11 značiek, ktoré používajú vo svojich produktoch recyklovaný plast

Plasty ovplyvňujú naše denné rutiny a my sme s tým donedávna boli celkom vysporiadaní. Zlom nastal v momente, kedy sa našlo medzi nami zopár chodiacich výkričníkov, ktoré nás donútili otvoriť oči. Módnemu priemyslu takisto zvoní budíček s alarmom už nejeden piatok. Iste, eliminovať plastovú prítomnosť nadobro predstavuje asi nedosažiteľnú métu, ale o ich redukciu sa vieme šikovne postarať…

Zozbierané plastové fľaše začínajú dostávať nový šat. Môžete si ich dokonca obliecť v podobe nových legín na hodiny jógy alebo obuť ako nový pár tenisiek. V poslednej dobe zažívame akýsi “udržateľný boom”. Veľa spoločností s oblečením sa obracia na recyklované materiály a snaží sa znížiť negatívny vplyv výroby na životné prostredie. Portfólio takýchto značiek sa začalo rozširovať a vy by ste o nich mali vedieť. Mnohé z nich dokonca kúpite aj na Slovensku
 

Matt & Nat


Vegánsky koncept s viac ako dvadsaťročnou tradíciou. Značka Matt & Nat je známa svojím experimentovaním s vlastnými recyklovateľnými vláknami, ktoré používa pri výrobe batohov, tašiek a po novom aj pri obuvi. K ich poznávacím znameniam patrí recyklovaný nylon, korok a guma. Pri výrobe sa snažia nahrádzať škodlivý polyvinylchlorid (takzvané PVC) polyuretánom. Ten býva často súčasťou nepremokavých materiálov. Pod každý výrobok Matt & Nat sa podpisuje funkčnosť, rezistentnosť a nezabúda sa ani na aktuálnosť trendov. Na výrobu jednej tašky spoločnosť zrecykluje približne 21 PET fliaš. Skvelé, však?

Veja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VEJA (@veja),


Cool tenisky francúzskeho pôvodu sú trendovou záležitosťou, ktorá si potrpí na dodržiavanie udržateľnej filozofie. Veja má v ponuke teniskové modely vyrábané výlučne z recyklovaných plastových fliaš. V ich popise nájdete tkaninu B-mesh, ktorá sa vyvíja recykláciou polyesteru. Tkanina sa vyznačuje ľahkosťou, priedušnosťou a je vodotesná. Vyrába sa v Brazílii, kde sa plastové fľaše zbierajú, triedia a následne transformujú do akýchsi plastových vločiek. Na jeden pár tenisiek sa zúžitkujú asi 3 PET fľaše.

Fjällräven

 

Ikonické batohy, ktoré v posledných mesiacoch pravidelne stretávame už aj v slovenských uliciach, sú tiež súčasťou „recyklovaného partnerstva.“ Batoh Fjällräven Kånken si získava svojich priaznivcov funkčnosťou, štýlom, ale aj sustainable filozofiou príznačnou pre celý firemný komplex už niekoľko desaťročí. Aj napriek jeho skvelým produktovým vlastnostiam chcela firma vyvinúť niečo, čo bude ešte “zelenšie”. Tak uzrel svetlo sveta model Re-Kånken. Ten je vyrobený výhradne z polyesteru recyklovaného z jedenástich plastových fliaš a farbený technológiou SpinDye, ktorá výrazne znižuje množstvo použitej vody, energie a chemických látok. Ak ste doteraz pozerali po lacnejších napodobeninách švédskej značky, vedzte, že od udržateľnosti majú ďaleko. Za málo peňazí totiž nebýva vždy veľa skutočnej muziky. 

Pinqponq

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa jenny mustard (@jennymustard),


Od roku 2014 svet zásobujú ruksakmi, ktoré sú súčasťou udržateľného sľubu k  planéte. Použité tkaniny sú vyrábané zo stopercentne recyklovaných PET fliaš. Značka je okrem toho súčasťou systému bluesign®, ktorý si za cieľ kladie udržať toxické chemikálie mimo dodávateľského reťazca.

Freitag




Značka, ktorá pri výrobe využíva upcyklované tarpaulínové plachty (viete, to sú tie z nákladných áut) a bezpečnostné pásy, prišla s novým variantom v podobe recyklovaného plastu. Najväčšou výhodou tejto novinky je výrazná redukcia hmotnosti produktov. Okrem toho sú plastové súčasti produktov poddajnejšie. Plastová priadza je tkaná do textílie, ktorá tvorí vnútro taškových zbierok pod názvom Tarp on PET.  Zvyšok tašky pokrývajú už spomínané plachty. Priaznivci švajčiarskej idey si prídu na svoje pri viacerých modeloch. Kolekcia zahŕňa okrem šikovnej tašky cez plece aj obľúbenú ľadvinku a batoh.

Patagonia


Kalifornský outdoorový obľúbenec naštartoval zelenú vlnu dávno pred tým, než sa to stalo predpísaným trendom. Materiály vyrábané z lisovaných plastových fliaš využíva značka najmä pri výrobe flisového oblečenia. Prvú bundu, ktorá bola ušitá z recyklovaného polyesteru, priniesla firma na trh pred vyše dvadsiatimi piatimi rokmi, a to už je čo povedať. Patagonia okrem recyklovaného polyesteru uviedla na trh aj ťažší oriešok – recyklovaný nylon. Ak máte chuť na poctivú športovú výbavu alebo hľadáte oblečenie, ktoré je vyrobené len z recyklovaných materiálov, neváhajte investovať práve do tejto značky. Mimochodom, ich logo, tričká a mikiny majú neskutočný instagramový potenciál. 

 
 

Stella McCartney


Dcéra Paula McCartneyho vo svojej vlastnej módnej značke nielenže povedala rázne nie kožušinám, ale snaží sa dbať na to, aby jej kolekcie vykazovali komplexnú udržateľnosť. Cudzie jej nie je ani vyvíjanie alternatívy umelého vlákna, ktoré by malo byť šetrnejšie k prírode. V spolupráci so značkou Adidas okrem vegánskych tenisiek priniesla na trh športové oblečenie obsahujúce materiál Parley Ocean Plastic™. Ten sa získava z recyklovaného plastu z pláží a pobrežných oblastí.
 

Ecoalf

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ECOALF (@ecoalf),


Značka vznikla v roku 2009 s myšlienkou praktickej udržateľnosti a zabezpečenia lepšieho sveta pre budúce generácie. Integruje prelomové technológie a vytvára oblečenie i doplnky vyrobené výhradne z recyklovaných materiálov. V ich ponuke nájdete recyklovaný nylon, recyklovanú bavlnu, vlnu, pneumatiky, ale aj recyklované plasty. Nadácia Ecoalf dokonca vytvorila projekt, vďaka ktorému spojila viac než dvetisícpäťsto rybárov z tridsiatich dvoch prístavov, a tí vyzbierali z dna Stredozemného mora viac ako tristo ton odpadu. Áno, móda má aj takýchto hrdinov.
 

Everlane

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Brittany Bathgate (@brittanybathgate),


Férové podmienky pre zamestnancov, šetrné balenie produktov a k tomu všetkému pulóvre či kabáty z recyklovaného plastu. Za radikálnou transparentnosťou nájdete okrem poctivého dodržiavania pravidiel výroby a predaja aj unikátny štýl. Everlane predstavuje v súčasnosti blogerského favorita zahraničných osobností, ale aj tých našich domácich. Napríklad taký insta účet našej obľúbenej minimalistky @brittanybathgate alebo slovenská inšpirácia od @zuzstories stojí za klik. 
 

Girlfriend Collective

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Girlfriend Collective (@girlfriend),


Veľa oblečenia, najmä atletického, sa vyrába z polyesteru, ktorý má veľa rovnakých zlúčenín ako samotný plast. Značka Girlfriend Collective sa radí ku kôpke výrobcov športových odevov, ktorí do svojho oblečenia zapracovávajú práve recyklovaný plast. V Taiwane majú dokonca vlastné recyklačné centrum, ktoré triedi, čistí a pripravuje plasty na recykláciu do nových modelov legín a podprseniek.
 

+ 1 kukučie vajce: Adidas a 100% recyklovateľné tenisky 

 

Udržateľný záväzok, ktorý Adidas podpísal so značkou Parley v roku 2016, má pokračovanie. Tenisky vyrobené z plastov v oceánoch majú konkurenciu. Velikán totiž prišiel s ďalším modelom, ktorý je 100% recyklovateľný. Model bude pozostávať z termoplastického polyuretánu, ktorý takisto radíme k plastom. Kolekcia s názvom TheFuturecraft Loop je budúcim záväzkom. Pre verejnosť by mal byť model dostupný až na jar roka 2021. Prvá kolekcia bude totiž rozdaná bežcom, ktorí ju budú testovať.  
 
Zdroje:

wired, noizz

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy