom strihu šiat nič nepokazíte rozpustenými vlasmi.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy