Oblečenie s posolstvom: Päť slovenských značiek, ktoré ti majú čo povedať

Niekto sa vyjadruje slovami, niekto skutkami a niekto to povie oblečkom. Mikiny so sarkastickými, no zato trefnými nápismi lákajú pohľady v mestskej autobusovej doprave a vy viete, že na spolusediaceho viac nemusíte vynakladať nadbytočnú energiu. Slováci majú v malíčku okrem iného aj slovné umenie a na trh prinášajú originálne koncepty. Tie sú nielen zábavné, ale veľakrát držia výkričník nad spoločnosťou. Redakcia Lovely pre vás tentoraz vybrala päť inšpiratívnych značiek, ktoré to vedia povedať po svojom.

Ženská sila nie je tabu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VULVORA (@vulvora.clothing),


Odvážne tričká demonštrujúce ženskú sexualitu – aj tak by sme mohli v krátkosti definovať bratislavskú slow fashion značku Vulvora. Jej zrod má na svedomí Romy Kopáčková, ktorá si prvé vlastné tričká vyrábala ešte na strednej škole. Vulvora stelesňuje ženskú hrdinku a zakladá si na tom, aby sa ženský pohlavný orgán v spoločnosti nespájal len s vulgárnymi asociáciami. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa VULVORA (@vulvora.clothing),


Všetky tričká sa vyrábajú z bio bavlny, ktorá disponuje certifikátom GOTS. Dizajnová stránka si zakladá na minimalizme a sieťotlači a svojsky bojuje za rovnoprávnosť pohlaví. Značka neponúka ľudu štýl, ale hlas. Ako uvádza autorka koncepcie, každý kus oblečenia je určený na to, aby komunikoval názorovú identitu jednotlivcov etickou formou. Nesmieme zabudnúť, že v ponuke nájdete aj dizajnové verzie pre svoje mužské polovičky. 

Aby bolo nejaké Nabudúce

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Virág Anita (@awaclothes),


Vlani nám svojou módnou performance vzala na slovenských oslavných dňoch módy dych a ani v týchto dňoch neprestáva bojovať proti domácemu násiliu páchanom na ženách. Dizajnérka Anita Virág vystupujúca pod značkou AWA upozorňuje prostredníctvom oblečenia na tému, o ktorej sa vo verejnom diskurze nehovorí. S projektom Nabudúce. prichádza medzi ľudí šíriť osvetu a vyzýva obete týrania, aby sa nebáli za násilníkom zabuchnúť dvere. Kúpou tričiek s reálnym príbehom sa tak môžete zapojiť medzi bojovníkov za lepšie zajtrajšky, ale takisto podporíte aj Alianciu žien, ktorá pomáha obetiam domáceho násilia.

Politické šľapky pre každého

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Politické Šľapky (@politicke_slapky),


Prechádzame na veselšiu nôtu, aj keď námety tohto projektu bývajú často smiechom cez slzy. Koncept Politické šľapky ani zďaleka neprišiel zaplniť topánkovú dieru na trhu. Vznikol skôr z občianskej nespokojnosti s politickým dianím na Slovensku. Záujemcom prináša autentické výroky predstaviteľov parlamentu a umiestňuje ich na obuv i na tričká. Produkty vytvárajú dvaja mladí chalani, ktorí podobne ako administrátori satirickej stránky Zomri vystupujú pod anonymným štítkom. Vizuál je síce jednoduchý, no obsah poriadne nasýtený. Veď posúďte sami.

Tolerantná móda od Mareeny

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mareena.sk (@mareena.sk),


Osvojiť si cudzie neznamená stratiť to svoje. Mareena patrí k občianskym združeniam. Jej hlavným cieľom je integrácia cudzincov a utečencov do slovenskej spoločnosti. Medzi ľudí priniesla kampaň #plnezuby, ktorou chce poukázať na to, čo všetko spája ľudí akejkoľvek národnosti i farby pleti. Či už sú to francúzske raňajky s čerstvým croissantom, alebo večera s tureckým kebabovým špeciálom. Zahraničné kuchyne sú neodmysliteľnou súčasťou našich dní. Združenie Mareena má cudzincov skrátka plné zuby a chutí im to. Otestujte to tiež. Táto kolaborácia obohacuje žalúdok i dušu. 

Majstri kontroverzie




Ich satira panuje nad slovenskými účtami na sociálnych sieťach a pojem „servítka pred ústami“ im nikdy nebol príliš známy. Internetová stránka Zomri spolu s cynizmom, spoločenskou a politickou kritikou prináša odevy, ktoré si vyžadujú väčšiu dávku stráviteľnosti. Po vražde novinára a jeho snúbenice Slovensko nie je také, aké bolo predtým. Kúpou týchto tričiek sa môžete pripojiť k manifestu za spravodlivosť. Výťažok zo sumy poputuje na podporu projektov investigatívnych novinárov a novinárok.

Máte vlastnú obľúbenú značku s posolstvom, ktorá stojí za zmienku? Dajte nám o nej vedieť v komentároch na našej FB stránke. 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy