Oblečte sa šumne a umne: Slovenský projekt, ktorý mení pohľad na tradičné požičovne

Budúcnosť módy vidia jasne. Tá by mohla prameniť v požičiavaní oblečenia. Koncept, ktorý vznikol s víziou poukázať na plytvanie v odevnom priemysle a ponúknuť rozumnú alternatívu, k nám priniesol nový pohľad na obliekanie. Jeho etický kódex je založený na udržateľných princípoch a má čo povedať všetkým vekovým kategóriám. Šumné je dôkazom toho, že kvalitná slovenská móda nie je odkázaná iba na trvalý pobyt v showroomoch. 

Dominika a Evka - ambiciózne ženy s chuťou predstaviť iný pohľad na módny svet previedli svoje rozprávanie pri šálke dobrej kávy do praxe. Výsledkom je fashion požičovňa, kde si môžete smelo prenajať kvalitné kúsky od lokálnych dizajnérov bez akýchkoľvek výčitiek. Požičiate, ponosíte a keď vás vybraný model omrzí, jednoducho ho vrátite. Dámy sa postarajú o jeho vyčistenie a ošetrenie a posunú ho ďalšiemu záujemcovi. Dokonalý príklad toho, že cirkulárna ekonomika vie fungovať aj v našich končinách. A keďže inšpirácie nie je nikdy dosť, rozhodli sme sa pre malú spoveď v riadkoch. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné (@sumne.kniznicaoblecenia),


Požičiavanie ako cesta k úspechu? Prečo Šumné vlastne vzniklo? 


Veľmi nás trápilo, čo sa deje v textilnom priemysle. Akými nekvalitnými a lacnými vecami sme zahltení. Podľa viacerých výskumov vraj bežne nosíme len 20% toho, čo máme v skrini, zvyšných 80 % končí do dvoch, troch rokov na skládke odpadu. Nezriedka sú to nové a nikdy nenosené veci. Snažili sme sa obliekať zodpovedne a udržateľne, ale stále to nebolo „ono“. Keď sme potrebovali niečo nové, nie vždy sme to našli na swapoch či v sekáčoch. Vtedy sme začali viac pokukovať  po slovenských dizajnéroch, ktorí sa svojím prístupom k výrobe hlásia k slow fashion. Keďže ide pochopiteľne o drahšie výrobky, nie vždy sme si ich mohli dovoliť. 
 

Na Šumné nájdete okrem spoločenských kúskov aj basic kúsky na každý deň - napríklad aj košele od slovenskej značky BIELA

Potom sme v zahraničí narazili na model prenájmu oblečenia a prišlo nám to ako niečo prelomové, niečo, čo by vyriešilo aj náš šatníkový problém. Prenájom znamená, že ľudia oblečenie nevlastnia, ale si ho požičiavajú – prenajímajú. Tak sme čakali, kedy to príde na Slovensko a budeme si môcť konečne niečo prenajať.  Po čase Dominika povedala o modele prenájmu bratovi, ten sa na ňu len zahľadel a povedal: „A prečo čakáte? Prečo to nezačnete robiť vy?“ A stalo sa, Šumné – teda nielen pekné, ale umné obliekanie  bolo na svete.
 

“Napríklad taký nákup z druhej ruky už nie je považovaný za niečo podradné, skôr naopak. Ľudia sa svojimi second hand nákupmi radi hrdia.”

Pre mnohých ľudí môže byť práve váš projekt ďalším malým krokom k udržateľnejšiemu šatníku. Dalo by sa povedať, že mikroténové sáčky a slamky sme už takmer zvládli, ako je to však s udržateľnou módou na Slovensku? Máme v malíčku aj tento bod?


Myslím, že vďaka neúnavnej práci viacerých organizácií, ktoré sa venujú najmä osvete v tejto téme, ako je napríklad Fashion Revolution Slovensko, Platforma udržateľnosti a iné, sa povedomie o udržateľnej móde zvyšuje. Začína sa tomu prispôsobovať aj spotrebiteľské správanie. Napríklad taký nákup z druhej ruky už nie je považovaný za niečo podradné, skôr naopak. 
Ľudia sa svojimi second hand nákupmi radi hrdia - tento trend je cítiť aj medzi influencermi a na sociálnych sieťach. Medzi ženami sú taktiež populárne aj swapy a ľudia sa častejšie pozerajú po ďalších alternatívach. Ďalší rozmer udržateľnej módy je transparentnosť. V tomto smere sa máme ešte kam posúvať. To znamená, že keď si niečo kupujeme, chýbajú informácie o tom, kde bola daná látka vyrobená, kto ju vyrobil, odkiaľ pochádza a podobne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné (@sumne.kniznicaoblecenia),

Akým spôsobom sa odlišujete od klasických požičovní? Máme na mysli tie miesta, ktoré naša generácia navštívila naposledy vtedy, keď sme si vyberali šaty na prvé sväté prijímanie.


Našou základnou hodnotou je podporovanie lokálnych dizajnérov a udržateľne vyrobeného oblečenia a taktiež aj to, aby sa takéto kvalitné výrobky stávali bežnejšou súčasťou našich outfitov. To znamená, že požičiavame oblečenie aj na relatívne bežné príležitosti. Napríklad, keď chcete zažiariť na párty, narodeninovej oslave či na konferencii a nechcete si kupovať niečo nové vo fast fashion reťazci, tak si takéto kvalitné oblečenie, za ktoré by ste inak minuli veľa peňazí bez istoty toho, že ho vynosíte, jednoducho požičiate.
 

“Všetko začína tým, čo už doma máme.”

Kto sú zákazníčky Šumné? 


Zákazníčky máme od Bratislavy po Košice, od mladých dievčat, tehotných žien, čerstvých mamičiek až po pracujúce ženy. Pýtali sme sa, prečo si oblečenie prenajímajú. Najčastejšie dôvody boli, že je to ideálny spôsob ako si ekologicky obmieňať šatník, je to lacnejšie ako kupovať nové drahé oblečenie a môžu byť stále iné aj bez preplnených skríň málo noseného oblečenia.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šumné (@sumne.kniznicaoblecenia),

Slováci verzus experimenty. Sme dostatočne otvorení výzvam a inšpiráciám zo zahraničia? Nemáme na mysli len extravaganciu v uliciach, ale napríklad odvážnejšie koncepty mladých začínajúcich návrhárov, ktoré si často vyslúžia skepsu okolia.


Osobne nemáme pocit, že by sa Slováci a Slovenky obliekali horšie či nudnejšie ako v iných okolitých krajinách. Sme za to, nech si každý nosí to, čo sa mu páči a v čom sa cíti dobre. Či už je to extravagantný kúsok, alebo tričko s džínsami. Skôr je dôležitejšie siahať po kvalite. A pokiaľ by chcel niekto experimentovať, ale nie je si istý, či je to pre neho, tak môže využiť aj koncept požičania oblečenia. Tak nebude riskovať, že mu ten drahý kúsok od dizajnéra skončí nevynosený v skrini.

Vízie na rok 2020? Plánujete projekt ešte niekam posunúť?


Náš projekt je ešte vlastne úplne na začiatku svojej cesty, takže smerov na jeho posúvanie je naozaj neúrekom. V prvom rade chceme rozširovať naše portfólio dizajnérov, pokračovať v šírení osvety, zabezpečovať znovupoužívanie oblečenia - teda v tomto roku spustiť Knižnicu oblečenia, zlepšovať kvalitu našich služieb, a tak urobiť model požičiavania respektíve prenájmu oblečenia ešte zaujímavejším a dostupnejším pre každého.
 

Filozofia Šumné v praxi

Dobrý tip na udržateľnejší šatník pre tých, ktorí sú na pozícii začiatočník?


Všetko začína tým, čo už doma máme. Odporúčame si urobiť poriadok v skrini, zbaviť sa (samozrejme, čo najekologickejšie) toho, čo nenosíme a prípadne si doplniť to, čo nosíme radi o také kúsky, aby sa náš šatník dal ešte lepšie kombinovať. Nemenej dôležité je pred každým nákupom sa aspoň na chvíľku zamyslieť, či danú vec naozaj potrebujem, či nie je iná možnosť ako si daný kúsok obstarať ekologickejšie. Pozitívne efekty sú zaručené nielen kvôli ekológii či jednoduchšiemu rozhodovaniu sa, čo si ráno oblečiem, ale ušetríte aj peniažky a čas, ktorý môžete venovať sebe a svojim blízkym. 
Ďakujeme za rozhovor! 
 
Zdroj foto: 
www.sumne.sk

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy