YOGIness: Slovenská značka, s ktorou sa umenie nosí

Sú mladé, šikovné, talentované, úspešné a milujú maľbu, dizajn a jogu. Jaroslava Jančíková a Kika Dugovicova vytvorili prvú slovenskú joga značku YOGIness, ktorej oblečenia sú tvorené maľbami a ilustráciami. Aby nám povedali jej príbeh a ukázali ako jednotlivé vecičky vznikajú, prišli sme na návštevu do ich showroomu na Karpatskej.

Tak baby, ako a prečo vznikol YOGIness? :)




KristínaYOGIness sme založili, pretože nám na Slovensku chýbala značka joga oblečenia, ktorá by bola hravá a originálna a mohli by sme si uletieť na jej dizajnoch. To, čo bolo pekné, funkčne nesedelo - legíny ani športové podprsenky nemali tvar, ktorý sme považovali za najlepší - a to, čo bolo pekné a zároveň funkčné, sa dalo kúpiť iba v zahraničí. Ako nadšenkyne jogy - športu s vášňou pre módu, sme si začali predstavovať, aké krásne kúsky by mohli baby nosiť, keby sme oblečenie začali vyrábať po svojom.

Ako ste sa dali dokopy?


JaroslavaKiku som sa spoznala v reklamnej agentúre, kde som bola na mesačnej stáži. O 8 mesiacov neskôr mi na ceste z Talianska od Kiky pípla SMSka, v ktorej stálo: Jarka, poďme si založiť firmu :D Dovtedy som sa popri škole venovala všetkému možnému - od šitia, cez kreslenie, až po grafický dizajn - a aj keď som mala rozrobených viacero projektov, chýbal mi človek, ktorý by so mnou zdieľal nadšenie pre vec, takže som neváhala ani chvíľu. Nasledoval prvý spoločný brainstorming, pracovná cesta, návrh názvu… a už to išlo :) Ako spoločníčky sme si dokonale sadli a začali spolu budovať prvú slovenskú jogínsku značku.

Kedy ste spustili predaj?


KristínaDali sme sa dokopy v máji a mysleli si, že prvé legíny začneme predávať už v lete minulého roka. Realita nás však rýchlo vyviedla z omylu :) Zistili sme, že nie všetko je také jednoduché, ako sme si na začiatku predstavovali a pôvodné plány sme museli meniť za pohybu. Okolie sa nás stále pýtalo, kedy konečne spustíme predaj a my sme stále hovorili “už čoskoro”, až sme sa smiali, že sa to stane naším sloganom :D Prvé predajné kusy napokon vyšli zo stroja až v novembri, e-shop sme spustili tesne pred Vianocami. Prvé objednávky prichádzali už v ten deň a my sme skákali od radosti. Zdalo sa nám to ako dlhá doba, od prvého stretnutia až po prvú objednávku, no keď sa pozriem naspäť, 6 mesiacov nie je taký dlhý čas na vytvorenie značky a spustenie predaja :)

Ako vaše vecičky vznikajú?


KristínaNovým dizajnom predchádza stretnutie, na ktorom si povieme, aké motívy chceme, aby niesli naše oblečenia. Naplánujeme si, ktorá čo namaľuje a pustíme sa do práce. A niekedy je to naopak - vo voľnej chvíli niečo vytvoríme a až potom si uvedomíme, že by to na dizajnoch mohlo vyzerať super. Maľby nafotíme, niektoré doplníme o ilustrácie a špeciálnou technikou ich natlačíme na látku. Tie putujú pod šijacie stroje a hotové kúsky k našim zákazníčkam :)
 

Šijete si všetko vy samy?


JaroslavaSpracovanie elastickej látky je pomerne náročné, preto sme to nechceli nechať na náhodu. Aj keď som sa šitiu venovala už dlhšie, vždy to bolo viac ako hobby, preto sme hľadali skutočne profesionálny prístup. Ten sme nakoniec našli v jednej bratislavskej dielni.  

Čo máte dnes v ponuke?


JaroslavaV súčasnosti mame v ponuke dámske a detské legíny, športové podprsenky, rôzne doplnky, ktoré samy vytvárame, tak ako aj naše maľby a ilustrácie v podobe autorských plagátov. Sortiment však neustále rozširujeme, aby sme ulahodili skutočne každému :). Máme veľké plány, ktoré sa nám darí krok po kroku realizovať.

Môžu si vaše produkty zákazníčky pred kúpou vyskúšať?


JaroslavaKeďže sme chceli naše zákazníčky spoznávať osobne, vedeli sme, že ďalším krokom po spustení e-shopu bude vytvorenie vlastného showroomu. Chceli sme, aby si baby mohli legíny vyskúšať, pokecať s nami a pozrieť si našu kompletnú ponuku. Preto sme sa vo februári presťahovali do priestorov budovy YMCA na Karpatskej 2. Kto tú budovu pozná, tak vie, že je to poriadny punk, no my sa z nich veľmi tešíme :). Máme tam priestor, kde vystavujeme naše obrazy spolu s legínami a podprsenkami a tiež je možné väčšinu produktov priamo zakúpiť, prípadne objednať.


 

Aké sú reakcie okolia?


KristínaDostávame veľa pozitívneho feedbacku, za čo sme nesmierne vďačné. Každá pochvala nás posúva ďalej a dáva nám pocit, že ideme správnou cestou. Najväčšou inšpiráciou pri tvorbe produktov sú pre nás naše zákazníčky. Preto je aj možnosť stretnúť sa s nimi osobne v našom showroome pre nás veľkým prínosom. Tie si asi najviac (okrem dizajnov) pochvaľujú látku, ktorú dovážame zo Španielska. Je veľmi príjemná na dotyk a vzdušná. Vďaka nej nosíme legíny nielen na cvičenie, ale prakticky stále :).


 

Vaše dizajny vychádzajú z vášho umenia - dá sa vidieť niekde naživo?


JaroslavaZáklad našich produktov je originálna potlač, ktorá, ako sme už spomínali, vzniká maľbou, ilustráciou a inými výtvarnými technikami, takže má YOGIness k umeniu veľmi blízko. Šikovne to vystihuje náš hlavný slogan ,,umenie sa nosí”. Milo nás prekvapilo, že zákazníci prejavili záujem kupovať našu tvorbu nielen na oblečení, ale aj ako plagáty, ktorými si môžu ozdobiť domov. Preto sme sa rozhodli ísť aj trošku umeleckejšou cestou, takže nás okrem v obchodoch a v joga centrách môžete stretnúť aj na niekoľkých umeleckých výstavách v galériách či kaviarňach. Tam chceme prezentovať naše obrazy, ako aj príbeh celej značky. Zatiaľ máme naplánovaných niekoľko výstav na leto a potom uvidíme čo prinesie jeseň.

Vernisáž “Umenie sa nosí” v galérii mini Art


Na čo sa najbližšie môžu tešiť vaši zákazníci?


JaroslavaS Kikou sa stále dohadujeme, do čoho sa ďalej pustíme. Máme taký dlhý zoznam vecí, ktoré by sme chceli zaradiť do ponuky, no na začiatku sme si ani nevedeli predstaviť, koľko snahy si vyžaduje každý jeden produkt. Zatiaľ najreálnejšie vidíme tehotenské legíny na jogu a elastické tričká, ale uvažujeme aj nad sukňami či šatami s našou potlačou. Nechceme zostať len pri športovom oblečení, keďže joga nie je len šport, ale životný štýl :)


 

Čo plánujete nasledujúci rok?


KristínaAko sme už zistili, za rok toho dokážeme stihnúť celkom veľa. Veď takto pred rokom sme ešte len vymýšľali názov :D. Určite plánujeme pracovať na nových produktoch a tiež dúfame, že sa nám podarí zúčastniť nejakých festivalov ako predajcovia. Zatiaľ nás poznajú hlavne v Bratislave, preto by sme sa chceli nadviazať nejaké spolupráce aj v iných mestách Slovenska a aj v zahraničí.
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Petra

Ako väčšina žien aj ja milujem módu. Rada experimentujem a hľadám nové inšpirácie z rôznych zdrojov. Mám rada farby, netradičné strihy a materiály. Ak si mám vybrať medzi teniskami a lodičkami, výber vždy padne na tenisky!

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy