Vyspovedali sme módnych stylistov: Ako na Slovensku preraziť s touto profesiou?

Stojíte pred šatníkom a máte hlavu v smútku? Dilemy pančúch v sandáloch, výber tých správnych šiat na firemný večierok či strasti spojené s prechodom na kapsulový šatník už nemusíte riešiť s amatérskou poradnou komisiou. 21. storočie prináša dokonalú vymoženosť v podobe profesionálneho módneho poradenstva, s ktorým sa vyhnete bezobsažnému skupovaniu oblečenia v nákupných centrách a svojej skrini vdýchnete nový život. Potrebujete stylistu – nového lekára pre vaše oblečenie.
 

Kto je vlastne stylista?


Stylista či poslovenčený štylista. Definícia tejto profesie sa priatelí aj s pojmami fashion editor, celebrity stylist či wardrobe stylist. Stylista predstavuje jednu z najpopulárnejších novovznikajúcich profesií v módnom svete. Jeho úlohou je výber vhodného oblečenia a doplnkov pre tváre magazínových editoriálov, reklamných kampaní, videoklipov či podujatí, na ktorých sa prezentujú celebrity, modely alebo akékoľvek verejne známe osobnosti. Stylistu si však vieme “zadovážiť” aj my - obyčajní módni smrteľníci. 



Módny stylista môže byť súčasťou väčšieho kreatívneho tímu, v ktorom sa kumulujú aj fotografické, kadernícke i mejkapové zručnosti ďalších kreatívcov. Ruka v ruke so snahou dosiahnuť konkrétny vzhľad a dokonalý výsledok. V tejto brandži to funguje zväčša na princípe výpožičky oblečenia a doplnkov z butikov, ale aj od konkrétnych módnych návrhárov. Alebo to jednoducho ide cez limitáciu vášho stanoveného peňažného rozpočtu.

Ako sa stať multifunkčným tvorcom božského výsledku?

 

Možno to na prvý pohľad vyzerá ako práca snov vo vatičke, no v skutočnosti je to honba za hranice vlastných možností s cieľom dosiahnuť maximálnu spokojnosť klienta. A tá sa nezaobíde bez toho, aby ste ho vedeli prečítať nielen po personálnej, ale aj po odevnej stránke.
 
  • Dôležitá je vášeň pre detail a zmysel pre kooperáciu s najnovšími trendmi nevynechajúc koloristiku. Portfólio dobrého stylistu tvorí široký záber značiek.
  • Rozlišovanie typu postáv a tváre je skrátka nevyhnutnosťou.
  • Ego stylistu je na poslednom mieste. Kreativita a myslenie mimo bežného rámca sú kľúčom k úspechu.
  • Dôsledný time management, organizácia povinností, spoľahlivosť a zmysel pre humor nesmie opúšťať.
  • Stylista sa nebojí nechať otvorené brány inšpiráciám od skúsenejších. Jeho trpezlivosť sa dá prerátať do hodín strávených nad výberom fotografií, z ktorých vytvára  moodboard ušitý na mieru pre každého zákazníka.
  • Vizualizácia predáva, dobré portfólio dvakrát viac. Či už je v tradičnej knižnej, alebo v instagramovej podobe.

Možnosti štúdia


Okrem klasických škôl zameraných na textilný dizajn máme na Slovensku od roku 2016 možnosť štúdia fashion marketingu. Pobočku prestížnej Univerzity MOD´SPE Paris Central Europe nájdete už aj v hlavnom meste. Po trojročnom štúdiu získajú absolventi titul Produktový manažér a stanú sa špecialistami v módnom svete. Prejdú cez obchodovanie, výrobu, distribúciu, kreatívny dizajn až k samotnému marketingu kolekcií styling nevynímajúc. Okrem školy sa viete dostať aj k rozličným kurzom pre stylistov, ktoré absolvovali aj známe stylistky - Janka Kočišová a Iveta Kopernická. Viac vám prezradia v nasledujúcich riadkoch. 

ÚSPEŠNÉ SLOVENSKÉ STYLISTKY 


Keďže teória sa lepšie chápe v praxi, rozhodli sme sa vyspovedať úspešné slovenské stylistky, ktorých prácu určite registrujete nielen z instagramového prostredia. Pýtali sme sa za vás a prinášame vám mini exkurz do ich profesie. 

#Jana Kočišová alias @jankatopanka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jankatopanka (@jankatopanka),


1. Ako dlho sa venuješ stylingu a ako si sa k nemu dostala? Absolvovala si nejaké kurzy? 

Stylingu sa venujem tri roky. Začala som kurzom a certifikátom, ktorý som si urobila vo fashion & makeup academy STUDIO22. Vždy som vedela, že toto je smer, akým sa chcem uberať. Odmalička ma bavili “shootingy”, fotila som kamošky, maľovala som ich a stylovala. Ako bývalú modelku ma vždy fascinovala práca tímu, ktorý ma na shootingoch “obskakoval”. A vždy som sa na seba pozerala do zrkadla a čudovala som sa, akí tvárni sme my ľudia - na fotení som zakaždým vyzerala inak. 

2. Akým typom stylingu sa primárne venuješ? Ktorý je tvoj najobľúbenejší? 

V stylingu si nevyberám. Tým, že je na Slovensku malý trh, beriem to, čo príde, aby som sa uživila a aby som nemusela robiť už nič iné, len to, čo ma baví. Baví ma, že v tejto brandži je stále niečo nové, nie je to fakt nuda. Primárne ma asi najviac baví reklama a komerčný styling. Skúsila som si už všetko v tejto sfére. Ak mám čas, tak skúšam aj nejaký editoriál, kde sa môžem vyblázniť a môžem nechať svoju fantáziu pracovať. 

3. Aký bol tvoj prvý styling job a ako si ho získala? 

Prvý stylingový job bola reklamná kampaň pre nákupné centrum Eurovea, ktorý som robila v spolupráci so STUDIO22. Veľakrát mi práve oni  posunuli prácu. Získala som tak prax a kontakty. 

4. Ktorý job ťa posunul dopredu najviac a prečo? 

Každý job ma posúva. Ak je práca odvedená dobre, tím a klienti sú spokojní, má to pozitívny feedback. Takýmto spôsobom sa kontakty posúvajú ďalej. Vážim si každý jeden! 

5. Ako by si opísala v krátkosti svoju funkciu? 

Moja funkcia spočíva v skrášlení klienta tak, aby bol spokojný. Pokiaľ ide o osobný styling, tak ho učím ako sa správne obliecť pre dané udalosti, určiť farebnú typológiu, učím ho čo si obliecť podľa typu postavy. Ak sú to fotenia/točenia záleží aj na predstave režiséra. Pri editoriáloch si môžem uletieť. 

6. Dokonči vetu: Stylista by mal byť v prvom rade…

Pozitívny, komunikatívny, empatický, ľudský a priateľský. 

7. Čo by si odporučila človeku, ktorý uvažuje nad prácou stylistu?

Nech skúsi kurz, nech sa venuje móde ako sa dá. Ešte predtým, než som prišla na to, že nejaký kurz vôbec existuje, som hrotila Instagram a spamovala ho vlastnými outfitmi. Nejak som musela napĺňať svoje túžby, toto mi prišlo ako dobrý spôsob. A tiež ma to posúvalo. 

#Iveta Kopernická alias @donnaiveh 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DonnaIveh Fashion Blog (@donnaiveh),


1. Ako dlho sa venuješ stylingu a ako si sa k nemu dostala? Absolvovala si nejaké  kurzy? 

Dostala som sa k tomu úplnou náhodou cez blog a kamošku fotografku. Tá si vždy lámala hlavu s tým, čo oblečie modelkám. Slovo dalo slovo a ja som jej začala pomáhať s editoriálmi. Už sú to asi štyri roky. Mám aj certifikát zo STUDIO22, kde som absolvovala kurz fashion stylingu. Je super takýmto spôsobom získať ucelenejší pohľad na styling a naučiť sa od skúsenejších. Ale praxi, štýlu a pracovitosti vás nikto nenaučí. Kurz je možno iba barličkou, všetko je to len o vás. 

2. Akým typom stylingu sa primárne venuješ? Ktorý je tvoj najobľúbenejší? 

Výborná otázka, pretože každý stylista sa hodí na niečo iné. Aj keď dobrý stylista sa musí prispôsobiť všetkému, určite je niečo, čo mu ide lepšie. Moja srdcovka sú módne editoriály. Máte široké pole pôsobnosti na poňatie témy. Pri reklamách idete viac-menej naplniť očakávanie klienta a veľa priestoru na kreativitu tam nie je. Natáčanie je veľmi zdĺhavé a často neviete, koľko bude vlastne trvať. Ale v tejto sfére sa dá najlepšie zarobiť. Môj posledný projekt, ktorý ma veľmi tešil, bol klip Dary Rolins - Sestry, kde som robila styling cca pre pätnásť postáv. Točil sa šesť dní a skladá sa zo štyroch pasáží - časových období - kde sú rôzni herci a styling. Bolo to náročné, ale výborná skúsenosť. Dara je veľká profesionálka a milá osoba. 

3. Aký bol tvoj prvý styling job a ako si ho získala? 

Pamätám si, keď som robila prvú reklamu. Bola som dosť nervózna, lebo som vôbec nevedela, čo to bude. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Išlo to cez spomínanú školu STUDIO22.

4. Ktorý job ťa posunul dopredu najviac a prečo? 

Každý jeden editoriál, fotenie, reklama, klip ma niekde posunuli. Ja som kritická na svoju prácu a vždy sa na to pozerám tak, aby som v budúcnosti vychytala muchy. 

5. Ako by si opísala v krátkosti svoju funkciu? 

Nosič veľkých IKEA tašiek. Haha, ale nie. Tak stylista je veľmi významná osoba. Na ňom stojí vizuál modelky. Niekedy od neho potrebuje vedieť predbežný mejkap, ktorý má ladiť k oblečeniu. Stylista zháňa veci, ktoré prinesie na pľac. Po práci ich odnesie späť do obchodov. Dozerá na to, aby všetko ladilo, má predstavu o výslednom vizuáli a hlavne dáva pozor na to, aby sa nepoškodili požičané veci. 

6. Dokonči vetu: Stylista by mal byť v prvom rade…

Tvárny a kreatívny. A mal by vedieť počúvať. 

7. Čo by si odporučila človeku, ktorý uvažuje nad prácou stylistu?

Človeče, začni na sebe pracovať od tohto momentu, pretože nič nie je zadarmo. 

Zdroj foto:
Pinterest.com
Instagram.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy