Vegánska koža - skutočná udržateľná náhrada alebo len marketingový ťah? 

Boj za lepšiu a udržateľnejšiu planétu je každý deň sprevádzaný nápadmi, ktoré sa snažia napraviť to, čo sme my ako ľudstvo stihli pokašľať. Na ospravedlňovanie je trochu neskoro a už nestačí ostať len pri slovnej osvete. Módny priemysel si za sebou nesie dosť veľký dlh voči zemeguli, no na trhu sa čoraz častejšie objavujú alternatívne materiály hlásajúce prvú pomoc. Vegánstvo sa už dávno netočí len okolo stravovacích návykov a zachádza pomedzi najnovšie módne trendy. Po polemike medzi pravou a umelou kožušinou si dnes pod lampu berieme vegánsku kožu v plnej kráse. Boli sme totiž zvedaví, či je skutočne lepšou alternatívou pre naše obliekacie rutiny.

Udržateľnosť – trend, ktorému sa neodporuje

 

Vegánska koža sa v posledných mesiacoch okrem podpory pri etickejšom odievaní stala elementom, ktorý viacerým značkám zvýšil predaje. A to nevravíme len o tých ultra udržateľných. Okrem toľko ospevovanej francúzskej značky Veja sa do radu úspešných zaradil aj Dr. Marten´s. Kultová obuv totiž v tomto roku získala vďaka vegánskej kolekcii topánok vysoký profit, predaje sa zvýšili až o 70%. V zástupe cruelty-free princípov nezaostávajú ani giganti Adidas či Topshop. Máme pocit, že výrobcovia sú nad vecou už len tým, že k popisu produktu uvedú čarovnú formulku - “zahŕňa vegánsku kožu”. Naozaj nám stačí iba tento prívlastok?
 

Vegánsky oxymoron


Etika má jasné stanovisko – uprednostniť umelú kožu pred tou pravou. Okrem záchrany práv zvierat a boja proti odlesňovaniu je tu ešte problém farbenia kože ako takej. Aj keď sa vďaka technológiám metódy zlepšili, stále sa nájdu miesta na svete, kde sa pri farbení kože pracuje so škodlivými chemikáliami. Tie sa po skončení celého procesu často dostávajú do riek.   
 

„ak kupujete umelú kožu, tak musíte uvažovať nad tým, že vlastne kupujete plast.“

Problematická je však aj vegánska koža, a to z prostého dôvodu. Samotný termín je skrátka oxymoron. V skutočnosti nič také ako vegánska koža neexistuje. Vegánska koža sa vyrába zo syntetických materiálov, takže jej patrí skôr prívlastok umelá. Amy Powney, kreatívna riaditeľka udržateľnej značky Mother of Pearl, vysvetľuje, že väčšina kožených alternatív má pôvod v syntetike, a preto radšej používa kožu. Ako uviedla Amy pre denník The Independent, „ak kupujete umelú kožu, tak musíte uvažovať nad tým, že vlastne kupujete plast.“
 

Kritike sa v posledných mesiacoch nevyhla ani značka Stella McCartney, ktorej bolo vytknuté to, že podporuje plasty namiesto kože. Plastové polyméry polyuretán a polyvinylchlorid sú síce príťažlivé pre ich pružnú textúru, no rovnako predstavujú vážne environmentálne hrozby, keďže sa väčšinou vyrábajú z fosílnych palív a nie sú biologicky odbúrateľné. Okrem toho majú produkty z umelej kože nízku životnosť, preto končia v smetnom koši oveľa rýchlejšie. O uvoľňovaní vlákien počas prania snáď ani nemusíme hovoriť.

Technológie v prospech spoločnosti


Na druhej strane, niekoľko eko nadšencov vo svete sa stále snaží pracovať na výrobe umelých kožených tkanín, ktoré nebudú až tak sporné. Reč je napríklad aj o startupe Modern Meadow.Ten pracuje na výrobe kože z biologických vlákien. Pri práci využíva animal-free kolagén. Vo výslednej podobe prináša kožu, ktorá vyzerá a správa sa ako živočíšna, no neohrozuje životné prostredie. Nesmieme zabudnúť ani na Pinatex, koženú alternatívu vyrábanú z celulózového vlákna ananásových listov. Spomínanú náhradu použila vo svojej Conscious kolekcii nedávno aj spoločnosť H&M.

H&M Conscious kolekcia

Rachel Garwood, riaditeľka, ktorá zastrešuje Institute for Creative Leather Technologies na University of Northampton, zase pre The Indepedent uviedla, že pravá koža je v súčasnosti oveľa priateľskejšia k životnému prostrediu než jej umelé náhrady. Problémy, ktorým musela koža čeliť, predstavovali najmä stigmy z výrobných metód v minulosti. Dnes sa vieme vďaka moderným postupom dopracovať k oveľa šetrnejšej výrobe. Chemické spoločnosti a výrobcovia kože úzko spolupracujú so značkami a ponúkajú „čistú hru“ pri spracovaní koženého materiálu. Investícia do takejto výroby je síce vyššia, ale v konečnom dôsledku stojí za to. 

Modern Meadow materiál

Existujú aj rôzne iniciatívy, ktoré dohliadajú na dodržiavanie etických princípov pri výrobe. Jednou z nich je napríklad aj Leather Working Group. Takže aj výrobne kože majú vlastných strážnych psov. Koniec koncov, možno by stačilo vo svete viac podobných projektov, akým je aj vyššie spomínaný Modern Meadow.

Ak sa rozhodnete investovať do skutočného dlhotrvajúceho koženého odevu, ale nie ste si istí praktikami dodávateľa daného kúsku, zabudnite na nákup nového. Ešte stále existujú obchody z druhej ruky, vintage shopy, bazáre a swapy! Druhá šanca na život je alternatívou, ktorou nemôžete šliapnuť vedľa.
Zdroje:
independent.co.uk

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy