Pravý vs. umelý: Ktorý kožuch je lepšou voľbou?

Téma, ktorá rozdelila spoločnosť na bojovné tábory. Už dávno nejde len o drahú prestíž či obhajovanie práv zvierat. Módny priemysel rieši túto dilemu viacerými spôsobmi. Cesta k priamočiaremu stanovisku je dlhá a kľukatá, hĺbková analýza sa točí okolo nekončiacich pre a proti. Je umelá kožušina skutočne lepšou voľbou pre planétu?

Zvierací advokáti, ktorí odmietajú pravú kožušinu, si posledné roky prešli naozaj strastiplnou cestou. Súboj v etickom ringu pomohol k tomu, že viacerí módni giganti sa zaviazali k upraveným kožušinovým kódexom. Za zmienku stojí využívanie umelej kožušiny v tohtoročných Gucci kolekciách. Taliansky módny dom v tom neostal sám, hrdo sa k nemu pridali značky ako Versace či Michael Kors. Nakoľko etická a environmentálne priateľná je však táto voľba v skutočnosti? Na konci roka 2018 však priliala vodu do ohňa aj slovenská tenistka Dominika Cibulková. Tá zverejnila na sociálnej sieti kontroverznú fotografiu v kožuchu, ktorý bol podľa ochrancov práv zvierat vyrobený z kože bielych opíc. Táto vizuálna prezentácia nenechala chladných ekológov, ale aj stovky obyvateľov našej krajiny. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),


Vypočítavosť či skutočný altruizmus?

 

Umelá kožušina prešla rapídnymi zmenami – z lacných variantov sa stali kvalitne spracované kusy oblečenia, ktoré sú v mnohých prípadoch na nerozoznanie od pravej veľkej sestry. Takže, spočítajme si to. 

Máme k dispozícii cenovú dostupnosť a jeden dobrý pocit z toho, že pri výrobnom procese neprišlo nehumánnym spôsobom o život žiadne zviera. Čo ešte chceme? Nuž, existujú štúdie, ktoré dokumentujú, že pravá kožušina predstavuje hrozbu pre environmentálnu sféru.  Ale sú tu aj štúdie dvíhajúce varovný prst pri faux fur (umelých alternatívach). Tie zas potvrdzujú, že majú oveľa väčší dopad na chod planéty a naše životy. Tak teda, kto berie viac?

Pravá kožušina sa dá upcyklovať

 

Pri kúpe pravej kožušiny vás nemusí odrádzať iba hlboký zásah do vrecka, ale aj jej udržateľná budúcnosť. Musíme podotknúť, že v súčasnosti existujú firmy, ktoré dokážu reinkarnovať aj masívny kabát vašej babičky na trendové verzie. Okrem toho, sekáče sú preplnené kožuchmi často za pár drobných. Obchody z druhej ruky tak prispievajú k zníženiu potreby novej výroby.
 

Nevyvážený kompromis


Niektorí dizajnéri zastávajú názor, že pravá kožušina nemá až taký katastrofálny dopad na životné prostredie ako škodlivé látky, ktoré sú vedľajším produktom pri výrobe umelej kožušiny. Ovčia, kozia či králičia koža je biologicky odbúrateľná a v dobrom stave vydrží aj tridsať rokov, zatiaľ čo umelé materiály disponujú škodlivinami a kratšou životnosťou.  V módnej brandži existujú ľudia, ktorí používajú kožu z regulárne utratených zvierat a kooperujú s rastlinnými farbivami. Podobnej filozofie sa drží aj anglická značka Mou. Jej portfólio tvoria kvalitné kožené topánky. 

Problém biologického rozkladu

 

Zásadná vec, ktorá viacerým výskumom v oblasti porovnania kožušín chýba, je pomer odpadu z reálnej srsti a odpadu z umelých verzií. Pravá kožušina sa dokáže v prírode rozložiť. V prípade umelej, vyrábanej väčšinou z polyesteru a akrylu, si nemôžeme byť až tak istí. Syntetické vlákna sa môžu rozkladať aj tisíc rokov. Módny priemysel už znáša dosť horkých výčitiek za napĺňanie žalúdkov rýb toxickým odpadom, ktorého produkcia sa pohybuje vo vysokých číslach. Kožušina zhadzuje srsť na mikroskopickej úrovni. Obrovské množstvo polyesteru sa dostáva do vody aj počas samotného prania. Čiastočky sú tak malé, že dokonca prechádzajú aj čističkami odpadových vôd. 

A čo klimatické zmeny?


Osem percent z celkových globálnych emisií sa pripisuje produkcii fashion priemyslu, čo v praxi znamená, že zvieratá nehynú iba kvôli uhaseniu materialistických túžob, ale aj z dôvodu zmeny klímy, ku ktorej výrobcovia oblečenia výrazne prispievajú. Ak sa naozaj zaujímame o všetky zvieratá, nielen o tie instagramovo príťažlivé, musíme sa sústrediť na oveľa väčšie problémy. Továrne fungujú na princípe dirty energy a do vôd bezbreho vypúšťajú toxíny v nemalom množstve.

Biologické vlákna sú hudbou budúcnosti


Mnohé spoločnosti sa zapájajú do výroby kože z biologických vláken. V popredí tejto technológie stojí aj výnimočný startup Modern Meadow. Vo svojich laboratóriách využíva animal-free kolagén. Výsledkom výroby je koža, ktorá vyzerá a správa sa ako živočíšna bez toho, aby ohrozovala životné prostredie alebo dobré podmienky života zvierat. Táto skvelá myšlienka má ale viacero háčikov náročnosti a zdĺhavého výrobného procesu.

Ako dosiahnuť rovnovážny stav?

 

Ako spotrebitelia sa máme právo rozhodnúť pre verziu vyhovujúcu našej životnej filozofii. Náš hnev koncentrovaný na pravé kožušiny v uliciach a vo výkladných skriniach magazínov nepramení iba z dokonalej osvety šíriacej sa sociálnymi sieťami. Aj napriek presvedčeniam a vedeckým štúdiám je stále potrebné vytvárať si vlastný rešerš, ktorý nám možno nepomôže k dokonalému rozhodnutiu, ale môže sa k nemu aspoň priblížiť. Na jednej strane priepasti stoja zvierací aktivisti, ktorí bojujú za práva zvierat, na druhej strane stojí nakupovanie lacnejších alternatív s krátkou životnosťou a masovou produkciou, ktorá ničí nielen životné prostredie, ale aj naše životy.

Tak teda, kupovať či nekupovať kožušinu? 


Investujte do kvalitných kúskov, ktoré majú potenciál prežiť viac ako jednu dekádu. Z kôpky alternatív nevynechávajte sekáčové či vintage alternatívy. Svedomitosť pri zostavovaní vášho šatníka bude vždy krokom vpred. 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy