Pomalá móda zo Slovenska: Značka pletka zásobuje dámske šatníky kvalitnými kúskami

O inšpiratívnych projektoch by sa malo hovoriť veľa. O inšpiratívnych ženách ešte viac. Dnes bude reč o páre šikovných rúk, ihliciach a podarenej tvorbe. Zapleťte sa spolu s nami do nasledujúcich riadkov. Dopredu vás však upozorňujeme, že chuť kúpiť si vlastné klbko vlny a oprášiť staré zručnosti bude vysoká.

V pletenom portfóliu značky pletka nájdete trendové svetre, mikiny, kardigány, ale aj hračky pre deti. Redakcia Lovely nezaháľala a rozhodla sa vyspovedať hlavu celého projektu – Zuzanu.

Čo predchádzalo vzniku celého podnikacieho plánu? Bolo to na začiatku len o vlne a ihliciach?


Pleteniu sa venujem od detstva, bola to moja obľúbená činnosť. Začalo to výrobou šálov a postupne som sa dopracovala k prvému svetru (ešte počas základnej školy). Aj naďalej som sa k tejto činnosti rada vracala, bol to môj koníček, či už počas štúdia na vysokej škole alebo po práci. Až som sa nakoniec rozhodla pre vznik vlastnej značky pletka.  
 

Foto: Vidlo Gouchedem

Kto tvorí cieľovú skupinu Pletky?


Venujem sa tvorbe dámskej módy - moje produkty nosia študentky stredných škol, vysokoškoláčky, maminy na materskej, ale aj štyridsiatničky a päťdesiatničky. Nakoľko vyrábam nadčasovú módu, viem sa strihovo a farebne zákazníčke prispôsobiť, preto dokážem osloviť širokú škálu žien.
 

"Slováci sú veľmi uvedomelí a v poslednom období sa nemôžem sťažovať na málo práce."

Malá krajina, veľa šikovných, no zároveň nedocenených ľudí. Je podnikanie v srdci Európy ťažkým chlebíkom?


Podnikať na Slovensku je ťažké. Podnikať v oblasti handmade tvorby ešte ťažšie a podnikať vo výrobe pletenín obzvlášť. Ľudia si častokrát neuvedomujú skutočnosť, že krajčírka si zoženie látku a ušije z nej produkt. Ja si však z priadze diely vyrobím a až následne vytváram danú vec. Samotné ručné pletenie je zdĺhavejšie, čiže je to dosť nezaplatená práca. Naozaj, prvé roky sú stratové a keby som vedela koľko úsilia to stojí, zvažovala by som, či sa do toho pustím. Ale našťastie,  túto najťažšiu časť mám za sebou a teraz sa teším, že zákazníčky vedia oceniť moju prácu.
 

Foto: Zuzana Krajči

Poctivo pracujem na každom jednom produkte. Od skice, navrhnutia postupu , cez samotné spracovanie, až po prezentáciu a predaj. Mám rada, keď mám vo veciach prehľad, takže je u mňa náročné zohnať ľudí, ktorým by som dôverovala. Mám pár pomocníčok, ale to len na jeden druh pleteniny. Ostatné všetko vyrábam sama. Myslím si, že človek musí byť precízny vo svojej práci, aby vznikali dobré produkty.

Chcú si Slováci „priplatiť“ za kvalitnú ručnú prácu?


Ako som spomínala, na začiatku to bolo ťažké, ale Slováci sú veľmi uvedomelí a v poslednom období sa nemôžem sťažovať na málo práce. Ďakujem veľmi pekne každému jednému zákazníkovi, veľmi si vážim, že je záujem o moje kúsky.
 

Foto: Vidlo Gouchedem

Doba pracovných vyučovaní či hodín varenia na základných školách je takpovediac minulosťou. Registrujete chuť mladých vrátiť sa k dedičstvu starých mám? Napríklad také háčkovanie či vyšívanie.


Samozrejme. Žijeme v uponáhľanej a náročnej dobe. Ručné práce sú fajn na trénovanie trpezlivosti, ktorej nikdy nie je dosť. Človek si pri nich oddýchne a myšlienkami je inde. Sama zvyknem z času na čas na požiadanie zorganizovať kurz základov pletenia pre jednotlivcov.

Udržateľnosť patrí v poslednom období k najskloňovanejším termínom vo svete, ale i u nás. Uplatňujete ju do praxe aj vy?


Určite. Téma životného prostredia je mi veľmi blízka (podobný odbor mám aj vyštudovaný). Každý z nás by mal myslieť na našu planétu. Čo sa týka produktov pletka, používam kvalitnejšie materiály, aby pleteniny naozaj vydržali dlhé roky (po obnosení sa dá pletený produkt vypárať a z priadze sa dá vhodnou kombináciou s inou priadzou vymyslieť ďalší iný produkt), pri práci taktiež recyklujem staršie pulóvre Tie vypáram a vytváram z nich nové kúsky. Keď človek chce, dá sa vymyslieť čokoľvek.
 
Rada by som privítala v tíme šikovných ľudí, ktorých pletenie baví a vedeli by mi pomôcť s tvorbou. Nie je však jednoduché takých adeptov nájsť.
Kedysi bolo aj veľa kúsavých a umelých priadzí, ktoré tiež nevyhadzujem, ale používam napríklad na vrecká, drobnosti, košíčky. Snažím sa využiť všetky priadze, ktoré mám skladom, aby som tak vytvárala čo najmenej odpadu. Pre náročnejšie zákazníčky používam luxusnejšie materiály a prírodné priadze. Všetko je o dohode. Treba však následne myslieť na komplikovanejšiu údržbu, ale nie je to nič svetoborné.
 

Zuzana Orolín - zakladateľka značky pletka
Foto: Vidlo Gouchedem

Ktorý produkt patrí medzi vaše bestsellery? Aké strihy momentálne rezonujú medzi zákazníkmi najviac? 


Medzi moje najpredávanejšie kúsky patrí pletená bombera vyrobená ručným pletením z hrubšej zmesovej priadze. Je príjemná, štýlová a v prípade potreby naozaj zahreje. Ďalším obľúbeným kúskom je jarno-letný kardigán so širšími rukávmi alá kimono. Veľmi dobre sa mi predávajú ručne pletené kúsky, nakoľko sa venujem aj strojovému pleteniu. Vždy, keď upletetiem niečo ručne, do mesiaca je to fuč. Rada používam obľúbený vzor, ktorý je pre značku celkom charakteristický (pulóver PURL). Čo sa týka veľkostí, vačšinou mám jednu veľkosť,ale po dohode viem produkt prispôsobiť rozmerom zákazníčky. Ja sama nemám rada obtiahnuté oblečenie, nosím voľnejšie kúsky, aby som sa cítila pohodlne. 
 

Foto: Zuzana Krajči

Vízia do budúcnosti? Plánujete rozšíriť svoje kruhy?


Rada by som privítala v tíme šikovných ľudí, ktorých pletenie baví a vedeli by mi pomôcť s tvorbou. Nie je však jednoduché takých adeptov nájsť. Momentálne spolupracujem s dvomi dámami, ktoré mi z času na čas jeden model upletú. Keď nestíham s dokončovaním, pomáha mi aj moja mamina.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa p l e t k a (@pletkastudio),


Vízia do budúcnosti? Pracovať usilovne aj naďalej. Najviac mi učarovala dámska móda, hoci som skúšala vyrábať aj detské produkty. Tie ale robím len okrajovo. Aktuálne vymýšľam strih pulóvra, ktorý bude unisex - čiže si daný pulóver môžete požičiavať s vaším partnerom. Ja sama tomu môjmu kradnem veci zo šatníka, takže mi to príde fajn nápad pre mladých ľudí, ktorí vyžadujú pohodlnosť, udržateľnosť a vedia sa podeliť. ​Svetre a pulóvre sú pohodlné, nadčasové a ak sa zvolí vhodný materiál, dajú sa v dnešných klimatických podmienkach nosiť celoročne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa p l e t k a (@pletkastudio),


Ak teda zatúžite po poctivej tvorbe s dôrazom na detail a kvalitné spracovanie, neváhajte vyhľadať pletku aj na sociálnych sieťach. Lokálnej tvorbe zdar!
 

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy