Doplnkové strasti: Ako sa postarať o vašu dizajnérsku kabelku 

Snívame o nej mesiace a keď sa nám konečne podarí zúročiť naše úspory, od radosti nevieme, na ktorú svetovú stranu máme skákať skôr. Kúpa dizajnérskej tašky síce zatrasie peňaženkami, no priania by sa predsa mali plniť, no nie? Musíme vás však upozorniť, že aj ten najdrahší klenot podlieha známkam opotrebovania. Preto si dnes pod lupu berieme podrobnú starostlivosť a sľubujeme, že ju zaradíme do svojej rutiny. Návod na rozoznávanie falošných verzií už máme za sebou, teraz sa treba postarať o tie pravé. 

Dizajnérske tašky sú drahým biznisom. Ak sa na nich začnú objavovať stopy poškodenia, máme problém udržať náš nervový systém na uzde. A niet sa čomu čudovať. Od útrap s potrhanými časťami, cez škvrny, popálenie od cigariet až po každodennú starostlivosť. Pozreli sme sa na rady odborníkov a tipy posúvame ďalej. Odporúčame si ich osvojiť ako povinnú teóriu zo školských lavíc. 

Preventívne opatrenia fungujú aj v módnom svete


Najdôležitejšie dizajnérske kabelky uplynulého roka sú nám už známe. A čo taká pravidelná starostlivosť o ne? Rovnako prirodzené ako prehliadka u lekára je aj ošetrenie vašich doplnkov. Pravidelná očista pomôže zachovať váš kúsok v dobrom stave a zároveň šetrí vašu peňaženku. „Kabelková hygiena“ nie je na trhu žiadnym nováčikom. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Restory (@therestory_),


Pokiaľ vlastníte tašku v koženom prevedení, vedzte, že na seba zachytáva všetky baktérie podobne ako naša pokožka. Mnohí ľudia si myslia, že strata farby alebo vysušenie povrchu kabelky sa bezpodmienečne spájajú s opotrebovaním, no nie je tomu úplne tak. Odborníci odporúčajú údržbu kožených záležitostí každých pár mesiacov. Starostlivosťou o kožu predídete jej vysušeniu, popraskaniu a poškriabaniu od kľúčov či šperkov.

Investuje do praktického príslušenstva


Rukoväť je alfou a omegou akejkoľvek kabelky. Čo ale v prípade, že ju v bare nemáte kam zavesiť? Myslite aj na ochranné vrecko, ktoré pomôže predísť nechcenej olievačke kabelkového povrchu červeným vínom alebo inou opojnou tekutinou. Odborníci nám posúvajú šikovný trik – obaľte rukoväť do hodvábnej šatky. Bude to trendy a funkčné zároveň. 

Okrem toho nie je na škodu umiestniť vaše mejkapové príslušenstvo do osobitnej tašky. Predídete tak neželanému zafarbeniu kabelkového interiéru. Kontúrovacie ceruzky máme rady na perách, nie odtlačené na stenách tašiek.

Naučte sa starať o rôzne druhy kože


Na trhu existujú viaceré typy kože, pri ktorých sa stupeň starostlivosti líši. Iné princípy uplatňujeme pri semišovom materiáli, iné pri nubuku, iné pri pigmentovanej koži. Práve posledný typ je najjednoduchší na údržbu vďaka svojmu jednotnému vzhľadu. Viac sa potrápite s anilínovou kožou, alebo s takzvanou absorpčnou kožou, ktorá síce naoko vyzerá ako dokonalý prírodný prototyp, no vyžaduje si vyššiu radu pomoci. Anilínová koža disponuje minimálnou ochranou povrchu, preto je dosť citlivá na opotrebovanie a vyžaduje si extra starostlivosť.

Rozdiel medzi spomínanými druhmi kože môžete zistiť tak, že na neviditeľné miesto (napríklad vo vrecku kabelky) aplikujete malé množstvo tekutiny. Absorpčná koža po nasatí tekutiny okamžite stmavne. 

Pri semiši a nubuku odporúčame prvú opravu nechať na špecialistu, aby ste zaistili poctivú ochranu každého vlákna.

Dizajnérska kabelka nie je nákupná taška

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Restory (@therestory_),


Myslite na to skôr, než do nej zabalíte piatkový nákup. Zdanie, že toho unesie veľa, naozaj klame. Väčšia váha spôsobí napnutie kože a môže degradovať tvar tašky. Ako predísť malej katastrofe? Teda predpovedať. Všímajte si lem tašky. Vo väčšine prípadov ide o povrchový tmel, ktorý drží hrany tašky. Keď začne praskať, pošlite kabelku na opracovanie.

Postarajte sa o hardvér


Kovové súčasti kabelky treba udržiavať ako vo vatičke, pretože sú veľmi citlivé na opravu. Snažte sa ich držať mimo dosahu vody, aby ste predišli hrdzaveniu. Kabelky sú módnym doplnkom a nie sú navrhnuté tak, aby držali toľko, koľko si myslíme. Kovové súčasti sa v tom lepšom prípade dajú nahradiť novými, v tom horšom prípade je kabelka odsúdená na trvalý pobyt v šatníku.

Ochrana kabelky pred vonkajšími vplyvmi


Pred dažďom treba chrániť nielen seba, ale aj váš dizajnérsky kúsok. Najlepšie ochranným sprejom alebo iným špeciálnym produktom. Pred použitím sa uistite, či máte v rukách ten, ktorý sa odporúča pre váš materiál.

Ak chcete vo všeobecnosti udržať koženú kabelku v dobrom stave, použite radšej krém, ktorý vám odporučí odborník. Pri semiši a nubuku ho však nepoužívajte, tieto materiály si opäť vyžadujú osobitý typ starostlivosti.

Proti škvrnám zasiahnite hneď


A to čistou a suchou handričkou. Podstatné je absorbovať čo najviac tekutiny, aby sa škvrna dala neskôr ľahšie odstrániť. Keď odsajete prebytočnú tekutinu, namočte handričku do teplej vody a začnite škvrnu čistiť od kraja smerom dovnútra. Medzitým dbajte na to, aby ste absorbovali prebytočnú vodu do suchej utierky.
 

Škvrny od pera či mejkapu sú náročnejšie na odstránenie, preto túto procedúru radšej nechajte na špecialistov.

Pri odstraňovaní prachu z koženej kabelky zase použite vlhkú handru. Na semiš je vhodná kefa, pomocou ktorej prečešete povrch v smere vlákien. 

Pozor na škrabance


Mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že skôr dajú dohromady popálenie od cigariet, než kabelkové škrabance. I keď existujú techniky zameriavajúce sa na odstraňovanie hlbokých škrabancov, je to náročný proces a menej dostupná služba než tie ostatné.

Nakoniec, keď všetko zlyhá, obráťte sa na odborníka


Hranie sa na domácich kutilov je niekedy úslužná vec, no musíme si priznať, že naša dokonalosť končí tam, kde sú potrebné ruky odborníka. Do pokoja v duši a zachovania dobrého stavu vašej dizajnérskej kabelky sa predsa oplatí investovať.
 
Zdroje:
sheerluxe.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy