Čarovný minimalizmus

Život je vo svojej podstate jednoduchý. Komplikujeme si ho len tým, že sami na komplikáciách trváme. Stopku irónii modernej spoločnosti dáva minimalizmus.  V obliekaní ho charakterizuje čistota, striedmosť a jednoduchosť. Ak každé ráno bezradne postávate pred preplneným šatníkom a nemáte si čo obliecť, pravdepodobne nastal aj váš čas. Zoznámte sa s minimalizmom a vystúpte z kolotoča „musím a mal by som“.


Minimalizmus ako životný štýl


Minimalizmus zďaleka nie je len módny trend, ktorého trvanie pominie spolu s najbližším odletom lastovičiek do teplých krajín. Hoci väčšina z nás o ňom počula práve v súvislosti s obliekaním, móda je v skutočnosti len jedna z oblastí, ktorá prebrala podstatu minimalistickej filozofie.

Minimalizmus kontruje konzumu. Je to štýl života, v ktorom nie je dôležité, koľko ale ako. Kvalita ďaleko presahuje kvantitu. Minimalisti dávajú zelenú jednoduchosti a voľnosti. Zbavujú sa nepotrebných vecí, povinností, vzťahov a starostí. Minimalizmus vnáša do ich dní pohodu a jednoduchosť. Dáva možnosť vlastniť menej a žiť viac.

Minimalizmus v móde


Minimalizmus znamená oprostenie od nadbytočnosti a návrat k podstate. Dizajnovo ho charakterizujú čisté, jednoduché línie a tvary, absencia potlačí a monochromatickosť. Minimalistický štýl dáva zelenú basic kúskom a základným farbám. Tyká si s čiernou, bielou, sivou a zemitými odtieňmi. Zbavuje odevy nadbytočných a nefunkčných detailov, aplikácií a ornamentov. Do zabudnutia posiela mašličky, flitre, kvetinky, zvieracie vzory a geometrické potlače.

Minimalizmus sa drží v spektre neutrality. Jeho výsostnou doménou je najvyššia kvalita materiálov a spracovania. Minimalizmus nepredpokladá, že svoj šatník budete meniť s končiacou sa sezónou. Je nadčasový.

4 kroky k minimalistickému šatníku


Nie, neutekajte hneď do obchodu nakúpiť všetky sukne a košieľky neutrálnych farieb a rovných strihov. To je presne to, čo minimalizmus nechce. Oslobodiť šatník je jednoduchšie ako by ste si mysleli. V týchto štyroch krokoch to zvládne naozaj každý:

1.    Vyložte úplne všetko zo svojej skrine. Nie, nemusíte to vyhodiť, ale naspäť poukladajte len tie veci, ktoré ste mali za posledné dva týždne oblečené. Všetko ostatné si naskladajte do škatúľ a počkajte dva týždne. Ak vám nič z odložených vecí nebude chýbať, po 14tich dňoch sa ich zbavte. Darujte ich charite, rodine alebo priateľom.

2.    Kupujte iba veci, ktoré naozaj potrebujete.

3.    Svoj šatník obmieňajte. Vždy keď do neho nejaká vec pribudne, jedna z neho musí ísť preč.

4.    Investujte do kvality. Všetci už vieme, že lacné veci sú tie najdrahšie. Kupujte jednoduché, nadčasové kúsky, ktoré majú ambíciu prežiť viac než jednu sezónu.

Tip: Rovnakým spôsobom postupujte aj v ostatných oblastiach svojho života. Upracte si vo zvykoch, povinnostiach i vzťahoch. Odmenou vám bude čistá myseľ a psychická pohoda.

Tip: Podobným, ak nie rovnakým konceptom je aj kapsulový šatník, ktorý v sebe spája jednoduchosť a kombinovateľnosť. Ako si ho vyskladať? Nájdeš v našom ďalšom článku

Aké je tajomstvo minimalizmu?


Pýtate sa , prečo sú tisícky žien na celom svete ochotné nosiť oblečenie, ktoré by mnohé nákupné maniačky onálepkovali ako nudné a fádne? Dôvodov je hneď niekoľko. 

Tým kľúčovým je, že minimalizmus oslobodzuje. Zrazu nemusíte sledovať módne trendy, naháňať výpredaje, porovnávať ceny a utrácať peniaze. Ak niečo občas potrebujete, tak si to jednoducho kúpite. Preplneným šatníkom sa netreba chváliť. Ten už má dnes každý. Minimalistky sa pýšia striedmymi ale za to nadčasovými kúskami výnimočnej kvality. Tie si budete môcť dovoliť aj vy, ak neutratíte majetok za zbytočnosti, ktorých životnosť sa počíta na dni.

Minimalizmus je tak jednoduchý až je čarovný. Vyzerať dobre môžete s minimálnou námahou. Jednoduchosť outfitu totiž necháva vyniknúť vašej osobnej kráse. Prirodzený, hladký účes, upravené nechty a svieža pleť sú, samozrejme, na mieste. 

Minimalizmus ide ruka v ruke s udržateľnosťou. Dáva stop konzumnému spôsobu života a rýchlej móde, ktorá dehonestuje prírodné bohatstvo a ľudskú dôstojnosť. Minimalizmus ctí hodnoty humánnosti a ekológie.

A nakoniec, minimalizmus je teraz IN. Ak je konzum moderný, minimalizmus je pokrokový. Okrem mnohých módnych maniačok si ho obľúbili aj značky svetového mena a populárni módni dizajnéri. Hlási sa k nemu napríklad Prada, Calvin Klein, Jil Sander či Jasper Conran.

Inšpirujte sa čarovnými minimalistickými outfitmi


Máte chuť to vyskúšať a vymeniť pútavú extravaganciu za vkusnú jednoduchosť? Pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých inšpirácií.

Zachovať dress code pracoviska je s minimalizmom hračka. Zvoľte čierne nohavice rovného strihu s vysokým pásom, bielu košeľu, telové lodičky a hladkú koženú kabelku. Nudu zaženiete výraznejšími hodinkami alebo vkusným ale jednoduchým náhrdelníkom.

Chystáte sa na párty? Stavte na biele slim nohavice, voľnejší čierny top a členkové čižmy na vysokom podpätku. Ozdobou večera budete vy sama. Pokojne zvoľte výraznejšie dymové líčenie.
Letné nákupy alebo popoludňajšiu prechádzku v meste vám spríjemní rovná čierna sukňa v dĺžke pod kolená kombinovaná s bielym topom bez ramienok a koženými slip on topánkami. Vyhýbať sa nemusíte ani slnečným okuliarom alebo vkusnej čelenke.

Na večierku či inej slávnostnej príležitosti iste zažiarite v jednofarebných šatách alebo slušivom elegantnom overali. Kombinujte s čiernymi lodičkami na ihličkových podpätkoch a hladkou listovou kabelkou
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Poppy

Som mladá aktívna Bratislavčanka milujúca ruch mesta a pokoj prírody. Vzťah k umeniu sa snažím manifestovať rôznymi spôsobmi, napr. fotografiami, maľbami, tortami, čarbanicami v zošite a samozrejme módou. Srdcom som tajná hipsterka a potrpím si na originalitu a detail. Závislosťou sú kabelky a topánky. Šťastná farba je čierna a držím sa hesla: ,,Menej je niekedy viac.“

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy