Impregnácia – marketingový ťah alebo nevyhnutnosť?

„Môžem ponúknuť impregnačný sprej alebo niečo na čistenie?“ Letmým pokrútením hlavy konštruujem najväčšie klamstvo v histórii. „Nie, ďakujem, niečo podobné mám doma.“ Ak by sme mali vytvoriť zoznam takýchto klamárov, asi by sme nemali problém z jeho zaplnením. Ako ste na tom so starostlivosťou o vaše oblečenie a obuv? Venujete jej toľko pozornosti ako ranným rituálom pred zrkadlom? Pokiaľ ste do dnešného dňa túto aktivitu odmietali a popritom ste nevedeli pochopiť, prečo vaše semišové krásky zásadne zmenili svoj vizuál, pokúsime sa vás presvedčiť, že v tomto prípade nejde len o ďalšiu z bezúčelných kampaní.

„Nielen kúpa, ale aj starostlivosť!“ Hlesne pri pohľade na našu účtenku s vysokohorskou prirážkou nejedna mama. Starostlivosť o topánky a odev už dávno nie je tabu, obzvlášť o tie kúsky, pre ktoré sme boli ochotné rozbiť naše statočne kŕmené prasiatko úspor. 

IMPREGNÁCIA OBUVI

Kedy treba impregnovať?


Impregnácia obuvi by mala nastať bezprostredne po tom, čo si ju kúpite. Kúpou to však nekončí. Hydratáciu nepotrebujú len vaše vlasy. Impregnáciu by ste mali praktizovať aj vtedy, keď sú na topánkach badateľné počiatočné známky nosenia. Treba si všímať prvé trhliny, premoknutie či vysušenú kožu. Starostlivosť o obuv by sme nemali podceniť ani v jednom ročnom období. Kritická je najmä zima a jar, kedy obuv podlieha vlhkosti, posypovej soli a nepriaznivým poveternostným podmienkam.
 

V akom časovom rozostupe treba impregnovať?


V prípade oblečenia, ktoré podlieha účinkom vetra, dažďa či snehu, sa odporúča impregnácia každý mesiac. Obuv stačí impregnovať dva až trikrát ročne. 


Aké prípravky používať pri impregnácii?

 

Postup pri impregnácii nie je zložitou záležitosťou. Stačí, ak si zaobstaráte konkrétny impregnačný produkt, handričku alebo kefku a neodignorujete silu informácií v príbalovom letáku. Pri voľbe prípravku máte dve možnosti – buď siahnete po impregnačnom spreji, alebo po kréme. Pozornosť zbystrite najmä pri materiáloch ako sú nubuk a semiš. Tento kráľovský povrch je náročnejší na údržbu a zaslúži si zvýšenú dávku pozornosti.  Pri topánkach čiernej farby môžete siahnuť aj po tuhom lesku.

Ako na správnu impregnáciu? 

 

Keď ste už absolvovali kúpu prípravku, stačí ho už len naniesť. Obuv by mala byť pred aplikáciou čistá a úplne suchá. Impregnačný sprej nanášajte vždy z odstupnej vzdialenosti aspoň dvadsať centimetrov. Pokiaľ aplikujete viaceré vrstvy, dôkladne nechajte vyschnúť každú jednu z nich. Impregnačný krém na topánky jednoducho vmasírujte do obuvi handričkou alebo kefkou a nechajte ho zaschnúť. Potom ich vyleštite. 
 
  • ak je vaša obuv vyrobená z viacerých materiálov, siahnite po impregnácii, ktorá je na to určená, prípadne zvoľte univerzálny variant
  • každá vrstva impregnácie by mala byť čo najtenšia
  • impregnáciu nanášajte rovnomerne po celom povrchu topánok, aby ste sa vyhli nelichotivým fľakom
  • impregnáciu po záruke radšej nepoužívajte (týždenné odchýlky sa ešte dajú akceptovať)

Ktoré časti obuvi treba impregnovať? 


Okrem hlavných častí obuvi nezabúdajte aj na šnúrky. Niektoré sa totiž vyrábajú už impregnované či navoskované, no o niektoré sa musíte postarať sami. Pokiaľ im nevenujete dostatočnú pozornosť, môžu nasiaknuť vodou, ktorá sa dostane až k vrchnému lemu topánky a v zime sa tak ľahko môže stať, že vaše šnúrky zmrznú.

IMPREGNÁCIA OBLEČENIA

Aké typy oblečenia treba impregnovať?

 

Asi je nad slnko jasnejšie, že letné žabky a tričká impregnovať nebudete. Vašu pozornosť si ale pýta outdoorové oblečenie, ktorého funkčnosť si často odnesie jemný podpis vzbury premenlivého počasia.

Ako na správnu impregnáciu? 


Postup pri impregnácii odevu závisí najmä od typu prípravku. V súčasnosti sú na trhu dostupné verzie, ktoré sa dajú aplikovať už pri praní. Takisto si môžete zaobstarať aj klasický impregnačný sprej na textil. Ten je však náročnejší na aplikáciu. V predajniach nájdete aj univerzálne typy sprejov určených na starostlivosť o obuv aj o rôzne typy odevov.
 
  • oblečenie by malo byť pred impregnáciou, podobne ako obuv, čisté a suché
  • ak použijete impregnačný sprej, aplikujte ho v dobre vetraných priestoroch a vo vzdialenosti asi tridsať centimetrov
  • jednotlivé prípravky neprelievajte z nádoby do sprejových nádob                                                     

Investícia, ktorá sa vypláca

 

Ak vás aj po prečítaní týchto riadkov premáha pocit nerozhodnosti a strachu o ukrojenie z vašej zóny komfortu, vedzte, že osvojenie impregnačných návykov naozaj nebude na škodu. Nechceme predsa držať smútok za zbytočne vyhodenými peniazmi v podobe drahých kúskov oblečenia a topánok. Prípravky na impregnáciu vás budú stáť asi toľko, čo štyri kávy s kamoškou a z vášho denného harmonogramu si neukrojíte na čistenie viac než polhodinu. Výsledkom budú odolnejšie a krajšie kúsky, ktoré vás aj v prípade nepriaznivého počasia udržia v suchu. 

Zdroj foto:
Pinterest.com

Zdielaním môžete poďakovať autorovi

Sue

Umenie je voľnosť, umenie je neustále vnášanie nezvyčajnosti do všednosti, umenie je nový nádych pre zabudnutý kúsok oblečenia, ktorý si práve našiel v šatníku. Študentka, milovníčka tanca, cestovateľka za šťastím, možno raz budúca novinárka. Sue

Kolekcie, novinky, exkluzívne zľavy