Čo je to kapsulový šatník a ako na to?

Preplnený šatník vecami, ktoré nenosíme, ktoré spolu neladia a ktoré sa nám už vôbec nehodia. Tak by sa dala opísať skriňa skoro každej jednej alebo jedného z nás. Dnešná doba nás núti kupovať každú sezónu nové veci, keďže trendy sa menia veľmi rýchlo a marketing v nás prebúdza pocit, že ich musíme jednoducho vlastniť. A najlepšie hneď. Ako si uľahčiť život aby sme neboli otrokmi módy? Máme riešenie a odpoveď ako „make it easy.“ Čítaj ďalej.
 

Kapsulový šatník

 

Čo si pod týmto slovom predstavíte? Nejaký šatník, čo sa zmestí do kapsy? Skoro ste sa trafili! Kapsulový šatník spočíva v jednoduchosti a kombinovateľnosti vášho oblečenia. Vaša skriňa obsahuje veci, ktoré vám sedia, ktoré k sebe ladia a ktoré vystihujú váš štýl. Tu sa nenájde miesto pre taký kus oblečenia, ktorý ste ešte na sebe vôbec nemali alebo nebodaj, ktorý má na sebe ešte visačku. Zvyčajne má šatník približne 20 kúskov, ale číslom sa neobmedzujte. Ide o to, aby ste v šatníku mali veci, ktoré sú „aktívne“ nosené.
 

#Ako začať s kapsulovým šatníkom?

 

Každá zmena v šatníku začína vytriedením vecí. Veci treba rozdeliť na tie, ktoré nosíte často a na tie, ktoré ste už dlho na sebe nemali. Takto zistíte, čo naozaj patrí do vášho šatníka. Pozrite sa na farby vašich vecí a vyberte si iba tie, ktoré sa vám páčia, dobre sa v nich cítite a ľahko sa vám kombinujú. Kľudne môžete vybrať aj nejaké vzory, ak sú vám srdcu blízke.

Teraz si veci rozložte a zamyslite sa, aké strihy v nich prevládajú. Tak ľahko zistíte, že napríklad oversized je niečo čo milujete a mini dĺžky vôbec nemusíte. Oblečenie, ktoré prešlo do užšieho výberu si začnite kombinovať tak, ako by ste ho nosili.
 

#Nakupovanie nových vecí

 

Pri preberaní šatníka ste zistili, že  kabát čo máte na túto jeseň a zimu je už roztrhaný a vôbec vám nesedí. Čižmy, ktoré ste ešte minulú sezónu nosili, sú už nepoužiteľné a zrazu zisťujete, že niektoré veci vám chýbajú. Ak sa rozhodnete pre nakupovanie nových kúskov, majte na pamäti pár vecí.
 
  1. Kvalita je dôležitejšia ako kvantita
Radšej si doprajte drahší kúsok, na ktorý možno budete šetriť dlhšie, ale je tu predpoklad, že ho budete nosiť niekoľko sezón po sebe. Lokálny dizajnéri robia v dnešnej dobe dostupnú a kvalitnú módu, takže nebojte sa prebrowsovať aj ich ponuku.
 
  1. Minimalizmus vs extravagancia
Je jasné, že najľahšie sa kombinujú veci v neutrálnych farbách a v jednoduchých či zaujímavých strihoch. Máte radi trochu výraznosti v móde? kľudne si do šatníka zadovážte kúsok, ktorý je niečim zaujímavý. Môže to byť strih, vzor alebo detail, ktorý vie narobiť divy v celkovom outfite.

#Čo by nemalo v šatníku chýbať? 

 

Každí sme iní a máme iný vkus. Niekto má rád šialené farebné kombinácie, niekto si potrpí na čistotu a jednoduchosť. Z tohto dôvodu je ťažké povedať, ktoré veci sú univerzálne. Aj napriek tomu, sa v móde nájdu kúsky, ktoré sa dajú nosiť na rôzne spôsoby.
 
  • Biela oversized/pánska/predĺžená košeľa má veľa možností nosenia
  • Nohavice s vysokým pásom v akejkoľvek farbe, nájdu svoje využitie v šatníku na rôzne príležitosti
  • Kabát v ťavej, čiernej alebo červenej farbe, patrí bezpochyby do zimnej garderóby
  • Topánky na platforme či už v zimnom alebo jarnom prevedení
  • Trenčkot v rôznych farbách s chlopňami na ramenách a viazaním v páse
  • Členkové čižmy lakované, kožené, so zaujímavým detailom
  • Púzdrové šaty v sivej, bielej, čiernej, krémovej farbe
  • Sako či už predĺžené alebo do pása
  • Kvalitný šál, čapica alebo klobúk či baretka
  • Kabelka ako shoppper alebo crossbody
  • Šperky v zaujímavých dizajnoch, najlepšie od lokálnych šperkárov, kedy vieme, že vám hneď po nešťastnom namočení nezoxidujú
  • Denimové nohavice trz džíny, ktoré sedia na postavu

Zoznam sa dá samozrejme doplniť podľa vášho gusta, a platí, obliekajte sa tak, aby ste v tom vedeli vydržať celý deň a boli so sebou spokojná. Úsmev a dobrá nálada je vždy najlepší doplnok outfitu a zlepší deň nielen vám ale aj vášmu okoliu.
 
TIPY NA NOSENIE:
 
PRUHOVANA KOSELA


Prúžky a vzory perfektne ladia so sýtymi farbami, preto by som pruhovanú košeľu ladila s oranžovými kulotkami a neutrálnymi ale zato výraznými striebornými členkovými čižmami. Košelu môžete ladiť aj s denimom alebo krémovou farbou.
 
TRENČKOT

 
Krémový trenčkot a k tomu jemná farby ako biela tvora perfektný match! Rifle nič nepokazia a krásne doladia spomínané farby v outfite.
 
VZOROVANE ŠATY

 
Milujete kvety? Nikde inde nevyzerajú dobre ako na šatách. Ak ste fanúšik dlhých šatov, určite odporúčame tieto zelené, ktorých farba skvelo ladí k čiernej, červenej, horčicovej alebo bielej. My sme ich zladili s overknee čižmami a ľahkým kožúškom. Tiež sa dajú nosiť „na nohavice“ alebo s páperovou bundou, ktorá sa nosí aj túto sezónu.
 
ČIERNE SAKO

 
Kto povedal, že čierne sako sa musí nosiť iba ku košeli a že mikina je „iba“ športová? My sme zladili základné čierne sako, s mikinou a lesklou sukňou. Kombinácia pôsobí mestky a sviežo. Všetky kúsky viete nosiť na niekoľko spôsobov aj samostatne, čo je ich veľká výhoda. Topánky som vybrala  čierne členkové ale kľudne by som si k outfitu obula aj tenisky alebo čižmy nad kolená bez opätku.
(Zdroj Foto: Pinterest.com)

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

DonnaIveh

Blogerka a stylistka v jednom, ktorá sa hrá s módou so srdcom a podľa jej vlastných trendov. Farby, textúry, materiály a strihy sú na móde najkrajšie tak prečo s nimi nepracovať!

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy