Ako sa obliecť do práce

Pracovný outfit sa môže líšiť v závislosti od pozície, na ktorej pracujete alebo od sektoru, v ktorom pôsobíte. Predstavíme vám rôzne módne štýly dnešnej doby a priblížime, aké oblečenie sa hodí pre dámy a aké pre pánov.

Sú elegantné šaty do práce nutnosťou?


Zatiaľčo niektoré kúsky oblečenia sú pomerne všestranné, iné sa hodia skôr pre špecifické zamestnanie. Pokiaľ pracujete ako editor, novinár, fotograf alebo vykonávate prácu v oblasti filmu, televízie či umenia, môžete pri výbere vhodného oblečenia viac popustiť uzdu vlastnej fantázii a nechať vyniknúť vašu kreatívnu stránku. Finančný sektor si naopak vyžaduje formálne oblečenie podobne ako profesie, ktoré sú v dennom kontakte s klientmi, keďže aj outftit zamestnanca realitnej alebo cestovnej agentúry prispieva k tomu, aký názor si klient na firmu vytvorí. Voľnejší štýl sa zase spája s prácou vo svete technológií, či sa už venujete dizajnu webových stránok alebo správe sociálnych sietí.
 

V praxi oblečenie do práce často pripomína outfit, s ktorým ste absolvovali pracovný pohovor. V oboch prípadoch totiž platí, že vaša voľba by mala padnúť na oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne a príjemne a ktoré zároveň pôsobí profesionálne. Pokiaľ ste na danú pozíciu len nedávno nastúpili, je vhodné zo začiatku sa obliekať formálnejšie a neskôr prispôsobiť svoj outfit okolnostiam respektíve sa inšpirovať oblečením vašich kolegov. Jednotlivé kúsky by sa mali nachádzať v dobrom stave bez viditeľných poškodení a nie je tiež na škodu, aby boli vyžehlené a čisté.

Čo vám ponúka smart casual pre ženy?


K najobľúbenejším módnym štýlom pre pracovný deň radíme práve smart casual bežne označovaný tiež ako nedbalá elegancia. Všeobecne je formálny vo vrchnej časti odevu a ležérnejší v spodnej časti a hodí sa hlavne do kancelárie pokrokovej firmy. Casual dress code symbolizuje napríklad elegantná blúzka, košeľa prípadne top kombinovaný so sukňou v áčkovom strihu alebo nohavicami, pri ktorých je však vhodné dať si záležať na materiáli vyššej kvality. Preferované sú jednofarebné kúsky v odtieňoch bielej, béžovej, krémovej alebo modrej, ktoré môžu byť pokryté bodkami, pruhmi či nenápadným kvetinovým vzorom.



Platí, že k svetlej blúzke sa odporúča sako alebo blejzer tmavšej farby a že celý outfit by mal pôsobiť harmonickým dojmom. Ak si zvolíte šaty alebo sukňu, vyberte si prvky siahajúce minimálne po oblasť kolien. Pri téme topánok je možné od formálnosti mierne upustiť, prípustné sú v rámci tohto štýlu tak balerínky, ako aj sandále na opätku. Je možné siahnuť po nápadnejších doplnkoch, mali by však byť vhodné do pracovného prostredia. Vítané nie sú tričká zdobené nápismi, šortky a príliš hlboký výstrih.

Čím je charakteristický smart casual pre mužov?


Podobne ako pre dámy, aj u pánov platí, že tento štýl si zachováva oproti každodennému oblečeniu svoju formálnu stránku. Na druhej strane si však nevyžaduje klasický oblek, ktorý možno nahradiť košeľou, slušnými nohavicami, poltopánkami a blejzerom prípadne sakom. Nohavice môžu byť aj z rifloviny, pokiaľ sú tmavého odtieňa a nepokrývajú ich žiadne diery. V otázke košele neurobíte krok vedľa s tradičnou bielou, pokojne si však môžete obliecť aj bledomodrú košeľu zdobenú nenápadnými pruhmi. Blejzer by mal byť pohodlný, ak sa v ňom však necítite prirodzene, dá sa nahradiť svetrom alebo kardiganom. Dajte si záležať na tom, aby jednotlivé prvky pôsobili spolu súmerne a vzájomne kombinovali po farebnej stránke.

V čom vyniká business casual pre ženy?


Ďalším zo štýlov oblečenia bežne nosených v pracovnom prostredí je business casual využívaný hlavne v rámci obchodného rokovania či pracovného stretnutia za účelom získania nového klienta. Ideálnym predstaviteľom tejto módy je teda nohavicový kostým prípadne kombinácia pozostávajúca zo sukne a blúzky. Šaty sú používané menej, nie sú však ani výnimkou, obzvlášť pokiaľ ide o model s púzdrovým strihom prekonávajúcim oblasť kolien. Primeranou obuvou sú tak poltopánky, ako aj lodičky s uzatvorenou špičkou, ktorých opätok nie je prehnane vysoký. Sako či sveter sú voliteľnou možnosťou a perfektným doplnkom sú v prvom rade hodinky majúce praktickú aj estetickú funkciu.

Ako sa môže podľa business casual obliecť muž?


Čo sa týka pánskej módy, treba povedať, že business casual je štýlom, ktorý poskytuje pánom primeranú úroveň komfortu a zároveň pomáha dotvárať obraz úspešného podnikateľa, obchodníka či iného profesionála. Obľube sa teší v mnohých spoločnostiach dnešnej doby, v ponímaní konkrétnych firiem sa však môže mierne líšiť téma vhodnosti riflí.

Všeobecne sa však dá povedať, že páni majú v rámci tohto trendu k dispozícii košeľu s dlhým rukávom a nohavice z pohodlného materiálu, akým môže byť bavlna alebo aj flanel. Pri farbe košele sa nemusíte obmedzovať len na bielu a nahradiť ju možno v niektorých prípadoch tiež rolákom prípadne polokošelou. K business casual patria v zásade tiež hnedé topánky typu mokasíny a sako so športovým strihom prípadne kabát počas zimných mesiacov, kravata naopak nie je nutnosťou.

S čím sa spája business formal pre ženy?




S týmto štýlom sa stretávame napríklad v rámci pracovného obedu, obchodnej schôdzky alebo konferencie, kedy je dôležité reprezentovať na úrovni spoločnosť, pre ktorú pracujeme. Ak teda hľadáte elegantné oblečenie pre ženy, je business formal tou správnou voľbou. Pozostáva v zásade z nohavicového prípadne sukňového kostýmu, v ktorom prevládajú neutrálne tóny čiernej, sivej, hnedej alebo tmavomodrej. Pokiaľ si zvolíte sukňu, nezabudnite zohľadniť jej adekvátnu dĺžku a obliecť si k nej tiež silonky či pančušky v tmavších odtieňoch. Jednofarebné by mali byť taktiež topánky s uzatvorenou špičkou a opätkom a celý outfit možno obohatiť o pár decentných doplnkov.

Aké oblečenie si vyžaduje business formal pre mužov?


Tento módny štýl určite dobre poznáte, či už pracujete v právnickej firme, korporátnom prostredí alebo na vedúcej pozícii. Vyžaduje si skôr konzervatívnejšie kúsky, ktoré svojim charakterom a vkusnosťou vystihujú elegantné oblečenie pre mužov. Jeho základom je oblek ladený do tmavých farieb, ktorý vám výborne sedí a zároveň sa v ňom cítite sebavedomo a pohodlne. Košeľa môže byť biela, krémová či modrá, všeobecne sa však dáva prednosť jednofarebnému modelu svetlého odtieňa. Eleganciu je potrebné zachovávať aj v otázke topánok a doplnkov, pričom k business formal patrí už aj kravata, ktorá svojou farbou vhodne zapadá do celého outfitu.

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Monika Nosková

Študovala som medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici a v Madride a v posledných rokoch sa aktívne venujem prekladateľstvu a písaniu článkov, predovšetkým z oblasti módy, cestovného ruchu a kultúry. Na Lovely sa zaoberám hlavne svadobnou tematikou a moje články vám prinesú praktické informácie a rady

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy