Fashion LIVE! 2018: 7 trendov, ktoré ovládli prehliadkové mólo v Starej tržnici

Aktuálny ročník najväčšieho módneho podujatia FL! sa opäť posunul o métu vyššie. Slovenskí a českí dizajnéri naservírovali divákom naozaj pestrý módny jedálniček. Okrem pompéznych strihov sa nezabúdalo ani na nositeľnú módu, mladistvé výstrelky, návrat do rokov minulých a udržateľnosť.
 

Červený statement

 
 
kabát z dielne Petry Kubíkovej a šaty z dizajnérskeho výberu Kateřiny Geislerovej
 
Sýta a do sýtosti. Okrem výraznej pozície monochrómu objavujúceho sa vo viacerých kolekciách, si slovo pýtala červená kandidátka. Dominanciu farby posilnili výberové kúsky, ktoré boli v tomto kolorite naozaj neprehliadnuteľné. Dizajnérka Petra Kubíková ju tento rok využívala v úlohe hlavného elementu farebnej palety. Obecenstvo milo prekvapilo strihové a farebné majstrovstvo Kateřiny Geislerovej. Tá predviedla kolekciu podčiarkujúcu ženskosť a poctivé krajčírske remeslo.

 

Biele topánky

 

biele sandále s prackami z Topánkova v podaní Patrika HAAZ a biele čižmy značky Wojas na prehliadke Petry Kubíkovej
 
Počas troch prehliadkových dní sa nezabúdalo ani na komplexnosť a kontinuálnosť. Jednotlivé kolekcie naberali na dokonalosti aj vďaka topánkam. Tento rok sa vo viacerých konceptoch objavili práve v bielom prevedení. Počiatočné obavy pri kreovaní modelov a pri vyberaní tých správnych doplnkov sa nakoniec premenili na efektný a zapamätateľný vizuál. Tlieskame!
 
 

Skinny is dead

 
  
nohavice v cargo štýle z Ateliéru Oděvního designu, Ústí nad Labem a model nohavíc z novej kolekcie Doroti Vojtkovej
 
Skutočne im odzvonilo? Vyzerá to tak, že dizajnéri úplne vytesnili zo svojich portfólií skinny nohavice. Priznávame, že bez nich dokážeme existovať, jednotlivé prehliadky nám za ne ponúkli ekvivalentné náhrady. Ak máte pocit, že skinny jeans sú tým pravým orechovým, bez ktorého si neviete predstaviť ženské odievanie, nechajte sa vyviesť z omylu.
 

Plastic – fantastic

 
 
kolekcia Petry Kovácsovej z Ateliéru 343 a modely Borisa Hanečku z prezentovaného konceptu “Au”

A nebol to len futurizmus a projektovanie na roky dopredu. Nostalgické návraty do minulosti sú obľúbené nielen u divákov, ale aj v tvorbe samotných dizajnérov. Tí sa radi vracajú a prinášajú svoj autorský podpis do toho, čo im je blízke. Bolo to aj o sladkých osemdesiatych, ospevovaných deväťdesiatych v lesklom vinyle a v plastovom „nádychu“. Paradoxom ostáva, že v časoch, kedy sa módny priemysel intenzívne venuje otázke udržateľnosti, sú na scéne dva prelínajúce sa tábory. Máme tu dizajnérov, ktorí sa sustainable móde venujú naplno a potom tu máme plast v high fashion a v haute couture podaniach.. Výber strany je len na nás.
 

Lebo čierna ne(s)klame

 
 

all black z dielne Marcela Holubca a Slzavé údolie Pavla Dendisa - víťaza ceny Fresh dizajnér 2018

 A nesklamala ani v prípade novopečeného držiteľa ceny Fresh dizajnér 2018, Pavla Dendisa, takisto ani v prípade slovenskej stálice Marcela Holubca W. Aj vďaka kombinácii klasických a moderných prvkov sme mohli čiernu vidieť opäť z iných perspektív.
 

Plisové izmy

 
 
nadčasová kolekcia Rozbory 
 
Šaty, sukne, ale aj nohavice. Plisovaná látka sa stala nosným elementom v dámskych i pánskych prevedeniach.

 

V hlavnej úlohe: kabáty, saká a bundy

 
 
krajčírske majstrovstvo-Maja Božovic a Under cover Petry Kubíkovej

Vrstvenie v praxi a dokonca prudko nositeľné. O tejto téme sa píše veľa, no keď príde na lámanie chleba pred vlastným šatníkom, nastáva problém s kombináciami. V aktuálnych kolekciách sme obkukávali dokonalú kombinatoriku s použitím vrchných častí odevu.
 

saká v podaní Kateřiny Geislerovej
Photo credit:
Fashion LIVE!

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy