Slovenské a české legíny, ktoré vás dostanú dizajnom i funkčnosťou

V znamení hesla „nový rok – nová ja“ sme si predsavzali opäť vstúpiť do tajov športovej aktivity. Síce ju nateraz musíme obmedziť na domáce možnosti, no požiadavka komfortu a funkčnosti zostáva rovnaká. Pocit druhej kože si jednoducho nevieme odoprieť. Do nasledujúcich riadkov sme preto vtesnali vysokú koncentráciu tých najkrajších slovenských a českých legín s udržateľnou filozofiou, v ktorých bude leňošenie rovnako skvelé ako poriadny tréning.

SLOVENSKÉ LEGÍNY

Sasanqua

 

Slow fashion móda vznikajúca v malej slovenskej dielni. Sasanqua produkty sú šité z biolátok alebo z lycry, tento rok plánujú výrobné portfólio rozšíriť aj o recyklovanú lycru. Za kvalitné legíny slovenského pôvodu je zodpovedná Lyllu, ktorá búra všetky stereotypy klasického zamestnávateľa. Vo svojom pracovnom tíme má dve nepočujúce ženy, od ktorých sa počas spolupráce naučila naozaj veľa.

Príbeh týchto legín sa zrodil z potreby priniesť na trh niečo inkluzívne. Prvé legíny vytvárala Lyllu pre svoju kamarátku, ktorá bola vysoká a štíhla, preto potrebovali vytvoriť strihový kompromis na mieru. Skúšobné legíny prešli viacerými zmenami, pohodlnosť však ostala zachovaná. Ďalšie legíny si ušila Lyllu sama pre seba a už asi tušíte, že ich výroba neskončila len pri okruhu známych.

„Sasanqua je moje tretie dieťa a chcem, aby to nebol iba biznis, ale aby po nás niečo ostalo. Aby sme svojou troškou pomohli našej matičke zemi a zraniteľným okolo nás.“

YOGIness

 

Športové oblečenie už dávno nespĺňa iba atribúty funkčnosti, lákavou zložkou je bezpochyby aj originálny produktový dizajn. Jasným dôkazom tejto skutočnosti je ďalší originálny koncept dvoch mladých ambicióznych dám, ktoré stoja za značkou YOGIness. Dizajny týchto slovenských legín ukrývajú vlastnoručné maľby, kresby, ale aj digitálne ilustrácie. Svoje si nájdu jednofarební minimalisti i milovníci pestrých tónov.

Dievčatá dbajú pri výrobe na používanie recyklovaných materiálov, druhú šancu na život dostáva aj odpadový materiál, z ktorého vyrábajú gumičky do vlasov.

Jarka a Kika neponúkajú len vizuálne príťažlivý odev, ale aj kvalitný zákaznícky servis. Ak sa na vašich legínach objaví dierka či rozpáraný šev, v YOGIness vám váš milovaný kúsok bezplatne opravia, aby ste si ho naozaj mohli užívať až do znosenia. To sú teda skutočne udržateľné princípy v praxi, čo poviete?

Abraka®

 

K originálnym dizajnovým konceptom sa pridáva aj ďalšia značka z etických radov, a to Abraka®. Uvedomelý aspekt týchto slovenských legín dopĺňa skutočnosť, že pri výrobe sú používané recyklované materiály. Výrobcovia dokážu zúžitkovať recyklované PET fľaše, regenerované rybárske siete, ale tiež textilné zvyšky z vlákna ECONYL®.

Jeden pár legín z Abraka® dielne dokáže prírodu odbremeniť od približne dvanástich plastových fliaš, ktoré často zakotvia niekde na skládkach alebo v oceánoch. Športové endorfíny sú tak znásobené dobrým pocitom z nosenia.

Láskovo

 

Láska k telu a k prírode pretavená do poctivej slovenskej výroby. Za konceptom Láskovo stojí mama s dcérou, ktoré sa pridali na cestu slow fashion módy. Do povedomia sa dostali najmä vďaka kvalitným kúskom spodnej bielizne, no nájdete u nich aj sekciu oblečenia – nielen pre dámy, ale aj pre pánov a deti. Koniec koncov, legíny v tradičnej verzii stále spadajú pod kategóriu spodného prádla.

Jednotlivé kúsky sú vyrábané z certifikovaných organických látok, ktoré disponujú certifikátom GOTS. Aj to málo odpadu, ktoré dievčatá vyprodukujú pri šití, dokážu zúžitkovať do poslednej nitky. Zo zvyškov totiž vyrábajú napríklad odličovacie tampóny.

Lull

 
 

Stálica komfortnej módy na Slovensku prináša zákazníkom pohodlné kúsky už od roku 2010. V ich ponuke nájdete mäkučké mikiny, vesty, kardigány, ale aj legíny. Pre značku Lull sú typické jednoduché strihy, ktoré dokážete využiť pri indoorových a outdoorových športoch. Nadväzujú na líniu poctivej teplákoviny a vy si môžete vyberať aj zo zateplených variantov.

ČESKÉ LEGÍNY

Kinoko

 

Dnešnú dávku inšpirácie obohatíme aj o inšpiráciu od našich susedov. Česká značka Kinoko ponúka legíny v troch materiálových prevedeniach, štyroch strihoch a piatich dĺžkach. Z týchto českých legín si môžete vybrať líniu HUG, ktorá je najmäkšia, zlatou strednou cestou je kategória MOVE, ktorá rozširuje možnosti pohybu, posledná kategória BODY zase sľubuje podržať v každej situácii.
 

Na svoje si prídu tie, ktoré zháňajú dokonalého spoločníka na domáce leňošenie, ale aj tie, ktoré čakajú ťažšie športové aktivity, napríklad aj taký výstup do hôr. Škála výberu je skutočne prispôsobená aj náročnejšiemu spotrebiteľovi, ktorý nehľadá iba obyčajný kus látky.

Circlle

 

Inšpirované jogou a oceánom. České legíny Circlle sú odpoveďou na mainstreamovú fast fashion módu. Pohľady sa vám nezastavia len pri oku lahodiacich dizajnoch, ale aj pri princípoch udržateľnosti, ktoré nie sú len marketingovým ťahom. 

Pri výrobe Circlle legín sú zúžitkované recyklované materiály a ak je to možné, výrobcovia sa vyhýbajú používaniu nových zdrojov, ale aj dovozu z iných krajín. Pracujú s recyklovanými plastami a legíny sa k vám dostanú v kompostovateľných obaloch.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy