Česko-slovenská edícia: Top kabelky a tašky roka 2019

Jeden pohľad stačí, aby ste sa do nich zamilovali. Pri tom druhom ich už viete smelo identifikovať. Pred pár rokmi by sme nad nimi možno mávli rukou v obavách o svoje nerozbitné pokladničky. Dnes máme v hľadáčiku nekonečne veľa možností, ktoré sa zmestia do dlane a sú dizajnérskymi čerešničkami na torte. Hovoria im IT BAGS a rozhodne nejde o tašky pre počítačových maniakov.
 

Kabelky a tašky, ktoré definujú novú generáciu


V roku 2019 môžeme do zoznamu úspešných zaradiť bezpochyby aj kreácie z českej a slovenskej scény. Zatiaľ čo pred pár rokmi sa všetci sústredili na batohy väčších rozmerov, dnes si svoje diktujú malé ľadvinko-kabelky. Dali by sa považovať za akési IT BAGS najnovšej generácie. Máme ich na dosah ruky a ich kúpou prispievame k rozvoju lokálneho dizajnu doma, ale aj u našich susedov. Nekategorizujú sa výhradne do mužského a ženského sveta. Fungujú ako unisex alternatíva pre všetkých milovníkov doplnkov.

Alexmonhart Bodybag

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexmonhart Brand (@alexmonhart),


Sny o batohu, ktorý sa premení na variabilnú tašku do ruky, sa stali skutočnosťou. Česká dizajnérka Alex Monhart sa od návrhov pánskych motýlikov prepracovala až k čiernym minimalistickým ruksakom meniacim sa na to, čo práve potrebujete. Prepnutím pásu dostanete kabelku cez rameno alebo elegantnú listovú kabelku či peňaženku. Funkčnosť spojená s eleganciou sa vrátila s ozvenou deväťdesiatych, ale vyzerá omnoho lepšie ako vtedajšie ľadvinky.

Yrnche Clutch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa yrnche (@yrnche_),


Malé kožené štúdio so sídlom v Prahe je síce na trhu ešte len druhý rok, no vďaka svojej poctivej práci si dokázalo získať priazeň verejnosti nielen v Českej republike. Model Clutch je dokonalým prototypom minimalizmu. Neviditeľné magnetické zapínanie, nastaviteľný popruh a čisté tvary sú poznávacím znamením, ktoré nejde prehliadnuť.

Seatbeltbag by Vivien Babicová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa seatbeltbag (@seatbeltbag),


Pripínate si ju podobne ako bezpečnostný pás v aute – cez rameno a okolo vlastného pásu zároveň. Variabilný šperk z dielne mladej slovenskej dizajnérky Vivien Babicovej si nájde miesto pri streetových kreáciách v meste, ale i na divokej párty. Vďaka premyslenému zapínaniu budú všetky veci pevne uchytené aj počas divokej tancovačky. Súčasťou kabelky je taktiež kľúčenka, na ktorú si môžete umiestniť vaše kľúče a nemusíte sa tak obávať o to, že si poškriabete displej telefónu vnútri úložného priestoru. Popruhy sa dajú odopnúť úplne a vy si môžete vďaka karabínke tašku pripnúť napríklad aj ku kabátu. Vivien pri tvorbe skutočne myslela na široké módne osadenstvo a jeho požiadavky.

Tranc Ngoc Yen Waistbag

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa david pokorný (@davidpokkorny),


Tranc Ngoc Yen – dizajnérka z Brna, ktorá vystupuje pod značkou tny.3, vytvára taškové alternatívy pre všetky chuťové poháriky. Jej waistbag viete variovať takisto na viacero spôsobov. Dá sa nosiť za popruh zapnutý súčasne cez krk a okolo pásu, ale aj samostatne ako klasická ľadvinka či taška cez rameno. Popruhy sa dajú jednoducho meniť a upravovať podľa vašich predstáv. Sú dostupné v plastových i kožených variantoch. Na rozdiel od Alex a Vivien, ktoré po pár mesiacoch vlastnoručnej produkcie prešli na spoluprácu s českými továrňami, si Yen vyrába tašky v školskej dielni. Celý proces ju baví a neplánuje ho zatiaľ posunúť väčšej spoločnosti. Pod jej rukami tak vznikajú unikáty s vlastnou pridanou hodnotou. 

PBG Studio Minibag a  Crossbody

 

Nepopísaný list papiera, ktorý chcú vlastniť všetci. Jednoduchý dizajn miniatúry z dielne PBG Studia s ikonickým uzlom a nastaviteľnou dĺžkou popruhu je vhodným adeptom do kapsulových šatníkov. Za pražským štúdiom stoja Tereza Mayer a Aneta Vojtová. Tieto dámy robia všetko preto, aby vám okrem praktických a minimalistických tašiek prinášali aj kvalitné batohy a iné kožené doplnky. Ak vám v šatníku chýba do partie basic kúsok, máte naozaj z čoho vyberať. 
 
 
Zdroje:
www.elle.cz
wave.rozhlas.cz

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy