Dress code guide: Kompletný sprievodca predpísaným obliekaním 

Termín dress code je vo všeobecnej rovine známy asi takmer každému. Skutočná zábava nastáva až vtedy, ak sa k nemu pridružia ďalšie špecifiká ako sú napríklad semiformal, casual dressy či white tie. Môžeme dostať aj sto pozvánok na rôzne udalosti, no vždy budeme potrebovať malého dešifrovacieho pomocníka, vďaka ktorému si budeme vedieť vybrať tie správne súčasti outfitu. Nasledujúci zoznam si preto pokojne vytlačte a nalepte na viditeľné miesto. Prichádza jeden z najväčších povolených módnych ťahákov. Odtienky medzi niektorými typmi sú naozaj minimálne, preto buďte ostražití.

WHITE TIE (ULTRA FORMAL)

 

 
Tento dress code sa spája s najformálnejšími spoločenskými udalosťami. V zahraničí môže ísť napríklad o udeľovanie Oscarov, u nás môžeme za vyššiu spoločenskú udalosť považovať Ples v opere. Takže u mužov jednoznačne frak a u nežnejších polovičiek to bude večerná róba. Nepísané pravidlo white tie pre ženy hovorí, že ramená by mali byť zakryté.
 

Žena: dlhá večerná róba, rukavice (nie sú podmienkou)
Muž: frak

BLACK TIE

V mužskom svete black tie jasne diktuje smoking. Tento dress code sa spolu s white tie radí medzi najformálnejšie typy obliekania. Pre ženu je prístupných viacero variantov – od dlhých šiat až po formálne koktejlové šaty. Ak sa chystáte na svadbu vo vychytenej spoločnosti, zvoľte radšej šaty z kategórie dlhé. Aj napriek tomu, že ide o formálnu udalosť, nebojte sa siahnuť aj po farebnej verzii líšiacej sa od čiernej. Pokiaľ ide o pozvánku na pracovnú udalosť pod štítkom black tie, zvoľte „malé čierne“.

 

Žena: dlhá róba/koktejlové šaty
Muž: čierny smoking, čierny motýlik, čierne lakované topánky a čierne oblekové ponožky

BLACK TIE OPTIONAL

O niečo voľnejšie pravidlá dovoľujú v tomto prípade mužovi obliekať okrem smokingu aj čierny alebo tmavý oblek. Ženy sa môžu taktiež rozhodovať medzi dlhými spoločenskými šatami a koktejlovými šatami. Neočakáva sa, že sa váš zovňajšok bude niesť v štýle návštevy Oscarov, ale mali by ste si dať záležať na formálnom výsledku. Malá rada k tejto časti – pokiaľ sa ženy rozhodnú pre koktejlové šaty, experiment s farbami nie je veľmi na mieste. Voľte radšej neutrálnu cestu.

Žena: dlhé šaty/koktejlové šaty, šperky
Muž: smoking/ oblek v tmavých farbách, lakované alebo kožené topánky


SEMIFORMAL

 

 
V tejto kategórii hrá hlavnú rolu čas udalosti. Sofistikovanosť sa snúbi s uvoľnenejším štýlom obliekania. Ak sa udalosť koná doobeda/ poobede, ženy by mali voliť kostým alebo šaty s menej výraznými doplnkami. Po 18:00 hodine ide už o večernú akciu, preto si môžete dovoliť výraznejšie šaty a doplnky, ktoré nezaniknú.
 

Žena:
Do 18:00 – puzdrové šaty/odľahčené dlhé šaty, nohavicové/sukňové kostýmy
Po 18:00 – malé čierne šaty/koktejlové šaty/ dlhé šaty (nemali by byť príliš slávnostné)

Muž:
Do 18:00 – oblek alebo elegantné nohavice s blejzrom (pokojne môžu byť vo svetlejších farbách)
Po 18:00 – oblek tmavšej farby, vestička, kravata/motýlik

CREATIVE BLACK TIE

 

 


Je dress code, ktorý vám umožňuje zabávať sa. Muži si môžu k čiernej košeli vybrať farebného motýlika a odlíšiť sa od ultra formálnej verzie. Základ je síce obdobný ako u predchádzajúcich typov obliekania, no od nositeľa sa očakáva osobitný prínos. Ten by mal predstavovať nejaký element, ktorý je aktuálne trendy. Môžete zvoliť originálne doplnky a outfit farebne obohatiť. Creative black tie alebo tiež trendy black tie využívajú veľmi často hostitelia tematických večierkov.

Žena: dlhé večerné šaty/koktejlové šaty obohatené o výraznejší módny prvok
Muž: oblek alebo frak ako základ, povolené sú farebné alebo prvkové inovácie

COCKTAIL

 

 


Kde sa formalita lomí, tam vzniká priestor pre kratšie šaty a variácie oblekov. Páni, môžete zvoliť odlišné odtiene nohavíc a saka, takisto smiete vyberať oblek podľa aktuálnych trendov – napríklad takým károm nič nepokazíte. V prípade ženskej nerozhodnosti odporúčame zvoliť klasiku – little black dress doplnenú o výraznejšie doplnky, ktoré môžu byť hlavným pútačom pozornosti. V zásade je povolené zvolniť tempo, nemali by ste však skĺznuť do ležérnosti. Cocktail dress code sa zvykne využívať pri firemných večierkoch či párty konajúcich sa vo večerných hodinách.

Žena: koktejlové šaty/malé čierne, overal, topánky na podpätku (prípustné sú aj sandále)
Muž: oblek (povolené sú vzory)


FESTIVE

 

Je veľmi podobný ako coctail dress code. Líši sa pridanou hodnotou v podobe flitrov či luxusnejšej látky, ktorou môže byť satén.

Žena: flitrované párty šaty
Muž: oblek s výraznou kravatou

BUSINESS FORMAL

 


Ide o jeden z najformálnejších pracovných typov obliekania. Korporácie majú zväčša pridelený vlastný dress code. Pokiaľ ide o firemný obed alebo konferenciu, ženy môžu zvoliť  kostým, ale aj jednoduché rovno strihané šaty, muži zase oblek a kravatu.

Žena: nohavicový/sukňový kostým (sukňa musí spĺňať parameter dĺžky po kolená), rovno strihané šaty, neutrálne farby, nezabudnite na pančušky
Muž: tmavý oblek, svetlá košeľa, kravata, topánky a doplnky v jednej farbe

BUSINESS CASUAL


Veľa kancelárií vymedzuje ešte aj business casual dress code. Ten stojí na pomedzí corporate dress codu a smart casual. Nohavice alebo sukňa po kolená pre ženy, k tomu blúzka či sako. Muži si môžu dovoliť menej formálne chino nohavice, decentnú košeľu. Sako a kravata nie sú nutnosťou.

Žena: šaty po kolená/ sukňa po kolená/ nohavice, blúzka, sako/kardigán
Muži: dlhé nohavice/tmavé rifle, košeľa s jemným vzorom, kardigán

CASUAL DRESSY

 


Dress code, v ktorom sa budete cítiť príjemne, ale zároveň ukážete, že poznáte význam slova trendy. V tomto prípade sa povoľuje aj džínsovina. Ženy môžu spárovať svoje obľúbené nohavice s lodičkami, sukňu, blúzku zas s kotníkovými topánkami alebo vytiahnuť overal. Muži majú dovolenú kombináciu džínsov a saka, ktoré nemusí byť formálne.

Žena: nohavice/šaty/sukňa, blúzka, overal, lodičky/kotníkové topánky
Muž: nohavice, košeľa, športové sako/blejzer

CASUAL

 

         

Maximálna pohodlnosť v džínsoch a teniskách pre obe pohlavia. Vybavené do pár sekúnd.

SMART CASUAL

 


 

Nedbalá elegancia niekde medzi ležérnym a formálnym. Tento dress code využíva v dnešnej dobe veľa moderných spoločností. Ide o klasické kúsky odevu, ktoré však nemusia byť striktne v zemitých farbách. Môžete pokojne siahnuť aj po zelenej, takisto aj po jemných vzoroch.
 

Žena: nohavice/sukňa/šaty, blúzka/košeľa, tričko, sako/kardigán
Muž: dlhé nohavice, sako/kardigán, košeľa, tričko

Zdroje:
https://stylecaster.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy